Προετοιμάστε το για το νηπιαγωγείο

Πρώτη μέρα στο σχολείο

Προετοιμάστε το μικρό σας για την πρώτη ημέρα στο νηπιαγωγείο

Ο Σεπτέμβρης επιφυλάσσει νέες εμπειρίες για το μικρό σας; Αν έχει φτάσει η στιγμή για να πάει στο νηπιαγωγείο ή τον παιδικό σταθμό, τότε πρέπει να το προετοιμάσετε κατάλληλα, ακόμα και αν είναι ενθουσιασμένο με την ιδέα. Ξεκινήστε δύο εβδομάδες πριν, οργανώνοντας την καθημερινότητά σας, έτσι ώστε να εισαχθείτε ομαλά στις νέες συνθήκες.


Λίγο καιρό πριν

  • Καθιερώστε σταθερές συνήθειες για τον ύπνο και το πρωινό ξύπνημα έτσι ώστε το παιδί σας να ξυπνάει και να κοιμάται τις ίδιες ώρες καθημερινά.
  • Μιλήστε για το νηπιαγωγείο ή τον παιδικό σταθμό, όπως για παράδειγμα για τα καινούργια πράγματα που θα μάθει και τους νέους φίλους που θα γνωρίσει. Μπορείτε ακόμα να διαβάσετε μαζί παραμύθια ή βιβλία σχετικά με το σχολείο.
  • Βεβαιωθείτε ότι το μικρό σας ξέρει ολόκληρο το όνομά του, την οδό και ένα τηλεφωνικό νούμερο. Εάν όχι, μάθετέ του. Εάν ο αριθμός είναι δύσκολος, μπορείτε απλά να τον γράψετε σε ένα ταπελάκι και να το κρεμάσετε στο φερμουάρ της σάκας του.
  • Προετοιμάστε το μικρό σας για την πρώτη ημέρα στο νηπιαγωγείοΦτιάξτε μια λίστα με όλα όσα θα χρειαστεί το μικρό σας (σακίδιο, τετράδια, μολύβια, μπογιές κ.λπ.) για να αγοράσετε όσα ακριβώς χρειάζεται. Εάν μάλιστα του πάρετε κάποια από τα σχολικά του με τον αγαπημένο του ήρωα ίσως αυξήσετε τον ενθουσιασμό του για την πρώτη μέρα.
  • Ελέγξτε ποια ρούχα και παπούτσια πρέπει να αντικατασταθούν (π.χ. να του είναι μικρά) έτσι ώστε να γνωρίζετε από πριν τι χρειάζεται να αγοράσετε. Κατόπιν, βγείτε στα μαγαζιά για να αγοράσετε κάποια κομμάτια για το νέο του ξεκίνημα, τα οποία θα πρέπει να είναι βολικά για να μπορεί να πηγαίνει εύκολα στην τουαλέτα.


Μια ή δύο μέρες πριν:

  • Αποφασίστε μαζί με το μικρό σας τι θα φοράει τη μεγάλη ημέρα.
  • Επιλέξτε ένα καλό, υγιεινό πρωινό και ένα κολατσιό που θα του δώσει ενέργεια για να πάρει μαζί του. Ακόμα ετοιμάστε το αγαπημένο του φαγητό το προηγούμενο βράδυ.
  • Συγκεντρώστε σε ένα σημείο όλα τα πράγματα που θα χρειαστεί ώστε να μη χάσετε χρόνο ψάχνοντας τελευταία στιγμή να τα συγκεντρώσετε.
  • Ακόμα και αν δεν έχετε τη δυνατότητα να πηγαίνετε εσείς το παιδί σας στον παιδικό σταθμό, φροντίστε την πρώτη ημέρα να το συνοδεύσετε ως εκεί. Έτσι θα του δώσετε κουράγιο για ένα καλό ξεκίνημα. Μην ξεχάσετε μέσα στην σάκα να του βάλετε ένα παιχνίδι που αγαπά για να μην νιώθει μόνο και έξω από τα νερά του.