Πώς να μιλήσετε στο παιδί σας για τη χρήση των social media και να έχετε μια εικόνα της «ψηφιακής ζωής» του
Η χρήση του internet και η δικτύωση μέσω των social media είναι ευρέως διαδεδομένοι σε εφήβους και παιδιά. Παρόλο που σήμερα οι νέοι έχουν μεγαλύτερη εμπειρία από ό,τι οι γονείς τους σε ό,τι αφορά την τεχνολογία, η έλλειψη εμπειρίας στην πραγματική ζωή μπορεί να τους δημιουργήσει προβλήματα στον ψηφιακό κόσμο. Για αυτό το λόγο είναι πολύ σημαντικό οι γονείς να μιλούν στα παιδιά τους για τις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης και να παρακολουθούν την ανταλλαγή μηνυμάτων έτσι ώστε να τα βοηθήσουν στην «ψηφιακή συναναστροφή». Το πώς οι γονείς θα προσεγγίσουν το ζήτημα εξαρτάται από την ηλικία του παιδιού και από το θέμα προς συζήτηση. Παρακάτω θα δείτε μερικές συμβουλές για το πώς μπορείτε να κάνετε μια αρχή με το παιδί σας.
- Αρχικά καλό είναι να μάθετε για τα social media από πρώτο χέρι, δημιουργώντας το δικό σας προφίλ. Με αυτό τον τρόπο μπορείτε να γίνετε «φίλοι» (facebook) ή followers(twitter) των παιδιών σας κι έτσι να παρακολουθείτε online τον τρόπο που κινούνται διαδικτυακά.
- Πείτε στο παιδί σας ότι η χρήση που κάνει στην τεχνολογία είναι κάτι που θέλετε και πρέπει να γνωρίζετε. Όσον αφορά σε παιδιά κάθε ηλικίας μπορείτε:
1.Nα ρωτήσετε αν χρησιμοποίησαν σήμερα τον υπολογιστή ή πλοηγήθηκαν στο internet. Η χρήση τεχνολογίας ποικίλει ανάλογα με την ηλικία. Τα μικρότερα παιδιά χρησιμοποιούν συχνότερα τα άμεσα μηνύματα σε σχέση με τους έφηβους που χρησιμοποιούν μεν τα μηνύματα αλλά συνδέονται, επίσης, μέσω facebook.
2.Nα ρωτήσετε τι χρήση γίνεται καθημερινά. Για παράδειγμα: «τι έγραψες στο προφίλ σου στο facebook σήμερα;» , «έκανες καθόλου chat τώρα τελευταία;», «σου έστειλε κάποιος μήνυμα σήμερα;».
3.Να μιλήστε στο παιδί σας για τη χρήση που κάνετε εσείς στα social media που έτσι ώστε να διευκολύνετε τις καθημερινές συζητήσεις σχετικά με τις online δραστηριότητές του. Προσπαθήστε να κάνετε το παιδί σας να μιλήσει για τη ζωή του στα social media έτσι ώστε να γνωρίζετε τι κάνει.
- Φροντίστε να έχετε τον υπολογιστή σε ένα «δημόσιο» χώρο του σπιτιού, όπως το καθιστικό ή η κουζίνα, έτσι ώστε να μπορείτε να δείτε πώς κινείται το παιδί σας online και πόση ώρα είναι συνδεδεμένο.
- Μιλήστε με άλλους γονείς με παιδιά σε ίδια ηλικία με τα δικά σας για το είδος των σελίδων κοινωνικής δικτύωσης που χρησιμοποιούν. Ρωτήστε τα παιδιά σας σε σχέση με αυτές για να ξεκινήσετε μια συζήτηση. Για παράδειγμα αν μια μητέρα σας είπε ότι η κόρη της που είναι φίλη με τη δική σας έχει λογαριασμό στο facebook, τότε μπορείτε να ρωτήσετε αν και το παιδί σας έχει δικό του προφίλ και ότι θα θέλατε να το δείτε. Για παιδιά δημοτικού μπορείτε να ζητήσετε να δείτε ποιοι του έστειλαν μηνύματα σήμερα.
- Για όλες τις ηλικίες, δώστε έμφαση στο γεγονός πως ό,τι αποστέλλεται μέσω internet ή κινητού τηλεφώνου γίνεται αυτόματα δημόσιο και πως είναι σημαντικό να χρησιμοποιούνται σωστά κριτήρια στην αποστολή μηνυμάτων και φωτογραφιών και να προστατεύουν τα προσωπικά τους στοιχεία θέτοντας περιορισμούς στο προφίλ τους στα διάφορα social media. Συζητήστε με το παιδί σας σχετικά με τα σωστά κριτήρια και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η άκριτη διασπορά πληροφοριών: από μια απλή τιμωρία έως νομικές επιπτώσεις για περιπτώσεις πορνογραφικού υλικού ή εκβιασμού.
- Επιμείνετε να αποθαρρύνετε τα παιδιά σας να διαδίδουν φήμες, να εκφοβίζουν ή να σπιλώνουν τη φήμη κάποιου μέσω μηνυμάτων ή άλλων εργαλείων.
- Για να εξασφαλίσετε ότι το παιδί σας θα είναι ασφαλές, πείτε του να σας δείξει τις λειτουργίες που αφορούν τις ιδιωτικές πληροφορίες σε κάθε social media που χρησιμοποιεί. Όσο λιγότερο δημόσιο είναι το προφίλ του τόσο λιγότερες πιθανότητες έχει να στείλει ή να λάβει ανάρμοστο υλικό.
- Προσέξτε τις σελίδες που χρησιμοποιούν τα μικρότερα παιδιά για το αν υπάρχουν περιορισμοί στην ηλικία (π.χ. σε διαδικτυακά παιχνίδια).
- Σιγουρευτείτε σε ποια από τις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης είναι συνδεδεμένο το παιδί σας, (Facebook, MySpace κ.λπ.). Συμφωνήστε να γίνετε διαδικτυακοί «φίλοι». Αυτός είναι ένας τρόπος να δείξετε στο παιδί σας ότι είστε κι εσείς εκεί αλλά και να προσφέρετε ένα δίχτυ ασφαλείας και ισορροπίας καθώς θα υπάρχει και ενήλικας στο προφίλ ενός παιδιού.
- Δείξτε στο παιδί σας ότι ξέρετε να χρησιμοποιείτε τα εργαλεία που χρησιμοποιούν και ότι θέλετε να μάθετε και άλλες λειτουργίες.
- Δημιουργήστε μια στρατηγική προκειμένου να παρακολουθείτε την online δραστηριότητα του παιδιού σας στα social media. Κάποιοι ελέγχουν μια φορά την εβδομάδα και άλλοι πιο σποραδικά. Ίσως θα είναι καλύτερα να ενημερώσετε το παιδί σας ότι θα ελέγχετε τον υπολογιστή και το κινητό τηλέφωνο.
- Θέστε όρια στη χρήση του internet και του κινητού τηλεφώνου. Μάθετε να αναγνωρίζετε τα αρνητικά σημάδια: αφήνει τις δραστηριότητες, τα γεύματα και τις ασκήσεις του σχολείου για να ασχοληθεί με τα social media, χάνει ή παίρνει βάρος, μειώνεται η επίδοση του στο σχολείο. Αν όλα τα παραπάνω προκύπτουν γιατί το παιδί σας ασχολείται με το internet τις ώρες που θα πρέπει να τρώει, να διαβάζει και να έχει κοινωνική δραστηριότητα, τότε πρέπει να ελέγξετε αν το παιδί σας είναι εθισμένο στη χρήση internet και στα social media. Ζητήστε και τη συμβουλή του παιδίατρού σας αν αντιληφθείτε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα.
- Ελέγχετε ανά περιόδους τα email και τα προφίλ στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης για ανάρμοστο περιεχόμενο, φίλους ή μηνύματα και φωτογραφίες. Μην το κάνετε κρυφά από τα παιδιά σας αλλά ενημερώστε τα σχετικά.
Δείτε επίσης: «Κινητό τηλέφωνο. Από τώρα», για να ενημερωθείτε για τους πιο σημαντικούς κανόνες σωστής χρήσης.
Κάντε κλικ! www.saferinternet.gr, για να μάθετε τα πάντα για την ασφάλεια στο διαδίκτυο!