Βήματα προς την ανεξαρτησία

Βήματα προς την ανεξαρτησία

Όταν προστατεύετε και παράλληλα αφήνετε στο παιδί σας το περιθώριο να ανεξαρτητοποιηθεί, τότε εκείνο θα εκτιμήσει την προσπάθειά σας. Σε αντίθετη περίπτωση -αν δηλαδή σφίγγετε τα λουριά- το πιο πιθανό είναι ότι θα «επαναστατήσει».

Καθημερινά έρχεστε αντιμέτωποι με διάφορα ζητήματα που προσφέρουν ευκαιρίες για να ενισχύσετε το αίσθημα ανεξαρτησίας του παιδιού σας. Αυτό είναι πιθανό να θεωρεί πως επιτρέπεται να κάνει κάποια πράγματα, είτε γιατί είναι κατάλληλα για την ηλικία του είτε γιατί οι φίλοι του τα κάνουν, αλλά ενδέχεται να μην έχει καλλιεργήσει ακόμα τις απαραίτητες δεξιότητες για να διαχειριστεί νέες καταστάσεις. Εστιάστε, λοιπόν, στο να προετοιμάσετε τον έφηβό σας και μετατρέψτε τις πιθανές αιτίες διαμάχης σε ευκαιρίες για να καλλιεργήσει δεξιότητες και να γίνει υπεύθυνο.  

  1. Η εφηβεία είναι μια περίοδος γεμάτη ευκαιρίες για δοκιμές, επιτυχίες και, φυσικά, λάθη. Η πρόκληση για εσάς είναι να βεβαιωθείτε πως το παιδί σας μαθαίνει από τα λάθη του και δεν τα αντιλαμβάνεται ως καταστροφή. Παράλληλα, είναι σημαντικό να του δίνεται χώρο για να δοκιμάζει τα όριά του, όπως επίσης και να φροντίζετε να αποφεύγει εκείνα τα λάθη που μπορεί να το βλάψουν.
  2. Η απάντηση για το αν ένας έφηβος είναι έτοιμος να κάνει κάτι καινούργιο, βρίσκεται στο αν έχει τις απαραίτητες βάσεις για να τα καταφέρει και παράλληλα να είναι ασφαλής.
  3. Κάποιες φορές μπορεί να χρειαστεί να ξεκινήστε «παρατηρώντας». Η διαδικασία αυτή μοιάζει πολύ με εκείνη που ακολουθούσατε όταν ήταν μωρό και θέλατε να μετατρέψετε το σπίτι σας σε έναν ασφαλή χώρο. Όπως και τότε, δοκιμάστε να δείτε τα πράγματα από την οπτική του μικρού σας και να μαντέψετε πού μπορεί να ελλοχεύει κίνδυνος. Με άλλα λόγια, προσπαθήστε να έρθετε στη θέση του εφήβου και να κοιτάξετε τον κόσμο μέσα από τα δικά του μάτια. Προσπαθήστε να αντιληφθείτε, για παράδειγμα, τι είδους υποστήριξη και καθοδήγηση θα χρειαστεί το παιδί σας για να το βοηθήσετε να ανταπεξέλθει σε κάτι καινούργιο, παραμένοντας ασφαλές.
  4. Επίσης είναι σημαντικό να επιτρέψετε στο παιδί σας να αναπτύξει υπευθυνότητα βήμα-βήμα. Αυτό θα βοηθήσει τόσο εσάς όσο και το παιδί σας να καλλιεργήσετε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη μεταξύ σας αλλά και το ίδιο να έχει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στον εαυτό του. Θυμηθείτε πως κανείς δεν ξυπνάει μια μέρα και έχει γίνει αυτόματα υπεύθυνος. Ξεκινήστε αναθέτοντάς του μικρές υποχρεώσεις (π.χ. να ταΐσει τον σκύλο) και προχωρήστε σε ολοένα και πιο σημαντικές αναθέσεις (π.χ. να πάει την μικρή του αδελφή στην παιδική χαρά).