Πώς να διαχειριστεί μια έκτακτη ανάγκη

Πώς να διαχειριστεί μια έκτακτη ανάγκη

Μάθετε το παιδί σας να αντιμετωπίζει μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Σκεφτήκατε ποτέ ότι μπορεί κάποια στιγμή να χρειαστεί το παιδί σας να διαχειριστεί μια κρίση ή να αντιμετωπίσει μια έκτακτη ανάγκη όταν είναι μόνο του; Φυσικά δεν μπορείτε να περιμένετε να αντιδράσει όπως ένας ενήλικας, αλλά κάποια πράγματα μπορείτε να του τα μάθετε. Καταρχάς εσείς αποτελείτε το βασικό πρότυπο και στη διαχείριση μιας έκτακτης ανάγκης. Συνεπώς έχει σημασία να αντιδράτε ήρεμα έτσι ώστε και το μικρό σας να μάθει να μην πανικοβάλλεται αν πρέπει να διαχειριστεί μια έκτακτη ανάγκη όταν εσείς είστε απόντες. Δείτε με ποιους τρόπους μπορείτε να το προετοιμάσετε.

Εξηγήστε τη χρήση των τριψήφιων αριθμών έκτακτης ανάγκης. Μάθετε στο παιδί σας να πληκτρολογεί τον αριθμό 166 για άμεση βοήθεια που αφορά σε περιστατικά υγείας ή σε τραυματισμούς αλλά και τον αριθμό της πυροσβεστικής υπηρεσίας (199) ή της άμεσης δράσης της αστυνομίας (100). Αν το παιδί σας βρεθεί κάπου μόνο του και έχει να αντιμετωπίσει μια έκτακτη ανάγκη είναι πιο σημαντικό να μάθει να καλεί πρώτα στους παραπάνω αριθμούς και έπειτα εσάς στο κινητό τηλέφωνο. Εκτός από τον αριθμό που πρέπει να καλεί, πρέπει να γνωρίζει τη διεύθυνση του σπιτιού σας, να μπορεί να εξηγήσει τι συμβαίνει, να αναμένει στο ακουστικό όσο χρειάζεται και να απαντάει στις ερωτήσεις που πιθανόν θα του κάνουν. Για να το διευκολύνετε, φροντίστε να έχετε δίπλα στο τηλέφωνο ένα χαρτί με τη διεύθυνση του σπιτιού και το τηλέφωνο όταν λείπετε. Είναι απαραίτητο να τονίσετε στο παιδί σας να μην παίρνει ποτέ τα παραπάνω τηλέφωνα για να κάνει πλάκα. 

Εξασκηθείτε στις υποθέσεις. Κάντε ερωτήσεις για να βοηθήσετε το παιδί σας να προετοιμαστεί σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Για παράδειγμα ξεκινήστε μια κουβέντα με αφορμή τις ερωτήσεις «τι θα κάνεις αν μυρίζει φωτιά στο σπίτι, αν κάποιος χτυπάει επίμονα το κουδούνι, αν πέσει το ρεύμα;». Παράλληλα προσπαθήστε να προλάβετε ενδεχόμενους κινδύνους, φροντίζοντας οι χώροι του σπιτιού σας να είναι ασφαλείς αλλά και μαθαίνοντας το μικρό να φοράει κράνος όταν κάνει ποδήλατο και τη ζώνη ασφαλείας όταν μπαίνει σε ένα αυτοκίνητο.  

Φροντίστε να είστε προετοιμασμένοι. Όταν πρόκειται να λείψετε από το σπίτι, αφήστε τα τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης στο ψυγείο, όπως και τηλέφωνα συγγενών που μένουν κοντά σας. Αν το μικρό σας έχει κάποια αλλεργία, έχετε σε σημείο που μπορεί να έχει πρόσβαση τον απαραίτητο εξοπλισμό για αντιμετωπίσει αλλεργικό σοκ ή άσθμα. Για μεγαλύτερα παιδιά, έχετε ένα φαρμακείο με βασικά πράγματα σε σημείο που να έχει πρόσβαση και πάγο στην κατάψυξη και εξηγήστε στο παιδί σας πώς να χρησιμοποιήσει το καθετί σε περίπτωση που χρειαστεί.

Δώστε έμφαση στους κανόνες. Το πιο σημαντικό για την ασφάλεια του παιδιού σας είναι να ακολουθεί τους κανόνες που έχετε θέσει για την ασφάλειά του. Δεν πρέπει, λόγου χάρη, να ανοίγει σε αγνώστους ή να μην μαγειρεύει αν είναι μόνο του ή με φίλους (ανάλογα με την ηλικία).