Ο 10λογος του «αιέν αριστεύειν»!

Ο 10λογος του «αιέν αριστεύειν»!

Δώστε τις σωστές βάσεις στο παιδί σας για να αριστεύσει στο σχολείο

Αναρωτιέστε ή αγχώνεστε για το αν το παιδί σας θα είναι καλός μαθητής ή μαθήτρια; Ψάχνετε να βρείτε έναν τρόπο για να του δώσετε τις σωστές βάσεις ώστε να τα πάει καλά στο σχολείο; Υπάρχουν όχι 1 αλλά 10 βήματα για να βάλετε και το δικό σας λιθαράκι στις σχολικές του επιδόσεις, μιας και η «επιτυχία» ή η «αποτυχία» στο σχολείο ξεκινάει από το σπίτι και σχετίζεται, όχι μόνο με την μελέτη αλλά και, με παράγοντες, όπως ο ύπνος, η διατροφή και η καλή επικοινωνία.

1. Υγιείς συνήθειες. Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας ακολουθεί υγιείς συνήθειες στο σπίτι, όπως επαρκείς ώρες ύπνου, υγιεινά και πλούσια γεύματα, άσκηση κτλ. Επίσης, εξασφαλίστε ότι δαπανά λίγες ώρες βλέποντας τηλεόραση, παίζοντας βιντεοπαιχνίδια ή χρησιμοποιώντας τον υπολογιστή. Υπολογίστε ότι τα μικρά παιδιά δεν πρέπει να εκτίθενται σε οθόνες για πάνω από 2 ώρες την ημέρα.

2. Παραμείνετε πιστοί σε μια ρουτίνα. Τα περισσότερα παιδιά ανταποκρίνονται θετικά σε μια ρουτίνα που τα βοηθάει να οργανώσουν την ημέρα τους. Φροντίστε η καθημερινότητά σας να είναι ίδια, σε ότι αφορά την προετοιμασία για το σχολείο, το φαγητό, το διάβασμα και τον ύπνο ώστε το παιδί σας να ξέρει τι να περιμένει.

3. Δημιουργήστε ένα χώρο για τα πράγματα του σχολείου. Βρείτε ένα χώρο στο σπίτι όπου το παιδί σας μπορεί να τοποθετεί την τσάντα, τα βιβλία του και όλα όσα χρειάζεται για το σχολείο ώστε να το βοηθήσετε να είναι οργανωμένο.

4. Παρέχετε τις κατάλληλες συνθήκες για μελέτη. Δηλαδή άπλετο φως, αρκετό χώρο στο γραφείο του, μια βιβλιοθήκη ή ράφια για τα βιβλία και τα τετράδια. Το κατάλληλο περιβάλλον θα το βοηθήσει να μελετάει πιο εύκολα και με μεγαλύτερη ευχαρίστηση. Δείτε περισσότερα εδώ.

5. Διαβάστε παρέα. Σε κάθε ευκαιρία διαβάστε στο παιδί σας βιβλία, προτείνετέ του να σας διαβάζει εκείνο δυνατά και μετατρέψτε την ανάγνωση σε παιχνίδι. Επίσης, τα μικρά σε ηλικία παιδιά συγκεντρώνονται καλύτερα εάν μελετούν σε έναν χώρο παρουσία σας, όπως είναι, λόγου χάρη, το τραπέζι της κουζίνας.Διαβάστε παρέα

6.Διαρκής μάθηση. Οι γνώσεις που μπορείτε να παρέχετε εσείς στο σπίτι είναι βασικό κομμάτι της συνολικής εκπαιδευτικής εμπειρίας. Για παράδειγμα, μέσω της μαγειρικής μπορείτε να φέρετε το παιδί σας σε επαφή με τα μαθηματικά και τη φυσική. Κάντε υποθέσεις, πειραματιστείτε με τα υλικά και ελέγξτε τα αποτελέσματα.

7. Γίνετε το παράδειγμα. Τα παιδιά μαθαίνουν μέσα από τα παραδείγματα, συνεπώς φροντίστε να δώσετε το καλό παράδειγμα. Διαβάστε και εσείς όταν το παιδί σας κάνει τα μαθηματά του ή ασχοληθείτε με μια δραστηριότητα που περιλαμβάνει ανάγνωση και συγκέντρωση.

8. Συζητήστε. Μιλήστε μαζί του για όσα του αρέσουν ή το δυσαρεστούν στο σχολείο. Δώστε του την ευκαιρία να εκφράσει τις σκέψεις του και τα συναισθληματά του για τα μαθήματα, τους συμμαθητές και τη δασκάλα του. Είναι επίσης σημαντικό να επιβραβεύετε τόσο τις επιτυχίες όσο και τις προσπάθειές του.

9. Δείξτε ενδιαφέρον. Επικοινωνήστε με τον δάσκαλο ή τη δασκάλα του παιδιού σας, έστι ώστε να μπορείτε να συζητήσετε για προβλήματα που μπορεί να προκύψουν.

10. Αναμένετε την επιτυχία. Ίσως ένας από τους πιο σημαντικούς τρόπους για να υποστηρίξετε τις προσπάθειες του παιδιού σας στο σχολείο είναι να περιμένετε ότι θα πετύχει. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα απαιτήσετε να είναι ο καλύτερος μαθητής, αλλά ότι θα έχετε εμπιστοσύνη στις δυνατότητές του και θα αναμένετε ότι θα κάνει το καλύτερο δυνατό. Άλλωστε, είναι γνωστό πως «αν δεν κοιτάς εκεί που θες να πας, θα πας εκεί που κοιτάς». Κοιτάξτε, επομένως, το φεγγάρι για να βρεθείτε- στην χειρότερη- ανάμεσα στα αστέρια!