Μειώνοντας την επιρροή των ΜΜΕ

Μειώνοντας την επιρροή των ΜΜΕ

Μειώστε την επιρροή των μέσων μαζικής ενημέρωσης προωθώντας τη σωστή χρήση τους

Η επιρροή από τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, κυρίως την τηλεόραση και το ίντερνετ, δεν είναι καθόλου αμελητέα για τα παιδιά προεφηβικής και εφηβικής ηλικίας. Επηρεάζουν σε τέτοιο βαθμό που πιθανόν να συμβάλλουν στη διαμόρφωση των ενδιαφερόντων, της συμπεριφοράς και του στυλ τους προβάλλοντας μη ρεαλιστικά πρότυπα αλλά και μια μονόπλευρη εικόνα της κοινωνικής πραγματικότητας.

Φυσικά υπάρχει και η θετική διάσταση, όπως προγράμματα ή ταινίες που είναι εκπαιδευτικές ή παρέχουν σημαντικές γνώσεις και μπορούν να εμπνεύσουν και να εμφυσήσουν αξίες, ενώ η σωστή χρήση του υπολογιστή και των social media διευρύνουν την επικοινωνία – όταν βέβαια δεν αντικαθιστούν την φυσική επαφή. Το ζητούμενο δεν είναι να μην φέρνετε σε επαφή τα παιδιά σας με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης αλλά να τα μάθετε πώς να τα χρησιμοποιούν σωστά.

  • Περιορίστε το χρόνο που βλέπει τηλεόραση. Η απαγόρευση θα κάνει τη τηλεόραση πιο δελεαστική την τηλεόραση. Συμφωνήστε, για παράδειγμα, να βλέπει το σαββατοκύριακο ή για μία ώρα την ημέρα αφού πρώτα τελειώσει τα μαθήματά του. Ζητήστε του να μάθετε ποια προγράμματα θέλει να παρακολουθεί και αποτρέψτε το από μια επιλογή που δεν σας αρέσει.
  • Ελέγξτε τι βλέπει και τι ακούει. Ενημερωθείτε για τα ενδιαφέροντα και τις επιλογές του σε ότι αφορά τα media. Ποιες εκπομπές του αρέσει να βλέπει, ποια παιχνίδια θέλει να παίζει στον υπολογιστή. Έτσι θα μπορείτε να συζητήσετε για τις επιλογές του έχοντας περισσότερες γνώσεις σχετικά με αυτές. Μπορείτε παράλληλα να παρακολουθείτε μαζί κάποια προγράμματα και να συζητάτε σε σχέση με αυτά που είδατε ή ακούσατε.
  • Προτείνετε εσείς εκπομπές ή ταινίες. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να βλέπει συγκεκριμένα προγράμματα ή ταινίες, με γνώμονα τα ενδιαφέροντα και την ηλικία του. Ακόμα και αν πρόκειται για ντοκιμαντέρ προτιμήστε κάποια που να μπορούν να του κεντρίσουν το ενδιαφέρον.
  • Συζητήστε σχετικά με τις διάφορες «αναγνώσεις» της πραγματικότητας. Εξηγήστε του ότι τα μέσα προωθούν έναν συγκεκριμένο τρόπο ζωής ή συγκεκριμένες αντιλήψεις και μόνο μια πλευρά της πραγματικότητας.
  • Σχολιάστε τις διαφημίσεις. Καθώς τα νέα παιδιά επηρεάζονται αρκετά από τις διαφημίσεις, φροντίστε να το μάθετε ώστε να είναι ευσυνείδητος καταναλωτής και να αγοράζει προϊόντα που να του είναι απαραίτητα.
  • Μπλοκάρετε σελίδες στο ίντερνετ και συζητήστε για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την επίσκεψη σε chat rooms. Διαβάστε ακόμα: «Γνωρίζοντας τη ζωή του παιδιού σας στον ψηφιακό κόσμο».
  • Συζητήστε με γονείς φίλων σχετικά με τα προγράμματα που παρακολουθούν ή τα παιχνίδια που παίζουν. Με αυτόν τον τρόπο θα είστε περισσότερο ενημερωμένοι αλλά και θα μπορείτε να περιορίσετε συνολικά την παρακολουθήση κάποιων εκπομπών που θεωρείτε ότι είναι επιζήμιες.
  • Προσφέρετε εναλλακτικές λύσεις διασκέδασης. Ενθαρρύνετε το ομαδικό παιχνίδι, τις αθλητικές ή άλλες δραστηριότητες, ακόμα και τις βόλτες με συνομίληκους.