Πώς να βάλετε όρια στη χρήση της τεχνολογίας οικογενειακώς
Σύμφωνοι, η τεχνολογία έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας. Τόσο πολύ που απέχουμε ελάχιστα από το να είμαστε εθισμένοι στην οθόνη του υπολογιστή μας, του smartphone ή του tablet μας. Τόσο πολύ που ακόμα και τα παιδιά εντυπωσιάζονται από τον μαγικό κόσμο που ανοίγεται μπροστά τους: φαντασμαγορικά γραφικά και πολύχρωμες εικόνες, παιχνίδια και εφαρμογές με το πάτημα ενός πλήκτρου. Θα μου πέιτε πόσο κακό είναι το παραπάνω;
Όχι τόσο, αν το κινητό σας τηλέφωνο δεν αποτελεί προέκταση του χεριού σας ή του χεριού του παιδιού σας. Αυτό σημαίνει πως και στη χρήση της τεχνολογίας – όπως και σε τόσα άλλα πράγματα – χρειάζεται να βρει κανείς τη χρυσή τομή, δηλαδή την ισορροπία, διαφορετικά θα υπάρξει σύγχυση ανάμεσα στον πραγματικό και τον ψηφιακό κόσμο, όπου στον τελευταίο η επικοινωνία είναι σχεδόν πλασματική. Αν δεν θέλετε το μικρό σας να είναι εθισμένο στις οθόνες, θέστε συγκεκριμένα όρια, αποφασίζοντας ταυτόχρονα να αποτελέσετε το παράδειγμα προς μίμηση. Γιατί αν ασχολείστε όλη την ημέρα με το κινητό σας μην περιμένετε το παιδί σας να κάνει κάτι διαφορετικό!
Χρονικά όρια. Περιορίστε τη χρήση του υπολογιστή ή άλλης τεχνολογίας συγκεκριμένες ώρες στο σπίτι και φυσικά τηρήστε τις και εσείς. Φυσικά, εάν το τηλέφωνο χτυπήσει μπορείτε να το σηκώσετε.
Ζώνες ελεύθερες από οθόνες. Ορίστε κάποια δωμάτια στο σπίτι ως χώρους όπου δεν επιτρέπεται η χρήση υπολογιστή, τηλεόρασης, tablet ή video games. Για παράδειγμα τα υπνοδωμάτια και το δωμάτιο όπου τρώτε όλοι μαζί μπορεί να είναι δύο χώροι όπου δεν επιτρέπεται η έκθεση σε οποιαδήποτε οθόνη. Σημασία έχει να περνάτε ποιοτικό χρόνο μαζί, συζητώντας ή παίζοντας και όχι απλά να κάθεστε δίπλα δίπλα και ο καθένας να ασχολείται με τις εφαρμογές στο κινητό του ή με το να περάσει στην επόμενη πίστα στο βιντεοπαιχνίδι.
Προγραμματίστε άλλες δραστηριότητες.Αφιερώστε χρόνο για να παίξετε επιτραπέζια παιχνίδια στο σπίτι ή να κάνετε βόλτα σε ένα πάρκο. Συμφωνήστε ότι κατά τη διάρκεια της βόλτας κανείς δεν θα χρησιμοποιήσει το κινητό του για να παίξει ή για να μπει στο internet.
Αποτελέστε το παράδειγμα.Το ζητούμενο είναι όχι μόνο να μην χρησιμοποιείτε πολλές ώρες την τεχνολογία ή να σερφάρετε στο internet, αλλά να δείξετε στο παιδί σας ότι μπορείτε να ζήσετε και χωρίς αυτή. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να καθίσετε στο σαλόνι με κλειστή την τηλεόραση, να διαβάσετε ένα βιβλίο ή να συζητήσετε. Πριν φύγετε από το σπίτι για μια μακρινή βόλτα προτιμήστε να συμβουλευτείτε έναν έντυπο χάρτη αντί να χρησιμοποιήσετε το GPS. Παίξτε όλοι μαζί επιτραπέζια παιχνίδια αντί για τα παιχνίδια που έχετε κατεβάσει στο smartphone. Με τα παραπάνω αποδείξτε στο παιδί σας ότι η τεχνολογία είναι μεν σημαντική στη ζωή μας αλλά δεν μπορεί και δεν πρέπει να αντικαταστήσει τα πάντα στην καθημερινότητά μας.
SOS Tip: Είναι εδώ και χρόνια γνωστό πως η έκθεση σε οθόνες λίγο πριν την κατάκλιση οδηγεί σε χαμηλότερης ποιότητας ύπνο. Ωστόσο, νέα έρευνα στοχοποιεί ειδικά τα tablets, που λόγω του μπλε φωτός που εκπέμπουν μειώνουν την μελατονίνη, την ορμόνη που μας στέλνει για ύπνο, και ξεγελά τον εγκέφαλό μας ότι ακόμα είναι μέρα. Γι’ αυτό καλό είναι να αφήνετε τα κινητά και τα tabletsσε άλλο χώρο και να διαβάζετε πριν τον ύπνο ένα καλό, χαλαρωτικό βιβλίο!
Διαβάστε ακόμα: "Κινητό τηλέφωνο. Από τώρα;"- Η κατάλληλη ηλικία για να αποκτήσει το δικό του τηλέφωνο και οι ελάχιστοι κανόνες ορθής χρήσης που πρέπει να θέσετε.