Παιχνίδια για να αναγνωρίζει τα γράμματα

Παιχνίδια για να αναγνωρίζει τα γράμματα

8 ιδέες για να το βοηθήσετε να μάθει τα γράμματα του αλφάβητου

Το μικρό σας έμαθε τα γράμματα του αλφάβητου αλλά δυσκολεύεται ακόμα να αναγνωρίσει κάποια από αυτά; Υπάρχει τρόπος να το βοηθήσετε να εξοικειωθεί και μάλιστα πολύ δημιουργικός. Ακολουθούν προτάσεις για παιχνίδια και κατασκευές που προωθούν την μάθηση του αλφάβητου με διασκεδαστικό τρόπο.

Βιβλία. Κάτι σας είπαμε τώρα! Το ξέρετε ήδη ότι τα βιβλία είναι ο καλύτερος τρόπος για να εξοικειώσετε το αγγελούδι σας με τα γράμματα και τις λέξεις και να του κινήσετε το ενδιαφέρον για την ανάγνωση. Το επαναλαμβάνουμε για να τονίσουμε την σπουδαιότητά τους. Φροντίστε να κάθεστε δίπλα στο μικρό σας και να διαβάζετε παρέα. Βεβαιωθείτε ότι του δείχνετε τόσο το κείμενο όσο και τις εικόνες.

Γράμματα στη μπανιέρα. Όταν θα γεμίσετε την μπανιέρα για να κάνει μπάνιο ρίξτε στο νερό γράμματα από αφρώδες υλικό ή πλαστικά που επιπλέουν. Προτείνετε στο μικρό σας να «ψαρέψει» τα γράμματα που του λέτε.

Με κιμωλία στο έδαφος. Με κιμωλία σχεδιάστε γράμματα στο μπαλκόνι σας ή σε κάποιο σημείο στην πλατεία που επισκέπτεστε για να παίξει. Ξεκινήστε με κάποια βασικά, εύκολα γράμματα ή αρχίστε με τα γράμματα του ονόματός του. Το παιχνίδι έχει ως εξής: όταν το ρωτάτε ποιο είναι για παράδειγμα το Α, το μικρό σας θα πρέπει να πηδήξει πάνω στο σχεδιασμένο γράμμα. Αν έχετε σχεδιάσει τα γράμματα στο μπαλκόνι σας αφήστε τα εκεί και σταδιακά προσθέστε και άλλα. Χρησιμοποιήστε τον ίδιο τρόπο για να μάθει τα σχήματα.

Καρφώνοντας γράμματα. Διοχετεύστε θετικά την ενέργεια του μικρού σας «μάστορα», που του αρέσει να χτυπάει τα τουβλάκια του ή τα παιχνίδια του. Θα χρειαστείτε ένα αρκετά μεγάλο κομμάτι από αφρολέξ, ένα μαρκαδόρο, ξυλαράκια ή πλαστικά στικς και ένα σφυρί ειδικό για παιδιά. Γράψτε τα γράμματα στο αφρολέξ και προτείνετε στο μικρό σας να καρφώνει με τα στικς το αντίστοιχο γράμμα που του λέτε.

Σακουλάκια με φασόλια. Η κατασκευή περιλαμβάνει την τεχνική του στένσιλ. Σχεδιάστε σε φωτογραφικό χαρτί (είναι πιο ανθεκτικό) μεγάλα γράμματα και κόψτε με κοπίδι το εσωτερικό τους. Στη συνέχεια αφού έχετε κόψει τετράγωνα από πολύχρωμο ύφασμα στερεώστε πάνω τους τα χαρτιά με μανταλάκια ή πιαστράκια. Προτείνετε στο μικρό σας να χρωματίσει το γράμμα με μπογιά για ύφασμα (αν το ύφασμα είναι πολύχρωμο καλύτερο αποτέλεσμα θα έχει το άσπρο χρώμα) και στη συνέχεια αφαιρέστε το χαρτί. Έτσι θα έχετε αποτυπωμένο το γράμμα στο ύφασμα. Στη συνέχεια ράψτε δύο από τα τετράγωνα υφάσματα αφήνοντας ένα κενό για να γεμίσετε το εσωτερικό τους με φασόλια. Σιγά σιγά θα μπορείτε να φτιάξετε μια ολόκληρη αλφάβητο! Ένας δεύτερος τρόπος είναι να προμηθευτείτε freezer paper από e-shop, το οποίο είναι ιδανικό για στένσιλ μιας και αν το σιδερώσετε πάνω στο ύφασμα θα «κολλήσει» και θα είναι περισσότερο σταθερό για να χρωματίσει το μικρό σας το γράμμα.

Γράμματα-μαγνήτες. Αρχικά προμηθευτείτε γράμματα – μαγνητάκια. Σε έναν μεταλλικό δίσκο γράψτε με μαύρο ανεξίτηλο μαρκαδόρο τα γράμματα της αλφαβήτας και ζητήστε από το μικρό σας να αντιστοιχήσει τους μαγνήτες με τα γράμματα που είναι γραμμένα στον δίσκο.  

Ρίχνοντας τα γράμματα σε δοχείο. Σε ένα πλαστικό δοχείο με καπάκι ανοίξτε μια τρύπα αρκετή ώστε να χωράνε να περάσουν τα γράμματα-μαγνητάκια. Ζητήστε από το μικρό σας να ρίχνει στην τρύπα τα γράμματα που του λέτε.  

Σχηματίζοντας τα γράμματα. Κόψτε κομμάτια από αφρολέξ, το οποίο πριν μπορείτε να έχετε χρωματίσει και ζητήστε από το μικρό σας να τα συνδυάσει για να σχηματίσει τα γράμματα της αλφαβήτας. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και με κομμάτια από ξύλο.