Γλωσσικά παιχνίδια με γλωσσοδέτες

Γλωσσικά παιχνίδια με γλωσσοδέτες

Ένα καλό εργαλείο για την γλωσσική ανάπτυξη του μικρού σας είναι οι γλωσσοδέτες!

Μπορεί ένας γλωσσοδέτης να αποτελέσει ένα είδος γλωσσικού μαθήματος; Είναι αναμφίβολα πρόκληση ακόμα και για έναν ενήλικα να πει γρήγορα και καθαρά, εν είδει παιχνιδιού, μια από αυτές τις γνωστές σε όλους φράσεις που εύκολα μπουρδουκλώνουν την γλώσσα, πόσω μάλλον για ένα παιδί. Όμως εκτός από διασκεδαστικό παιχνίδι, οι γλωσσοδέτες είναι χρήσιμοι γιατί εξασκούν τις γλωσσικές του ικανότητες συμβάλλοντας στην ανάπτυξη τους. Μάλιστα αποτελούν συχνά εργαλείο στα χέρια λογοθεραπευτών για να βοηθήσουν παιδιά με καθυστέρηση στην ομιλία ή σε μαθητές ξένων γλωσσών για  να βελτιώσουν την προφορά τους. Για να φέρετε σε επαφή το μικρό σας με τους γλωσσοδέτες, ακολουθήστε τα παρακάτω απλά βήματα.

  1. Ξεκινήστε απαγγέλλοντας έναν εύκολο γλωσσοδέτη με αργό ρυθμό, φροντίζοντας το μικρό σας να ακούσει ξεκάθαρα τη φράση.
  2. Το επόμενο βήμα είναι να μάθει τον γλωσσοδέτη απ’ έξω.
  3. Ενθαρρύνετέ το να επαναλαμβάνει τη φράση όσο πιο γρήγορα γίνεται μέχρι να καταφέρει να την απαγγείλει 3 φορές συνεχόμενα χωρίς να μπερδευτεί.
  4. Από τη στιγμή που έχει μάθει έναν γλωσσοδέτη, προχωρήστε στον επόμενο και σταδιακά διδάξτε του πιο δύσκολες φράσεις.
  5. Για να βελτιώσετε την άρθρωση του μικρού σας, επιλέξτε γλωσσοδέτες που περιλαμβάνουν γράμματα ή φθόγγους που το δυσκολεύουν.
  6. Παράλληλα για να αποκτήσει αυτοπεποίθηση επιλέξτε και γλωσσοδέτες με φθόγγους ή λέξεις που το μικρό σας προφέρει σωστά. Την ίδια στιγμή για να κάνετε πιο ανάλαφρο το παιχνίδι, πείτε εσείς άλλους γλωσσοδέτες οι οποίοι σας δυσκολεύουν. Έτσι θα αντιληφθεί πως δεν δυσκολεύεται μόνο εκείνο.  
  7. Τυπώστε μερικούς γλωσσοδέτες σε χαρτί, κόψτε το χαρτί σε κομμάτια ανά γλωσσοδέτη, βάλτε τα χαρτιά σε ένα καλάθι, προτείνετε στο μικρό σας να επιλέξει ένα και όταν καταφέρει να επαναλάβει κάποιον όσο το δυνατόν λιγότερες φορές τότε κερδίζει. 

Αν δεν θυμάστε αρκετούς γλωσσοδέτες, πάρτε ιδέες από τους παρακάτω!

  • Άσπρη πέτρα ξέξασπρη και από τον ήλιο ξεξασπρότερη.
  • Μια πάπια, μα ποια πάπια; Μια πάπια με παπιά.
  • Ο παπάς ο παχύς έφαγε παχιά φακή. Γιατί παπά παχύ έφαγες παχιά φακή;
  • Γάτα φάκα, φάκα γάτα.
  • Κατάρτι καταρτότρυπα σκουληκομερμηγκότρυπα.
  • Μια τίγρης με τρία τιγράκια
  • Κοράλλι ξεροκόραλλο και ξεροκοραλλάκι
  • Η συκιά μας η διπλή, η διπλο-διπλογυριστή, κάνει τα σύκα τα διπλά, τα διπλο-γυριστά. Πάει ο σκύλος ο διπλός, ο δίπλο – διπλογυριστός να φάει τα σύκα τα διπλά, τα διπλο – διπλογυριστά.
  • Βαρέλι, μελοβάρελο.

Κρασάκι σταφυλόκρασο, ξιδάκι βαρελόξιδο, βαρελοσταφυλοκρασόξιδο.