Δημιουργήστε αφορμές για μάθηση και καλύψτε κενά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού
Αν το πάρετε στα σοβαρά, το καλοκαίρι θα βρείτε αμέτρητες ευκαιρίες για να διδάξετε στο μικρό σας απλά καθημερινά πράγματα, να το βοηθήσετε να κάνει επανάληψη στα μαθηματικά και τη γλώσσα της προηγούμενης σχολικής χρονιάς, αλλά και να του μάθετε πώς να παίρνει πρωτοβουλίες και πώς να αναπτύξει κριτική σκέψη. Φυσικά και δεν χρειάζεται να το κλείσετε στο σπίτι μπροστά από ένα βιβλίο, ούτε να ορίσετε ένα αυστηρό πρόγραμμα μελέτης που πρέπει να ακολουθεί καθημερινά. Αφορμές για μάθηση δίνονται παντού, στην παραλία, ή σε ένα πάρκο, στο σούπερ μάρκετ ή ακόμα και στο δρόμο και μάλιστα με διάφορους τρόπους, χρησιμοποιώντας το παιχνίδι, την παρατήρηση, την εξερεύνηση ή απλά τις δουλειές που χρειάζεται να γίνουν στο σπίτι.
Μαγείρεμα και μαθηματικά. Το μαγείρεμα αποτελεί ευκαιρία όχι μόνο για να μάθει τις αγαπημένες σας συνταγές, αλλά και για να εξασκηθεί στα μαθηματικά. Προσπαθήστε να εστιάσετε στη διαδικασία και όχι τόσο στο αποτέλεσμα. Μετρήστε τα συστατικά, υπολογίστε τις ποσότητες, βάλτε το να ανακατέψει τα υλικά ή ρισκάρετε και μην βάλετε κάποιο συστατικό στη συνταγή για να δείτε πώς θα είναι το αποτέλεσμα. Πέρα από το μαγείρεμα και άλλες δουλειές του σπιτιού μπορούν να του διδάξουν χρήσιμα πράγματα, όπως πώς να οργανώνει τον χώρο του και πώς να φροντίζει τα λουλούδια.
Βιβλία από τη δανειστική βιβλιοθήκη. Αν κοντά στο σπίτι σας έχετε κάποια δημοτική βιβλιοθήκη εκμεταλλευτείτε τις δυνατότητες που προσφέρει. Επισκεφθείτε τη μαζί για να επιλέξει παιδικά βιβλία για θέματα που το ενδιαφέρουν. Το διάβασμα είναι πάντα ένας καλός τρόπος για να μείνει συντονισμένο με την ανάγνωση.
Ενημέρωση από τα media. Αν τα βιβλία δεν είναι η αγαπημένη του ενασχόληση, πιθανόν να βρίσκει περισσότερο ενδιαφέροντα τα περιοδικά και τις εφημερίδες, σε έντυπη ή σε ηλεκτρονική μορφή. Έτσι το παιδί σας όχι μόνο θα αρχίσει να ενημερώνεται και να αντιλαμβάνεται τι γίνεται στον κόσμο αλλά και θα μπορεί ενδεχομένως να συμμετέχει και σε μια συζήτηση μαζί σας σχετικά με όσα συμβαίνουν.
Εάν ούτε το παραπάνω αποτελεί λύση, βρείτε και κατεβάστε εκπαιδευτικά applications στο smart phone ή το tablet σας. Δεν υπερβάλλουμε όταν λέμε ότι υπάρχει ένα ή και περισσότερα παιχνίδια για κάθε ενδιαφέρον, γούστο ή αδυναμία. Θα διασκεδάσει και δεν θα καταλάβει καν ότι μορφώνεται.
Εστιάζοντας στα ενδιαφέροντά του. Αφήστε το παιδί σας να γίνει ο οδηγός σας και εστιάστε στα θέματα που το ενδιαφέρουν. Εφοδιάστε το με τα κατάλληλα αναγνώσματα και αδράξτε αφορμές για συζητήσεις, ακόμα και αν αυτό που το προσελκύει είναι οι δεινόσαυροι ή το σύμπαν. Το ζητούμενο δεν είναι να του δώσετε τις απαντήσεις αλλά την ευκαιρία για εξερεύνηση και σκέψη. Το σίγουρο είναι ότι θα διαβάζει πολύ πιο ευχάριστα και θα ασχολείται με περισσότερη όρεξη, αν το θέμα το αγγίζει προσωπικά.
Φυσική δραστηριότητα και μάθηση. Συνδυάζονται άψογα,, ενώ οι δραστηριότητες όχι μόνο προωθούν τη φυσική αλλά και την κοινωνική, νοητική και συναισθηματική ανάπτυξη. Στην παιδική χαρά ή στον παιδότοπο το μικρό σας θα βρει ευκαιρία να παίξει δημιουργικά και να επικοινωνήσει με άλλα παιδιά της ηλικίας του. Όλα αυτά θα του διδάξουν την ομαδικότητα, τον συντονισμό, το ενδιαφέρον για τον άλλον, δεξιότητες που θα χρειαστεί και στο σχολείο.
Εξερευνήσεις εντός και εκτός πόλης. Σχεδιάστε διαδρομές στην πόλη, κυρίως σε περιοχές που δεν έχετε επισκεφθεί και παρουσιάζουν ενδιαφέρον, διαβάστε για αυτές (ιστορία, κτίρια, δρώμενα) και ζητήστε από το παιδί σας να σας κάνει μια μικρή ξενάγηση εκεί. Αν πρόκειται να φύγετε εκτός πόλης για διακοπές εφοδιάστε το παιδί σας με ταξιδιωτικούς οδηγούς και χάρτες προκειμένου να ενημερωθεί για τον τόπο, την ιστορία, την κουλτούρα, τα αξιοθέατα, τα έθιμα και τα τοπικά φαγητά. Προτείνετε ακόμα να υπολογίσει τα χιλιόμετρα ή τις ώρες που θα χρειαστείτε για να φτάσετε στον προορισμό σας.
Καλύψτε τις ελλείψεις
Αν το μικρό σας είναι αδύναμο σε κάποιο μάθημα, το καλοκαίρι είναι μια καλή περίοδος για να καλύψετε τις ελλείψεις του, χωρίς φυσικά να το πιέζετε με απαιτητικές εργασίες.
- Το πρώτο βήμα είναι να διαπιστώσετε που έχει κενά, ανατρέχοντας στις σημειώσεις, τα σχολικά βιβλία και τα τετράδιά του και στη συνέχεια να βρείτε βιβλία ασκήσεων που εστιάζουν στις ενότητες που δυσκολεύεται.
- Πριν προχωρήσετε, λάβετε υπόψη σας με ποιον τρόπο μαθαίνει και αφομοιώνει το παιδί σας τη γνώση. Άλλα παιδιά προτιμούν τις γραπτές οδηγίες, ενώ σε άλλα αρέσει περισσότερο να εξασκούνται, λύνοντας, λόγου χάρη, μόνα τους ασκήσει.
- Αναζητήστε πρωτότυπους τρόπους εκμάθησης, όπως τη χρήση βίντεο, για να κάνετε πιο ενδιαφέρουσα την ενασχόληση, ειδικά αν το παιδί σας είναι οπτικός τύπος.
- Για να το βοηθήσετε να είναι προετοιμασμένο για την επόμενη σχολική χρονιά δεν χρειάζεται να ασχολείται παραπάνω από μια ώρα την εβδομάδα. Αρκεί να υπάρχει μια σταθερή συχνότητα στις ώρες ενασχόλησης.
Extra tip
Όταν εφαρμόσετε κάποια από τα παραπάνω φροντίστε να αφήνετε αρκετό ελεύθερο χρόνο που το παιδί σας θα μπορεί να αξιοποιήσει όπως θέλει, ακόμα και χαζεύοντας ξαπλωμένο στο κρεβάτι.