Πώς αναπτύσσονται οι προέφηβοι.
*Με την συνεργασία του Αναπτυξιακού Εργοθεραπευτή, Στέλιου Μαντούδη.
Η προεφηβεία σας έχει χτυπήσει την πόρτα και τα σημάδια της δεν μπορούν πλέον να κρυφτούν! Το καμάρι σας μοιάζει να μην κοιμάται πλέον στο δωμάτιό του, αλλά να περνάει το βράδια στο κρεβάτι του Προκρούστη, αφού εν μία νυκτί ψηλώνει μερικά εκατοστά. Τα τζιν που αγοράσατε μαζί την προηγούμενη εβδομάδα του φτάνουν μέχρι τον αστράγαλο, ενώ τα πουλόβερ είναι σαν βαφτιστικά του. Τι συμβαίνει κι έχουν μπει όλα στο fast forward;
Εξωτερικές αλλαγές
Υπάρχει μια ηλικία που τα παιδιά αναπτύσσονται ραγδαία. Για τα κορίτσια η ηλικία για να «δείξουν το ανάστημά τους» είναι τα συνήθως τα 12, αφού τότε ξεκινούν να ψηλώνουν και, μάλιστα, είναι πιθανό μέσα σε ένα μόλις χρόνο να κερδίσουν 9 με 10 εκατοστά. Στα αγόρια η διαδικασία αυτή αργεί ένα με δύο χρόνια, αλλά γίνεται με μεγαλύτερη ταχύτητα, αφού μέσα σε έναν χρόνο παίρνουν 11 με 12 εκατοστά περίπου σε ύψος.
Πριν, όμως, συμβεί αυτό τα παιδιά συνηθίζουν να βάζουν και λίγο επιπλέον βάρος. Άλλωστε, χρειάζονται «καύσιμα» για να πετάξουν μπόι! Ειδικά, τα αγόρια χρειάζονται πολλά και συνεχώς παρεχόμενα «καύσιμα», κάτι που σημαίνει πως χρειάζεστε μεγαλύτερο ψυγείο και περισσότερες ώρες στην κουζίνα. Αντίθετα, τα κορίτσια, ενώ παίρνουν βάρος, το βλέπουν τα κατανέμεται διαφορετικά: πετούν στήθος, κάνουν γοφούς και το κέντρο βάρους τους αλλάζει!
Αλλαγές στην ψυχολογία του
Μην εστιάσετε στο πόσο σοκαριστικό είναι για εσάς να βλέπετε το παιδί σας κάθε μέρα και ψηλότερο. Αντιθέτως, προσπαθήστε να σκεφτείτε πως αισθάνεται εκείνο. Απλώς αναρωτηθείτε: αν ένα ζευγάρι γυαλιά δυσκολεύει εσάς παρουσιάζοντας το έδαφος σε διαφορετική απόσταση, πως νιώθει εκείνο που μέρα με την μέρα το βρίσκει πράγματι ολοένα και πιο μακριά;
Είναι πιθανό στην φάση της προεφηβείας να παρατηρήσετε πως το παιδάκι σας νιώθει ντροπή ή αδεξιότητα -ειδικά εάν διαπρέπει σε κάποιο άθλημα ή κάνει χορό. Ως γονιός σίγουρα θα θελήσετε να το πάρετε μια μεγάλη αγκαλιά και να το καθησυχάσετε, αλλά προσοχή: παρότι οι αγκαλιές είναι υπέροχες όταν βρίσκεστε μόνοι, μην δοκιμάσετε να το αγκαλιάσετε σε δημόσιο χώρο ή να πείτε κάτι για τις αλλαγές στο σώμα του μπροστά σε τρίτους.
Ιδιωτικά, ωστόσο, προσπαθήστε να του δείξετε την υποστήριξή σας εστιάζοντας στα θετικά της αλλαγής. Είναι σημαντική η συμβολή σας στο να συνεχίσει να αισθάνεται καλά με τον εαυτό του. Επίσης, φροντίστε να είστε εκεί όταν αισθάνεται ανήσυχο ή μπερδεμένο. Ρωτάτε το εάν υπάρχει κάτι που το απασχολεί και προσφέρατε την βοήθεια και τις πολύτιμες συμβουλές σας.
Προέφηβος και άσκηση
Είναι γνωστό πως η άσκηση είναι ωφέλιμη σε κάθε ηλικία και γι’ αυτό είναι σημαντικό να την κάνει κανείς συνήθεια από μικρή ηλικία. Ωστόσο, δεν είναι διόλου απίθανο, εάν το παιδάκι σας ήδη επιδίδεται σε κάποιο σπορ, να θελήσει να το παρατήσει. Κάτι τέτοιο συναντάται συχνότερα στα κορίτσια, αφού εκείνα συνήθως επιλέγουν αθλήματα που επιδεικνύουν το σώμα (μπαλέτο, ενόργανη ή ρυθμική γυμναστική, συγχρονισμένη κολύμβηση κτλ.).
Μην αντιδράσετε υπερβολικά σε αυτήν του την απόφαση. Δεχθείτε το, αλλά μην καταθέσετε τα όπλα. Αντίθετα, βοηθήστε το να βρει ένα άθλημα στο οποίο να αισθάνεται άνετα. Το παν είναι να είστε θετικοί και να μην αφήσετε το παιδί σας να εγκαταλείψει το σώμα και την φυσική του κατάσταση.
Όσο για τα παιδιά που αγαπούν τον αθλητισμό, μπορεί για ένα διάστημα να μην είναι τόσο επιδέξια όσο παλιά, αλλά γνωρίζουν το σώμα τους και έρχονται συχνά σε επαφή μαζί του. Μετά το πρώτο αιφνιδιαστικό διάστημα, θα εξοικειωθεί με τα νέα δεδομένα και θα αρχίσει να ανταπεξέρχεται τόσο καλά όσο παλιά.
Ωστόσο, επαγρυπνάτε για τυχόν ενδείξεις πως το παιδί δεν τρώει για να παραμείνει μικροκαμωμένο και να μπορεί να χορεύει/να πατινάρει/ να κολυμπάει […] όπως πρώτα. Μιλήστε του για τους κινδύνους ή αφήστε έναν ειδικό να το κάνει για εσάς. Με το να μην τρέφεται σωστά βλάπτει την υγεία των οστών του (ρισκάροντας περισσότερους τραυματισμούς), ενώ καθυστερεί ή ακόμα και τερματίζει την φυσιολογική ανάπτυξή του.