Μαθήματα ευγνωμοσύνης

Μαθήματα ευγνωμοσύνης

2 τρόποι για να αναγνωρίζει και να εκφράζει την ευγνωμοσύνη του.

Η ευγνωμοσύνη είναι ένα μάθημα που μαθαίνεται μέχρι τα βαθιά γεράματα, μιας και στο πέρασμα των χρόνων ή των καταστάσεων οι άνθρωποι εκτιμούν την αξία διαφορετικών πραγμάτων. Ένα παιδί αισθάνεται ευγνωμοσύνη όταν του κάνουν κάποιο δώρο ή όταν κάποιος θέλει να παίξει μαζί του. Ένας άστεγος νιώθει ευγνωμοσύνη όταν κάποιος του προσφέρει ένα πιάτο φαΐ, μια κουβέρτα ή χρήματα. Μια γιαγιά αισθάνεται ευγνωμοσύνη όταν τα παιδιά και τα εγγόνια της πάνε να την επισκεφτούν ή την συνοδεύουν για εξετάσεις.

Επειδή, όμως, στις μικρές ηλικίες η ευγνωμοσύνη είναι στενά συνυφασμένη με τα υλικά αγαθά ή την άμεση ικανοποίηση που αντλείται από τους άλλους, είναι καλό να μάθει το παιδί σας εναλλακτικούς τρόπους να την εκφράζει αλλά και πολλαπλούς τρόπους για να την βάλλει στην ζωή του. Ορίστε δύο τρόποι!

  1. Να μάθει να βοηθά

Για τα παιδιά που δεν γνωρίζουν την σημασία των χρημάτων και τον κόπο που αυτά χρειάζονται για να βγουν, το να αγοράσουν ένα δώρο για κάποιον είναι εύκολο, άνετο και ξεκούραστο. Ωστόσο, το να προσφέρουν κάτι που δέεται προσωπικής εργασίας είναι κάτι με μεγαλύτερη αξία. Έτσι, μερικά μπισκότα που θα φτιάξει μόνο του ή, εάν είναι πολύ μικρό, με την δική σας βοήθεια είναι μιας πρώτης τάξεως προσφορά για κάποιο άτομο για το οποίο αισθάνεται ευγνωμοσύνη. Επίσης, το να βοηθήσει εσάς στις δουλειές του σπιτιού ή έναν καλό γείτονα που το προσέχει που και που να μεταφέρει τα ψώνια είναι πιο ουσιώδες από οποιαδήποτε αγορά. Τέλος, μια ζωγραφιά ή μια κατασκευή που θα χαρίσει στην γιαγιά, ένα μπουκέτο λουλούδια του αγρού που θα προσφέρει στην δασκάλα ή ένα κομμάτι από το κολατσιό που θα μοιραστεί με κάποιον συμμαθητή του θα εκτιμηθούν περισσότερο μιας και διαθέτουν προσωπική πινελιά, κόπο ή στέρηση ενός μέρους από την ευχαρίστησή του. Εάν το μικρό σας μάθει να εκφράζει την ευγνωμοσύνη του κατ’ αυτόν τον τρόπο, τότε θα συνειδητοποιήσει την αξία όσων οι άλλοι κάνουν γι’ αυτό.

Μαθήματα ευγνωμοσύνης

  1. Να κρατά ημερολόγιο

Ένα «ημερολόγιο ευγνωμοσύνης», στο οποίο το μικρό σας θα γράφει καθημερινά, αποτελεί έναν τρόπο ώστε να αναζητά την ευχαρίστηση στην καθημερινότητά του. Μπορεί μία μέρα να μην έλαβε κάποιο δώρο ή να μην πήγε στην παιδική χαρά αλλά να έφαγε το αγαπημένο του φαγητό, να άκουσε ένα καινούργιο παραμύθι ή να είδε κάτι όμορφο, όπως, λόγου χάρη, μια πολύχρωμη πεταλούδα στο περβάζι του δωματίου του. Είναι καλό να αφιερώσει, λοιπόν, λίγο χρόνο ώστε να αναζητήσει μια μικρή δόση χαράς μέσα στην ημέρα του που σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να περνούσε απαρατήρητη ή να έσβηνε από την θύμησή του πολύ γρήγορα! Ζητήστε του, μάλιστα, ανά τακτά χρονικά διαστήματα να διαβάζει τις σημειώσεις, π.χ. της εβδομάδας, και να ανασύρει όλους τους λόγους για τους οποίους νιώθει ευγνωμοσύνη!