Πότε βγάζουμε την νυχτερινή πάνα;

Πότε βγάζουμε την νυχτερινή πάνα;

Γιατί ενώ έχει αποχωριστεί τις πάνες την ημέρα, τις νύχτες δυσκολεύεται να παραμείνει στεγνό;

Μπορεί το μικρό σας να είναι άριστος μαθητής στην εκπαίδευση της χρήσης του γιογιό κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά να μην τα καταφέρνει το ίδιο καλά το βράδυ όταν κοιμάται; Το να μάθει να παραμένει στεγνό τη νύχτα αποτελεί ένα σκαλοπάτι ανάπτυξης που συνήθως δρασκελίζει σε δεύτερο χρόνο ακόμα και αν έχει αποχωριστεί τις πάνες την ημέρα. Πριν ξεκινήσετε τις δοκιμές και για να προλάβετε τα ατυχήματα, δείτε τα σημάδια ετοιμότητας και δράστε ανάλογα.

Τα παιδιά αναπτύσσουν την ικανότητα να παραμένουν στεγνά τη νύχτα μεταξύ 4 και 5 ετών, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορούν να τα καταφέρουν και νωρίτερα. Αφενός η ουρήθρα χρειάζεται να έχει ωριμάσει αρκετά ώστε να συγκρατούνται τα ούρα κατά τη διάρκεια της νύχτας, αφετέρου θα πρέπει να έχει αναπτυχθεί επαρκώς το νευρικό σύστημα που συνδέει την ουρήθρα με τον εγκέφαλο ώστε ο τελευταίος να δώσει εντολή στον οργανισμό να ξυπνήσει για να ουρήσει.

Στα αγοράκια η εκπαίδευση για χρήση του γιογιό κατά τη διάρκεια της νύχτας διαρκεί περισσότερο από ότι στα κοριτσάκια, ενώ τα περισσότερα παιδιά που συνεχίζουν να βρέχουν το κρεβάτι τους το βράδυ παρόλη την εκπαίδευση είναι γιατί τείνουν να κοιμούνται βαθιά.

Όπως ακριβώς συμβαίνει και με την εκπαίδευση στη χρήση της τουαλέτας κατά τη διάρκεια της ημέρας, προτού αντικαταστήσετε την πάνα με βρακάκι για τον ύπνο, ελέγξτε τα σημάδια ετοιμότητας. Αν το παιδί σας ξυπνάει στεγνό κάθε μέρα για μια εβδομάδα και θέλει να αποχωριστεί την πάνα στον ύπνο, δοκιμάστε το.

Αποφύγετε να του δίνετε πολλά υγρά το βράδυ, εκτός φυσικά από νερό και ενθαρρύνετέ το να επισκεφθεί την τουαλέτα πριν ετοιμαστεί για τον ύπνο και λίγο πριν πέσει στο κρεβάτι. Προμηθευτείτε ένα αδιάβροχο κάλυμμα για το στρώμα του κρεβατιού και τοποθετήσετε το γιογιό στο υπνοδωμάτιό του για εύκολη πρόσβαση.

Αναμένετε ότι ατυχήματα θα συμβούν και φυσικά διατηρήστε την ψυχραιμία σας χωρίς να κάνετε το μικρό σας να νιώθει άσχημα. Παράλληλα μην ξαφνιαστείτε αν συμβεί κάποιο πισωγύρισμα σε μεταβατικές περιόδους ή σε περίπτωση μεγάλης πίεσης. Ωστόσο αν το μικρό σας καταφέρνει να παραμένει στεγνό για μεγάλο χρονικό διάστημα (π.χ. 6 μήνες) και ξαφνικά βρέχεται συχνά το βράδυ, συμβουλευτείτε τον παιδίατρο για να αποκλείσετε κάποια μόλυνση στο ουροποιητικό σύστημα.

Έχετε κατά νου ότι η ικανότητα του παιδιού σας να παραμείνει στεγνό κατά τη διάρκεια της νύχτας σχετίζεται άμεσα με την ανάπτυξη, επομένως δεν πρόκειται για κάτι που μπορεί να διδαχθεί με τον ίδιο τρόπο που διδάσκεται η συγκράτηση των ούρων την ημέρα. Το να βγάζετε τις πάνες το βράδυ ξαφνικά ή το να πιέζετε το μικρό σας να ουρεί πριν κοιμηθεί δεν θα επιταχύνει τη διαδικασία. 

Διαβάστε ακόμα: "Νυχτερινές διαρροές"