Σχολείο VS Φυσική Δραστηριότητα

Σχολείο VS Φυσική Δραστηριότητα

Φέρτε την ισορροπία ανάμεσα στη μελέτη και τις εξωσχολικές δραστηριότητες

 

Οι εξωσχολικές δραστηριότητες αποτελούν πειρασμό για τα παιδιά ειδικά στις μεταβατικές ηλικίες από 6 έως 8 που θέλουν να πειραματιστούν με όλα. Όμως, λόγω του σχολείου, οι ώρες είναι περιορισμένες. Και ενώ η φυσική κίνηση και οι αθλητικές δραστηριότητες είναι εξίσου σημαντικές στη διαδικασία της μόρφωσης, ο πολύς ενθουσιασμός μπορεί να κάνει το μικρό σας να παραμελήσει το σχολείο.

«Νους υγιής εν σώματι υγιεί»

Ο συσχετισμός μεταξύ φυσικής δραστηριότητας και μάθησης υφίσταται από αρχαιοτάτων χρόνων.  Η εκμάθηση μιας φυσικής δραστηριότητας μπορεί να διδάξει τον εγκέφαλο πώς να λειτουργήσει όταν πρέπει να μάθει κάτι θεωρητικό. Η φυσική δραστηριότητα, επομένως, σύμφωνα και με πρόσφατες έρευνες, είναι τόσο σημαντική όσο και το σχολείο, ενώ σε πολλά παιδιά παρατηρείται ότι η ενέργεια που χρειάζονται για τη γυμναστική τα βοηθάει να συγκεντρώνονται στην τάξη αλλά και να έχουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση αν σημειώνουν επιτυχίες σε κάποιο άθλημα. Αν το σχολείο δεν έχει πολλές ώρες γυμναστική επιλέξτε κάποια εξωσχολική αθλητική δραστηριότητα ή καθιερώστε ώρες για περπάτημα και ποδήλατο οικογενειακώς.

Ισορροπία

Τι συμβαίνει, όμως, αν το πάθος και ο ενθουσιασμός του παιδιού σας για μια εξωσχολική δραστηριότητα το κάνει να χάσει το μέτρο, βάζοντας το σχολείο σε δεύτερη μοίρα; Όλοι θα θέλαμε ένα παιδί που να ενθουσιάζεται και να παθιάζεται με αυτό που κάνει. Ωστόσο πρέπει να το βοηθήσετε να βρει μια ισορροπία ανάμεσα στα μαθήματα και τις εξωσχολικές δραστηριότητες.     

  • Προτεραιότητες. Υπενθυμίστε στο παιδί σας ότι η βασική του ασχολία είναι το σχολείο και ότι η δραστηριότητα που έχει επιλέξει βρίσκεται στη δεύτερη θέση. Αν θεωρεί πως χρειάζεται παραπάνω χρόνο για τη δραστηριότητα, τότε θα πρέπει να αποφασίσει να κλέψει χρόνο από την κοινωνική του ζωή και όχι το σχολείο και τη μελέτη. Στις προτεραιότητες ανήκει και ο χρόνος με την οικογένεια, συζήτηση κατά τη διάρκεια του δείπνου, βόλτες και ομαδικές δραστηριότητες. Επίσης είναι σημαντικό να υπάρχει και χρόνος ελεύθερος για παιδιά που είναι εσωστρεφή και χρειάζονται ηρεμία για να χαλαρώσουν. Με όλες αυτές τις προτεραιότητες με πόσες δραστηριότητες θα καταφέρει να ασχοληθεί το μικρό σας;
  • Γνωρίστε τις δυνατότητες του παιδιού σας.Έχει μεγάλη σημασία να γνωρίζετε καλά το παιδί σας. Αν σταματήσει να κάνει μια δραστηριότητα που αγαπάει πολύ, μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην επίδοσή του στο σχολείο, όπως και στη ζωή του γενικότερα. Επίσης έχετε κατά νου ότι δεν χρειάζεται να γίνουν όλοι επιστήμονες καθώς η ενασχόληση με κάποια δραστηριότητα ή τέχνη να ανοίξει νέες δυνατότητες στο μέλλον σχετικά με το επάγγελμα του παιδιού σας.
  • Βοηθήστε τα παιδιά σας να έχουν πιο ρεαλιστικές προσδοκίες.Για να τους δείξετε πόσες ώρες χρειάζονται για καθετί κατά τη διάρκεια της ημέρας φτιάξτε ένα πινακάκι και χρωματίστε τις ώρες που το παιδί σας έχει να κάνει κάτι. Οι ώρες που περισσεύουν πριν τον ύπνο είναι αυτές που μένουν για να ακολουθήσει μια νέα δραστηριότητα. Αντί να αρνηθείτε αμέσως, διατυπώστε τις σκέψεις σας εωσότου το παιδί σας παραδεχτεί ότι έχει μια στρατηγική που θα λειτουργήσει ώστε να προλαβαίνει καταρχάς να φέρει εις πέρας τις προτεραιότητές του ή να συνειδητοποιήσει ότι δεν είναι καλή ιδέα.