Δίψα για γνώση!

Δίψα για γνώση!

Πώς να καλλιεργήσετε την γόνιμη περιέργεια στο παιδί σας

Τα παιδιά έχουν έμφυτη περιέργεια. Μπορούν να ρωτούν για δεκάδες διαφορετικά πράγματα καθημερινά, διατυπώνοντας ερωτήσεις που καμιά φορά σας αφήνουν άφωνους! Η περιέργειά τους είναι το πρώτο βήμα για να ανακαλύψουν και να μάθουν κάτι καινούργιο και εσείς είστε οι οδηγοί τους σε αυτό το συναρπαστικό ταξίδι γνώσεων για καθετί που το περιβάλλει. Επομένως, για να καλλιεργήσετε μια γόνιμη περιέργεια, φροντίστε να είστε δίπλα του, να το ενθαρρύνετε να δίνει απαντήσεις και να εξερευνά το περιβάλλον του ανοίγοντάς του πόρτες στη γνώση.

Ακούτε το.Το πρώτο βήμα είναι, φυσικά, να δείξετε ενδιαφέρον για όσα σας ρωτάει, αφού με τον τρόπο αυτό του δίνετε να καταλάβει πως η περιέργειά ου δεν είναι κάτι ενοχλητικό ή βαρετό αλλά ένας όμορφος τρόπος για να ανακαλύψει τον κόσμο.

Μην χάνετε ευκαιρίες να του μιλάτε. Μια απάντηση του τύπου «θα σου πω αργότερα» ή «τώρα είμαι απασχολημένη» θα κάμψει τον ενθουσιασμό του και την περιέργειά του. Επομένως φροντίστε να είστε όσο πιο διαθέσιμοι γίνεται. Εάν, βέβαια, την στιγμή εκείνη πράγματι δεν μπορείτε να ασχοληθείτε, βρείτε κάποια άλλη ώρα για να απαντήσετε σε μία ερώτηση που σας έκανε ακόμα και πολλές ώρες πριν.

Μην το «ξεπετάτε». Εκδηλώνει την περιέργειά του για κάτι; Αδράξτε την ευκαιρία για μια ενδιαφέρουσα κουβεντούλα και μη διστάσετε να κάνετε και εσείς με τη σειρά σας ερωτήσεις για το θέμα που το απασχολεί.

Δείξτε κι εσείς περιέργεια για τον κόσμο γύρω σας. Σαφώς και δεν είστε ένας φωτεινός παντογνώστης και υπάρχουν νέα πράγματα να ανακαλύψετε. Το μικρό σας θα υιοθετήσει παρόμοιες συνήθειες αν σας παρατηρεί να διαβάζετε, να ψάχνετε και να αναρωτιέστε.

Προσπαθήστε να δοκιμάζετε καινούργια πράγματα. Μπορεί να είναι ένα καινούργιο γεύμα, ένα καινούργιο χόμπι ή ακόμα και ένας διαφορετικός τρόπος να κάνετε κάποια συνηθισμένη δραστηριότητα ή δουλειά. Έτσι μαθαίνετε στο παιδί σας ότι είναι καλό να δοκιμάζει καινούργια πράγματα και να ανακαλύπτει νέες δυνατότητες.

Διδάξτε του να βρίσκει μόνο του τις απαντήσεις. Στον καταιγισμό των ερωτήσεών του, που συνήθως αφορούν στο γιατί είναι το τάδε έτσι ή γιατί κάνουμε το δείνα, μην του δίνετε αμέσως έτοιμες απαντήσεις, αλλά ενθαρρύνετέ το να ψάξει μόνο του την απάντηση, δίνοντάς του ερεθίσματα και κατευθύνσεις. Μια καλή ερώτηση είναι «εσείς γιατί νομίζεις ότι…».

Δώστε τη δυνατότητα να έχει πρόσβαση σε εργαλεία μάθησης, όπως σε βιβλία ή στο διαδίκτυο για μεγαλύτερα παιδιά. Ένα δώσεις σε κάποιον ένα ψάρι θα φάει για μια μέρα, εάν του μάθεις να ψαρεύει θα τρώει για την υπόλοιπη ζωή του.

Αποφύγετε να το επιβραβεύετε για όσα μαθαίνει, γιατί τελικά μπορεί να αρχίσει να ενδιαφέρεται περισσότερο για το βραβείο παρά για τη διαδικασία της γνώσης.