Ο πιο καλός ο μαθητής!

Καλός μαθητής

Βοηθήστε το παιδί σας να γίνει καλός μαθητής κατακτώντας την πραγματική γνώση

Γιατί είναι σημαντικό να είναι κανείς καλός μαθητής ή καλή μαθήτρια ή να καλλιεργήσει μια δεξιότητα που έχει; Γιατί αυτό έχει αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής του. Άλλωστε, οι άνθρωποι που γνωρίζουν καλά μαθηματικά για να κάνουν την οικονομική διαχείριση του σπιτιού τους και να υπολογίσουν τους φόρους, όσοι κατανοούν με ποιον τρόπο η πολιτική επηρεάζει τη ζωή τους ή γνωρίζουν πράγματα για τη φυσική ή τις επιστήμες είναι πιο χαρούμενοι, ζουν πιο ποιοτικά, παίρνουν καλύτερες αποφάσεις και είναι πιο υπεύθυνοι πολίτες, σύμφωνα με έρευνες.


Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι ένας όχι και τόσο καλός μαθητής δεν θα έχει και μια καλή ζωή, απλώς ότι η μόρφωση προσφέρει μεγαλύτερες ευκαιρίες για μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Ωστόσο η επιτυχία στο σχολείο- και δεν εννοούμε σε καμία περίπτωση τα 10 στον έλεγχο- είναι αδύνατη αν δεν μάθετε το παιδί σας να αγαπάει το διάβασμα. Δείτε πώς θα το ενθαρρύνετε.

  1. Προωθήστε την φυσική εξερεύνηση καθώς έτσι θα ενισχύσετε την πνευματική εξερεύνηση. Αν σε ένα παιδί που προσπαθεί να μάθει τον κόσμο λέτε συνεχώς όχι, θα μάθει να μην κάνει ερωτήσεις και να ζει με περιορισμούς που δεν βοηθούν την νοητική του ανάπτυξή του.

2. Επιλέξτε παιχνίδια κατάλληλα για την ηλικία του. Μην ξοδεύετε χρήματα σε εκπαιδευτικά παιχνίδια αλλά σκεφτείτε πως τα παιχνίδια μπορεί να χρησιμοποιηθούν με πιο δημιουργικούς τρόπους. Ενθαρρύνετε το ελεύθερο παιχνίδι που εξασκεί το μυαλό και τη φαντασία.

3. Ενθαρρύνετε τον πειραματισμό. Τα παιδιά μαθαίνουν μέσω της πράξης και πειραματίζονται πολύ συχνά για να δουν τι θα συμβεί. Έχετε υπομονή και αποδεχτείτε ότι θα γίνουν ζημιές ή ότι το μικρό σας θα λερώσει την κουζίνα ή το σαλόνι σας. Μπορείτε ακόμα να το ενθαρρύνετε να σας βοηθήσει στην καθαριότητα μετά το τέλος του «πειράματος».

4. Η συναισθηματική νοημοσύνη και ο ενθουσιασμός για τη μάθηση είναι πιο σημαντικά από ότι οι ακαδημαϊκές γνώσεις. Η ικανότητα του παιδιού σας να τα πάει Αριθμητικές πράξειςκαλά στο σχολείο εξαρτάται περισσότερο από την ανάπτυξη της συναισθηματικής του νοημοσύνης παρά από το αν θα ξέρει απ’ έξω την αλφαβήτα. Διαβάστε επομένως το άρθρο μας «Στοχεύοντας στην υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη»

5. Μην το υποβάλετε σε τεστ. Δεν χρειάζεται να ζητάτε από το παιδί σας να σας διαβάζει κάθε πινακίδα ή να σας λέει τις πρωτεύουσες των νομών (ξέρετε που αναφερόμαστε). Εάν δεν γνωρίζει την απάντηση θα πιστέψει πως έπρεπε να τη γνωρίζει και έτσι θα αμφιβάλλει για τις ικανότητες και την εξυπνάδα του.

6. Εμπνεύστε ερωτήσεις αντί να τους φορτώνετε με ανούσιες πληροφορίες. Φροντίστε να είστε προσεκτικοί όταν διδάσκετε κάτι. Σε μια βόλτα στη φύση για παράδειγμα μιλήστε για τα φυτά και τα ζώα αλλά αποφύγετε να ονομάσετε κάθε τι που βλέπετε, φορτώνοντας με πληροφορίες που δεν θα ωφελήσουν πουθενά το μικρό σας.

7. Όσον αφορά στο σχολείο, ορίστε ένα μέρος και μια συγκεκριμένη ώρα στο σπίτι για να διαβάζει τα μαθήματά του. Αν συνηθίσει να διαβάζει σε έναν κοινόχρηστο χώρο αρχικά και στο γραφείο του σε μεγαλύτερες τάξεις με όλα όσα χρειάζεται δίπλα του θα είναι πολύ πιο συγκεντρωμένο. Διαβάστε ακόμα το άρθρο μας «Αποδοτικό διάβασμα».

8. Ενδιαφερθείτε για τις λεπτομέρειες των ασκήσεων που έχει για το σπίτι, αλλά αποφύγετε να τις κάνετε για λογαριασμό του. Απλά βοηθήστε το να διαχειριστεί τον όγκο της μελέτης και βρείτε λύσεις για να βοηθήσετε να μάθει να διαβάζει καλύτερα. Έχετε επικοινωνία με τη δασκάλα του και κατανοήστε πως όσο πιο πολύ ενδιαφέρεστε για την ουσία της μάθησης και όχι για τους βαθμούς τόσο το καλύτερο για το παιδί σας.Βοηθήστε το

9. Βεβαιωθείτε ότι οι φίλοι του παιδιού σας θεωρούν σημαντικό το διάβασμα. Το πόσο θα προσπαθήσει το μικρό σας στο σχολείο ή πόσο συχνά θα μελετάει εξαρτάται κατά πολύ και από τα παιδιά με τα οποία κάνει παρέα.

10.Ενθαρρύνετε το διάβασμα, διαβάζοντας στο παιδί σας βιβλία, ιστορίες, παραμύθια μέχρι εκείνο να σας ζητήσει να σταματήσετε.

11. Κάντε ενδιαφέρουσες συζητήσεις στο σπίτι. Τα παιδιά αναπτύσσουν το ενδιαφέρον τους για τον κόσμο καθώς μεγαλώνουν πλάι σε ενήλικες που επίσης ενδιαφέρονται για όσα συμβαίνουν γύρω τους. Βρείτε αφορμές για να ξεκινήσετε ενδιαφέρουσες κουβέντες, όπως π.χ. μια είδηση που ακούσατε, κάτι που σκεφτήκατε, ένα μέρος που επισκεφθήκατε.

12. Βοηθήστε το παιδί σας να μάθει πώς να ψάχνει πληροφορίες. Είναι πιο σημαντικό για αυτό να μάθει πώς να βρει κάποια απάντηση από το να γνωρίζει πολλά πράγματα εξαρχής. Το διαδίκτυο είναι μια πηγή γνώσης αρκεί να μάθετε στο παιδί σας ποιους ιστότοπους πρέπει να εμπιστεύεται και να θεωρεί αξιόπιστους. Ωστόσο, πριν το προτρέψετε να καταφύγει εκεί θα πρέπει να του μάθετε να αναζητά απαντήσεις σε εγκυκλοπαίδειες, βιβλία και λεξικά.