Η «μυστική» του ζωή

Η μυστική του ζωή

Επιτρέψτε του να απολαμβάνει τον ιδιωτικό χώρο φροντίζοντας ταυτόχρονα για την ασφάλειά του.

Μπορεί τα προηγούμενα χρόνια το παιδί σας να σας εκμυστηρευόταν κάθε σκέψη και αγωνία του ή να σας μίλαγε για όλα όσα του συνέβαιναν αλλά ξαφνικά πλησιάζοντας τα 8 αρχίζει να νιώθει μια έντονη επιθυμία να έχει ιδιωτική ζωή. Να γράφει λόγου χάρη ημερολόγιο και να το κρύβει από εσάς, να κλείνεται στο δωμάτιο για να ντυθεί και γενικά να μην θέλει να γνωρίζετε κάθε πτυχή της ζωής του. Όλα τα παραπάνω είναι φυσιολογικά. Το ζήτημα για εσάς είναι αφενός να μην πάρετε προσωπικά αυτή την αλλαγή, αφετέρου να επιτρέψετε στο παιδί σας να περνάει κάποιο χρόνο με τον εαυτό του φροντίζοντας ταυτόχρονα για την ασφάλειά του.

Αφήστε το να έχει το δικό του χώρο. Είναι σημαντικό για ένα παιδί σε αυτή την ηλικία να έχει τη δυνατότητα να περνάει λίγο χρόνο μόνο του σε ένα χώρο, όπου θα μπορεί να τραγουδήσει δυνατά χωρίς να το ακούνε ή να κοιταχτεί στον καθρέφτη χωρίς να είναι κάποιος πάνω από τον ώμο του και να το παρακολουθεί.

  • Επιτρέψτε στο βλαστάρι σας να μένει κάποιες ώρες στο δωμάτιό του με την πόρτα κλειστή, αλλά όχι κλειδωμένη (ώστε να μπορείτε να επέμβετε σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης).
  • Σεβαστείτε τον ιδιωτικό του χώρο χτυπώντας την πόρτα αν θέλετε να μπείτε και περιμένοντας λίγα δευτερόλεπτα πριν ανοίξετε μέχρι να σας απαντήσει.
  • Ρωτώντας τη γνώμη του μπορείτε να βρείτε και άλλα μέρη στο σπίτι που να αποτελούν ιδιωτικοί χώροι, όπως π.χ. μια σκηνή στο σαλόνι.
  • Αν τα παιδιά σας μοιράζονται το ίδιο δωμάτιο, καθορίστε ποιες ώρες μέσα στην εβδομάδα θα μπορεί να μένει το καθένα μόνο του στο δωμάτιο.

Καθορίστε όρια. Αν πρόκειται για θέμα ασφάλειας, η ανάγκη του παιδιού σας για ιδιωτική ζωή θα μπει σε δεύτερη μοίρα, ειδικά αν πρόκειται για τη χρήση του internet. Μην του επιτρέπεται να σερφάρει στο διαδίκτυο χωρίς την παρουσία κάποιου ενήλικα (ο υπολογιστής να είναι σε κάποιο κοινόχρηστο χώρο) και μπλοκάρετε με ειδικά προγράμματα συγκεκριμένες ιστοσελίδες επιτρέποντας την πρόσβαση σε άλλες. Εξηγήστε του ότι ελέγχεται τις ιστοσελίδες, όχι γιατί θέλετε να ελέγξετε την προσωπική του ζωή αλλά, για ζητήματα ασφαλείας. Ενημερώστε το, επίσης, ότι δεν θα πρέπει να αποκαλύπτει συγκεκριμένες πληροφορίες online, όπως την ηλικία του, το επώνυμό του, το σχολείο ή τη διεύθυνση του σπιτιού του, το τηλέφωνό του κτλ.

Συζητήστε το. Συζητήστε με το παιδί σας αλλά μην περιμένετε ότι εκείνο θα σας τα πει όλα. Είναι φυσιολογικό να θέλει να κρατήσει για τον εαυτό του ένα μέρος της ημέρας ή των σκέψεών του κρυφό. Αν αντιλαμβάνεστε ότι παραμένει σιωπηλό ενώ έχει συμβεί κάτι σοβαρό προσπαθήστε να ρωτήσετε ευγενικά και με ερωτήσεις του τύπου «φαίνεται ότι είχες άσχημη μέρα. Τι συνέβη;». Γενικά φροντίστε να είστε καλοί ακροατές και να έχετε επαφή με τους δασκάλους του. Εκείνοι μπορούν να σας παρέχουν περισσότερες πληροφορίες.

Σεβαστείτε τη συστολή του. Μπορεί να σας κάνει εντύπωση ότι το παιδί σας δεν θέλει να το βλέπετε γυμνό αλλά πρέπει να το σεβαστείτε και να αντισταθείτε να του απαντήσετε «μα σε βλέπω γυμνό από μωρό!». Η συστολή αυτή είναι φυσιολογική στην ηλικία των 7 με 8 καθώς αρχίζει να γίνεται πιο ανεξάρτητο.