Είναι έτοιμο να εγκαταλείψει τον μεσημεριανό του υπνάκο;

Μεσημεριανός υπνάκος

Σημάδια για να διαπιστώσετε αν ήρθε ή όχι η στιγμή να εγκαταλείψει την σιέστα.

Ο ύπνος του μικρού σας κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να είναι για τους περισσότερους γονείς ένα διάλειμμα, όπου θα ηρεμήσουν ή θα αφιερώσουν χρόνο στον εαυτό τους. Η περίοδος αυτή, όμως, δεν διαρκεί για πάντα. Κάποια στιγμή το μικρό σας θα σηκώσει… μπαϊράκι και θα αρχίσει να αντιστέκεται στον μεσημεριανό ύπνο. Είναι όμως έτοιμο να εγκαταλείψει αυτή την συνήθεια σωματικά ή απλά ωθείται από την ανάγκη του να αυτονομηθεί; Διαβάστε τα «σημάδια» για να το διαπιστώσετε και δείτε τι άλλο έχετε να περιμένετε κατά το μεταβατικό αυτό στάδιο.


  • Μην ακολουθείτε πιστά το ημερολόγιο. Ενώ τα περισσότερα παιδιά σταματούν τον ύπνο κατά τη διάρκεια της ημέρας μεταξύ 3 και 5 ετών, είναι φυσιολογικό και για ένα παιδί 2 χρονών να τον σταματήσει. Υπάρχει ακόμα ένα ποσοστό της τάξης του 10 με 12% παιδιών που είναι ήδη 5 ετών και συνεχίζουν να κοιμούνται την ημέρα. Αναμένετε, επίσης, ότι θα υπάρχει μια ασυνέπεια στη μετάβαση. Ενδέχεται, για παράδειγμα το μικρό σας να μειώνει σταδιακά τις ημέρες της εβδομάδας που κοιμάται το μεσημέρι.  
  • Γνωρίστε πότε πρέπει να διατηρήσετε τον ημερήσιο ύπνο. Αν το παιδί σας παραλείψει έναν ημερήσιο ύπνο και το βραδάκι αρχίζει να νυστάζει, προφανώς δεν έχει ξεκουραστεί αρκετά. Για να το παροτρύνετε να κοιμηθεί το μεσημέρι, ξυπνήστε το νωρίτερα το πρωί. Επίσης, ελέγξτε πώς είναι η διάθεση του παιδιού σας κατά τη διάρκεια της ημέρας αν δεν έχει κοιμηθεί το μεσημέρι. Αν είναι οξύθυμο και ανυπάκουο σημαίνει πως ακόμα χρειάζεται τους ημερήσιους υπνάκους.
  • Προετοιμαστείτε για μικρούς «καβγάδες». Ορισμένες βασικές νοητικές αλλαγές που λαμβάνουν χώρα την περίοδο μεταξύ 18 - 24 μηνών και ξανά στους 36 – 42 μήνες, ενδέχεται να ωθήσουν τα παιδιά να αντιστέκονται στον ημερήσιο ύπνο. Δεν είναι ότι το σώμα τους δεν τον χρειάζεται πλέον, αλλά ότι περισσότερο θέλουν να είναι πιο αυτόνομα και να αντισταθούν σε κάτι, τη στιγμή που δεν επιτρέπεται να αντιστέκονται σχεδόν σε τίποτα. Πώς θα καταλάβετε ότι πράγματι χρειάζεται τον ύπνο; Ένα παιδί που στερείται τον ύπνο θα είναι επιθετικό, γκρινιάρικο, υπερκινητικό και αφηρημένο. Αν όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά λείπουν τότε πιθανόν να μην χρειάζεται πλέον το μεσημεριανό ύπνο.      
  • Βοηθήστε το παιδί σας να κοιμηθεί, αν διαμαρτύρεται. Για παράδειγμα ηρεμήστε το και χαϊδέψτε του την πλάτη μέχρι να το πάρει ο ύπνος. Πηγαίνετε το μια βόλτα με το καρότσι ή με το αυτοκίνητο αν η κίνηση το βοηθάει να αποκοιμιέται. Ακόμα και ένα παιχνίδι που δεν περιλαμβάνει κίνηση λίγο πριν την ώρα του ύπνου μπορεί να βοηθήσει το μικρό σας να ξαπλώσει στο κρεβάτι του και να κοιμηθεί.
  • Ώρες ησυχίας για μικρά παιδιάΕίναι φυσιολογικό για ένα παιδί που βρίσκεται στο στάδιο εγκατάλειψης του ημερήσιου ύπνου να έχει ακανόνιστους ρυθμούς ή περιστασιακά να αισθάνεται πολύ κουρασμένο. Προσπαθήστε σε αυτή την περίπτωση να το βάζετε νωρίς για ύπνο το βράδυ.
  • Αντικαταστήστε τους ημερήσιους ύπνους με «ώρες ησυχίας». Μπορείτε να προμηθεύσετε το μικρό σας με ήσυχα παιχνίδια και βιβλία για να περάσει τουλάχιστον κάποια ώρα ηρεμώντας και παίζοντας ήσυχα. Μην σας κάνει εντύπωση αν το μικρό σας παρόλο που εναντιώνεται στον ύπνο, γλαρώνει την ώρα της ησυχίας.
  • Κάντε ένα διάλειμμα. Είναι φυσικό να μην σας αρέσει η ιδέα της εγκατάλειψης του μεσημεριανού ύπνου, καθώς ήταν κάποιες στιγμές που και εσείς μπορούσατε να χαλαρώσετε. Παρόλο που το διάλειμμα μέσα στην ημέρα δεν είναι πάντα εφικτό προσπαθήστε να αφιερώνετε λίγο χρόνο για να ξεκουράζεστε ώστε να ανακτήσετε τις δυνάμεις σας.
  • Ενώ τα περισσότερα παιδιά προσαρμόζονται ευκολότερα στους ημερήσιους ύπνους στο βρεφονηπιακό σταθμό από ότι στο σπίτι, είναι σημαντικό να είστε προνοητικοί. Αν οι συνήθειες διαφοροποιούνται καθημερινά, θα το καταλάβετε από τα σημάδια που σας δείχνει το παιδί σας. Για παράδειγμα αν είναι κουρασμένο ή υπερκινητικό σημαίνει ότι κάτι κάνετε λάθος. Επίσης αν ο μεσημεριανός ύπνος κρατάει το μικρό σας ξύπνιο το βράδυ επιδιώξτε να μειωθεί ο χρόνος ή να αντικατασταθεί από ώρες ησυχίας.
  • Γιορτάστε το! Μπορεί στην αρχή να σας κακοφανεί η αλλαγή, ωστόσο στη συνέχεια θα νιώσετε ότι έχετε μεγαλύτερη ελευθερία, καθώς το πρόγραμμά σας δεν θα εξαρτάται πλέον από το πότε θα κοιμηθεί το μικρό σας.