Ενισχύστε την επιθυμία του για γνώση

Ενισχύστε την επιθυμία του για γνώση

Στρατηγικές για να πυροδοτήσετε την επιθυμία του μικρού σας για γνώση

Η μάθηση δεν είναι μια διαδικασία που λαμβάνει χώρα μέσα στους τέσσερις τοίχους μιας σχολικής αίθουσας. Η επιθυμία για γνώση και η περιέργεια για τον κόσμο είναι έμφυτη στο μικρό σας αγγελούδι, αρκεί και εσείς να του δώσετε τα ερεθίσματα ώστε να την αναπτύξετε περισσότερο και προς το αντικείμενο ή τη δραστηριότητα που το ενδιαφέρει περισσότερο. Δείτε παρακάτω τρόπους για να συνδυάσετε την μάθηση με τη διασκέδαση.

Αφήστε το να παίζει μόνο του. Δώστε του χρόνο και χώρο να πειραματιστεί με τα παιχνίδια του με τους δικούς του όρους. Αποφύγετε να τρέχετε δίπλα του και να το βοηθάτε σε κάθε δυσκολία. Τα παιδιά είναι καλό να μάθουν από μικρά πώς να λύνουν ένα πρόβλημα μόνα τους.

Ενθαρρύνετε το μικρό σας να παρατηρεί. Δείξτε του και περιγράψτε λεπτομέρειες διάφορων αντικειμένων που δεν θα παρατηρούσε μόνο του, από τις πτυχές της κουρτίνας μέχρι τις ίνες των φύλλων ενός δέντρου. Όταν πηγαίνετε βόλτα ζητήστε του να σας περιγράψει τι βλέπει γύρω του.  

Διδάξτε του ότι τα λάθη είναι μέσα στη ζωή. Όταν το μικρό κάνει κάποιο λάθος και πριν το διορθώσετε, κάντε πρώτα ένα θετικό σχόλιο σε σχέση με την προσπάθεια που έκανε. Δείξτε του ότι και εσείς κάνετε λάθη όπως και ότι κανείς δεν είναι τέλειος. Επίσης, φροντίστε να απαντάτε σε όλες τις ερωτήσεις του παιδιού σας, αποφεύγοντας να του λέτε ότι ξέρει σίγουρα την απάντηση, ακόμα και αν η ερώτηση σας φαίνεται χωρίς νόημα.

Βοηθήστε το να αναπτύξει ένα χόμπι. Καθώς τα παιδιά μαθαίνουν περισσότερα πράγματα για τον κόσμο γύρω τους, συνήθως ανακαλύπτουν και κάτι που τους ενδιαφέρει περισσότερο. Κατ’ επέκταση είναι πιο εύκολο να εξελίξει τις γνώσεις του γύρω από το αντικείμενο που τον ενδιαφέρει. Αντί να πιέζετε το βλαστάρι σας να ασχοληθεί με κάτι που στην ουσία ενδιαφέρει εσάς, φροντίστε να του δώσετε τα κατάλληλα ερεθίσματα ώστε να ασχοληθεί με κάτι στο οποίο έχει κλίση. Εσείς δώστε του τη δυνατότητα να δοκιμάσει όσο περισσότερες δραστηριότητες γίνεται ώστε να επιλέξει τι από όλα του αρέσει περισσότερο.

Ανακαλύψτε νέους τρόπους. Όταν κάνει κάτι που το ευχαριστεί φροντίστε να βρείτε νέους τρόπους για να ασχοληθεί με την ίδια δραστηριότητα. Για παράδειγμα, αν του αρέσει να ζωγραφίζει, προμηθεύστε το με νέα υλικά ή δείξτε του άλλες τεχνοτροπίες, όπως κολλάζ ή ζωγραφική σε ξύλο.

Ανεκτικότητα στην ακαταστασία. Οπλιστείτε με λίγη υπομονή και επιτρέψτε λίγη ακαταστασία στη ζωή σας καθώς το μικρό σας στην προσπάθειά του να ανακαλύψει τον κόσμο είναι πιθανό να κάνει ζημιές, να πετάει πράγματα κάτω για να δει τι θα γίνει, να λερώνει τους τοίχους γιατί θέλει να δει πώς φαίνονται οι ζωγραφιές του σε μεγαλύτερη επιφάνεια. Μπορείτε να έχετε ένα χώρο στο σπίτι κατάλληλα διαμορφωμένο για να του επιτρέψετε να πειραματιστεί χωρίς να προκαλέσει το χάος. Για παράδειγμα βάλτε στο πάτωμα φύλλα από εφημερίδες και αφήστε το να βουτήξει τις παλάμες στην μπογιά και να κάνει σχέδια στο χαρτί.

Καθοδηγήστε το. Μπορεί να θέλετε το μωρό σας να είναι ανεξάρτητο, αλλά μην ξεχνάτε ότι εσείς είστε οι πιο σημαντικοί δάσκαλοι για αυτό. Φροντίστε έτσι να του δίνετε τα κατάλληλα ερεθίσματα και να του παρέχετε τις απαραίτητες γνώσεις για όσα τον ενδιαφέρουν έτσι ώστε να εμπλουτίσετε και να διευρύνετε τις γνώσεις του, ξεκλειδώνοντας τα μυστικά του κόσμου που δεν μπορεί να κατανοήσει από μόνο του.