Γιατί τα παιδιά πρέπει να παίζουν έξω καθημερινά

Γιατί τα παιδιά πρέπει να παίζουν έξω καθημερινά

8 λόγοι που πρέπει να αφήνετε τα παιδιά να παίζουν σε εξωτερικό χώρο, ακόμα κι όταν έχει κρύο.

Καθώς τα χρόνια περνούν, ολοένα και λιγότεροι γονείς επιτρέπουν στα παιδιά τους να παίξουν σε εξωτερικό χώρο. Θες που δεν υπάρχει η έννοια της πλατείας, όπως άλλοτε, θες που ο χρόνος είναι πια περιορισμένος, θες που η τεχνολογία έχει εισβάλει για τα καλά στην ζωή μας; Ό,τι κι αν συμβαίνει, το σίγουρο είναι ένα: τα παιδιά περνούν πολύ περισσότερο χρόνο σε σπίτια, παιδότοπους και κλειστά πάρκα ψυχαγωγίας παρά σε πλατείες, παιδικές χαρές και χώρους πρασίνου.

Ωστόσο, υπάρχουν 8 σημαντικοί λόγοι για να αναστρέψετε αυτήν την συνήθεια. Υπάρχουν 8 σημαντικοί λόγοι για να τα αφήνετε να παίζουν καθημερινά έξω, ακόμα και όταν ο καιρός έχει παγώσει.

1) Καλύτερη υγεία                     

Κανένας ποτέ δεν αρρώστησε από το κρύο. Οι αρρώστιες οφείλονται σε ιούς. Ένας οργανισμός πρέπει να έρθει σε επαφή με κάποιον ιό για να αρρωστήσει. Σύμφωνα, μάλιστα, με το EPA (Environmental Protection Agency) ο αέρας σε εσωτερικούς χώρους είναι 2 έως 5 (σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και 100) φορές πιο μολυσμένος εξαιτίας του ραδονίου και των χημικών ουσιών που απελευθερώνονται από τα έπιπλα, τα διακοσμητικά, τα καθαριστικά και τα οικοδομικά υλικά.

Παίζοντας έξω το παιδί παίρνει κυριολεκτικά μια ανάσα καθαρού αέρα, ενώ η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία επιτρέπει την ανάπτυξη της βιταμίνης D, η οποία βοηθά, μεταξύ άλλων, στην υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος, τον μεταβολισμό του ασβεστίου και την ανάπτυξη γερών οστών.

2) Άφθονες ευκαιρίες μάθησης

Η μάθηση δεν λαμβάνει χώρα μόνο μέσα στις σχολικές αίθουσες. Η φύση παρέχει εν αφθονία τέτοιες ευκαιρίες. Το παιδί μπορεί να παρατηρήσει τα έντομα και τα φυτά, να μαζέψει καρπούς και φύλλα, να αναρωτηθεί, να μετρήσει, να πειραματιστεί και μέσα από ερωτήσεις να μάθει για τον κόσμο που το περιβάλλει.

3) Διέγερση αισθήσεων

Στους εξωτερικούς χώρους λαμβάνει χώρα μια πραγματική γιορτή των αισθήσεων. Υπάρχουν χρώματα, ήχοι, μυρωδιές και υφές που απλώς δεν μπορείς να αναπαράγεις στο σπίτι. Κι επειδή οι αισθήσεις μας συνεργάζονται, μαθαίνουμε πιο πολλά όταν τις χρησιμοποιούμε ταυτόχρονα. Η διέγερση των αισθήσεων ενισχύει επίσης τη δημιουργικότητα, οπότε με το να βγαίνει σε εξωτερικούς χώρους καθ 'όλη τη σεζόν έχει την ευκαιρία για να διεγείρει τις αισθήσεις με νέους τρόπους.

4) Ενίσχυση φαντασίας

Όταν δεν υπάρχει ένας δομημένος χώρος παιχνιδιού, το παιδί είναι αναγκασμένο να κινητοποιήσει την φαντασία του για να παίξει. Έτσι οι κορμοί των δέντρων γίνονται γίγαντες, τα φύλλα χρήματα, τα ξυλαράκια και το χώμα υλικά για τούρτες κοκ. Είναι τρομερό το τι μπορεί να δημιουργήσει η παιδική φαντασία όταν αφεθεί ελεύθερη.

5) Απελευθέρωση

Σε εξωτερικούς χώρους τα παιδιά μπορούν να αφήσουν τον εαυτό τους ελεύθερο, να φωνάξουν, να τραγουδήσουν, να κάνουν θόρυβο και να εκτονωθούν χωρίς να ενοχλούν.

6) Κίνηση

Η καθιστική ζωή προάγει την παχυσαρκία και τις νόσους του καρδιαγγειακού συστήματος. Το παιχνίδι σε εξωτερικούς χώρους προϋποθέτει κίνηση. Το παιδί τρέχει, χοροπηδάει, σκαρφαλώνει, κυλιέται, κάνει ποδήλατο, στριφογυρίζει γύρω από τα δέντρα και, γενικά, εξοντώνεται-κάτι που οδηγεί και σε καλύτερες συνήθειες ύπνου.

7) Βρωμιά

Μπορεί τα άπλυτα να είναι ο χειρότερός σας εφιάλτης αλλά το να λερωθεί ένα παιδί είναι στην ουσία καλό και υγιές και θεμιτό. Δείτε γιατί είναι καλό να αφήσετε το παιδί σας να λερωθεί εδώ.

8) Σεβασμός και αγάπη για την φύση

Το να δει από κοντά το παιδί το μεγαλείο της φύσης, το να γνωρίσει τα θαύματά και τους τρόπους της είναι ό,τι ακριβώς χρειάζεστε για να του εμφυσήσετε οικολογική συνείδηση. Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να αγαπήσει το παιδί τον πλανήτη που το θρέφει από το να γίνει ένα μαζί του.

Κλείστε, λοιπόν, την τηλεόραση και ξεχυθείτε σε παιδικές χαρές, πάρκα, λίμνες, παραλίες και βουνά!