Παιχνίδια για να γίνει μούσκεμα!

Παιχνίδια για να γίνει μούσκεμα!

8 εκπαιδευτικά παιχνίδια με νερό

Όταν οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν, τα παιχνίδια με το νερό γίνονται τα αγαπημένα του. Για να τα κάνετε ακόμα πιο ενδιαφέροντα συνδυάστε παιχνίδι και μάθηση, δίνοντάς του ερεθίσματα για να μάθει τα χρώματα και τα σχήματα, να αναγνωρίζει τα γράμματα και να φτιάχνει απλές λέξεις, να μετράει και να μάθει απλά μαθηματικά. Σας παρουσιάζουμε 10 πρωτότυπες ιδέες για παιχνίδια με νερό που φυσικά προϋποθέτουν ότι θα γίνει μούσκεμα! 

  1. Γεμίστε ένα νεροπίστολο με νερό και τέμπερα και βοηθήστε το να δημιουργήσει πάνω σε ένα χαρτόνι. Κάντε προβλέψεις για το ποια χρώματα θα γεννηθούν μετά από κάθε μείξη.
  2. Κρύψτε στην αυλή σας ή σε έναν εξωτερικό χώρο μπαλόνια νερού (γνωστά και ως νερόμπομπες), παροτρύνοντας το μικρό σας να τα βρει και να τα συλλέξει σε ένα κουβά. Αν στο κυνήγι των μπαλονιών συμμετέχουν και άλλα παιδιά, σχεδιάστε σχήματα στα μπαλόνια, δώστε στο ένα το τετράγωνο, στο άλλο το τρίγωνο […] και ζητήστε από το καθένα να βρει τα μπαλόνια με το δικό του σχήμα. Αφού συλλέξουν τα μπαλόνια, μπορείτε όλοι μαζί να τα μετρήσετε και να βρείτε τον νικητή. Κατόπιν πείτε τους πως μπορούν να παίξουν μαζί τους με όποιο τρόπο θέλουν. Μίλησε κανείς για μπουγέλο;    Νερόμπομπες
  3. Φτιάξτε με κιμωλία έναν «κήπο» από γράμματα, σχεδιάζοντας τα στο έδαφος σε τετραγωνάκια. Έπειτα ζητήστε από το μικρό σας να ποτίσει με ένα ποτιστήρι το γράμμα που του λέτε μέχρι να εξαφανιστεί. Να, ένας ευχάριστος τρόπος για να εξασκηθεί στο αλφάβητο!
  4. Με παρόμοιο τρόπο, γράψτε με κιμωλία τα γράμματα που το δυσκολεύουν και αφήστε το να τα σβήσει εκτοξεύοντας νερό με ένα νεροπίστολο. Για πιο μεγάλα παιδάκια, μπορείτε να οργανώσετε με παρόμοιο τρόπο έναν διαγωνισμό ορθογραφίας. Εσείς θα λέτε την λέξη και εκείνο θα ψεκάζει με την σειρά τα γράμματα που την απαρτίζουν.Ο κήπος με την κιμωλία
  5. Φτιάξτε ένα αλφάβητο από παγάκια, χρησιμοποιώντας πλαστικά γράμματα που θα έχετε παγώσει μαζί με νερό σε παγοθήκες. Στη συνέχεια αφήστε το να συνθέσει τα γράμματα για να δημιουργήσει λέξεις. Εκτός από εξάσκηση στα γράμματα θα μελετήσετε και το πώς το νερό γίνεται πάγος ή γιατί λιώνει.
  6. Ένα ταψί γεμάτο νερό και ένα ζάρι μπορούν να αποτελέσουν το αγαπημένο του καλοκαιρινό παιχνίδι. Τα παιδιά θα καθίσουν σε κύκλο και στο κέντρο θα τοποθετήσουν το ταψί που θα είναι γεμάτο με νερό. Το καθένα θα ρίχνει το ζάρι και όποιο φέρει 6 θα χτυπάει το χέρι του με δύναμη στο νερό καταβρέχοντας τους υπόλοιπους. Θα εξασκηθούν αφενός στους αριθμούς, αφετέρου στην υπομονή μέχρι να έρθει η σειρά τους. Για μεγαλύτερα παιδιά, το παιχνίδι γίνεται ενδιαφέρον με δύο ζάρια. Στόχος τους θα είναι να φέρουν άθροισμα 6. Με τον τρόπο αυτό θα εξασκηθούν στην πρόσθεση.
  7. Γεμίστε με νερό μπαλόνια νερού και αναγράψτε με μαρκαδόρους απλές αριθμητικές πράξεις (π.χ 5+2). Σε πλαστικό σημειώστε τα αποτελέσματα των πράξεων και αφήστε τα στο έδαφος για να αποτελέσουν τους στόχους (π.χ. 7). Ζητήστε από το μικρό σας να πετάξει το μπαλόνι στον στόχο που θεωρεί πως αποτελεί το αποτέλεσμα της πράξης που αναγράφεται στο κάθε μπαλόνι.
  8. Κόψτε σφουγγάρια σε μικρά, τετράγωνα κομμάτια και γράψτε στο καθένα με ένα μαρκαδόρο γράμματα. Όταν κάνετε μπάνιο στην πισίνα ή στη θάλασσα, ή ακόμα και στη μπανιέρα του, παίξτε διάφορες παραλλαγές του scrabble. Δοκιμάστε να φτιάξετε την αλφαβήτα, να φτιάξετε όσες περισσότερες λέξεις μπορείτε με 7 γράμματα ή να σκεφτείτε λέξεις με το γράμμα που αρχίζει το όνομα του παιδιού σας.