Απόψε λέω να κάνουμε ένα party

Παιδικό party

Οργανώστε το τέλειο party για το μικρό σας

Μπορεί ποτέ μέχρι τώρα να μην είχατε φανταστεί ότι ένα παιδικό πάρτυ μπορεί να σας φέρει αντιμέτωπους με ένα σωρό απορίες. Κι όμως, για το πάρτυ του μικρού σας πρέπει να είστε προετοιμασμένοι για όσα ενδέχεται να αντιμετωπίσετε. Γιατί τι γίνεται όταν ο πρωταγωνιστής του πάρτυ, ο μικρός σας, δεν φαίνεται να περνάει και τόσο καλά; Πώς θα εξασφαλίσετε πρώτα τη δική του ευχαρίστηση; Για να περάσουν όμορφα τα πιτσιρίκια σας αλλά και για να είστε κι εσείς ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα, ακολουθήστε τον οδηγό για πάρτυ, με συμβουλές για το τι είναι καλύτερο να κάνετε και τι να αποφεύγετε.

Ποια είναι η καλύτερη ηλικία για να κάνω στο παιδάκι μου το πρώτο του πάρτυ;

Στην πραγματικότητα όταν είναι 5 με 6 χρονών. Από αυτή την ηλικία το μικρό σας έχει κάποιους φίλους, ξεκάθαρη αίσθηση των παιχνιδιών και φυσικά κάποια εμπειρία σε ό,τι αφορά τα γλυκά και τα παγωτά. Φυσικά μπορείτε να δοκιμάσετε ένα πάρτυ για το ενός χρονού μωρό σας αλλά ας έχετε υπόψη ότι αφενός το μικρό σας δεν θα ενδιαφέρετε και πολύ για όλη αυτή την διαδικασία αφετέρου είναι πιθανό να μην περάσει καθόλου καλά με όλο τον κόσμο που θα «διασκεδάζει» γύρω του. Για παιδάκια δύο ή τριών χρονών η διοργάνωση μπορεί να είναι αρκετά απλή, όπως κάποια γλυκά με μικρά δωράκια. Άλλωστε τα πάρτυ με κάποιο θέμα ή με οργανωμένες δραστηριότητες και παιχνίδια τα εκτιμούν σε μεγαλύτερη ηλικία.

 

Μέχρι πόσα παιδάκια μπορώ να καλέσω;

Εξαρτάται περισσότερο από την ηλικία. Ο γενικός κανόνας είναι ο αριθμός των καλεσμένων παιδιών να είναι κατά έναν αριθμό μεγαλύτερος από την ηλικία του μικρού σας. Δηλαδή αν το παιδί σας είναι τριών χρονών είναι καλύτερο να καλέσετε τέσσερα παιδάκια με τα οποία νιώθει άνετα και έχει αναπτύξει κάποια σχέση. Βέβαια αν το μικρό σας πηγαίνει σε παιδικό σταθμό και έχει επαφές με μεγάλο αριθμό παιδιών, μπορεί να διαχειριστεί ευκολότερα μια «επιδρομή» περισσότερων καλεσμένων.

Όταν το παιδί σας πάει στο σχολείο είναι πιθανό να ξέρει συγκεκριμένα ποιους θέλει να καλέσει στο πάρτυ του, οπότε εσείς θα πρέπει να εξηγήσετε ότι για παράδειγμα δεν είναι σωστό να καλέσει τα 16 από τα 18 παιδιά της τάξης του. Είναι καλύτερο να τα καλέσει όλα και αν πράγματι με κάποια παιδάκια δεν έχει καλή σχέση μπορεί από μόνα τους να μην εμφανιστούν στο πάρτυ. Από την άλλη το να καλέσετε 6 παιδιά από τα 18 είναι περισσότερο θέμα διακριτικότητας, να καταφέρει δηλαδή το παιδί σας να μην διαδώσει σε όλο το σχολείο ότι κάνει πάρτυ.


Είναι απαραίτητο να ανταποδώσω τα καλέσματα;

Αν το μικρό σας έχει πάει σε ένα πάρτυ ενός παιδιού, μπορεί να αναρωτιέστε αν πρέπει να το καλέσετε κι εσείς στο πάρτυ του δικού σας. Εξαρτάται από την ηλικία του και από το αν πραγματικά τα δύο παιδάκια έχουν φιλική σχέση. Θα ήταν βέβαια προτιμότερο να το καλούσατε αν το μικρό σας περνάει χρόνο με το άλλο παιδάκι σε τακτική βάση. Στην πραγματικότητα, όμως δεν είναι και τόσο απαραίτητο να ανταποδίδεται κάθε πρόσκληση. Τι γίνεται, όμως, όταν δεν έχουν καλέσει το δικό σας μικρό σε ένα πάρτυ; Εξηγήστε του ότι ήταν ειδικά για πολύ στενούς φίλους και επιλέξτε να περάσετε χρόνο μαζί του κάνοντας εκείνη την ώρα κάποια δραστηριότητα ή μια ωραία βόλτα.

Πρόσκληση μόνο για το παιδί;Αν η πρόσκληση είναι στο όνομα του παιδιού σας σημαίνει πως είστε κι εσείς καλεσμένη;

Αυτό αρκεί να το διευκρινίσετε με τη μητέρα του παιδιού αν και παίζει ρόλο και η ηλικία τους. Αν είναι πολύ μικρά είναι λογικό να παρευρίσκεστε κι εσείς στο πάρτυ. Αντίστοιχα όταν διοργανώνετε εσείς ένα πάρτυ γενεθλίων, φροντίστε να αναφέρετε ακριβώς ποιοι είναι οι καλεσμένοι. Για παράδειγμα αν υπάρχει θέμα με το χώρο διευκρινίστε ότι είναι καλεσμένος μόνο ο ένας από τους δύο γονείς.

 

Κάποιοι γονείς να διοργανώνουν ακριβά πάρτυ για τα παιδιά τους, αλλά εγώ δεν μπορώ να αντεπεξέλθω οικονομικά;

Στην ουσία δεν υπάρχει καν λόγος να το σκέφτεστε. Τα περισσότερα παιδάκια δεν ενδιαφέρονται παρά μόνο για τα γλυκά, τα τραγούδια, τα δώρα και την παρέα των φίλων τους. Το θέμα είναι ποιον θέλετε να εντυπωσιάσετε, τους γονείς ή τα ίδια τα παιδιά; Ωστόσο, μπορείτε να κάνετε πάρτυ με κάποια θεματική ή να οργανώσετε εσείς οι ίδιοι ένα παιχνίδι ή μια δραστηριότητα για τα μικρά χωρίς να ξοδέψετε χρήματα (π.χ. ένα παιχνίδι για την αναάκαλυψη ενός χαμένου θησαυρού μέσα στο σπίτι).  

 

Από ποια ηλικία και μετά μπορείτε να αφήνετε μόνα τους τα παιδιά σας στο πάρτυ;

Ακόμα και από τα πέντε τους χρόνια μπορείτε να τα αφήσετε σε ένα πάρτυ μόνα τους αν ξέρετε ότι με κάποια άλλα παιδάκια έχουν καλή σχέση και νιώθουν άνετα. Στα 7 τους είναι κατανοητό ότι δεν χρειάζεται να τριγυρνάτε στο χώρο του πάρτυ και να ελέγχεται πόσα γλυκά τρώει για παράδειγμα το μικρό σας.

 

Πώς θα σιγουρευτείτε ότι οι γονείς θα έρθουν να πάρουν στην ώρα τους τα παιδιά από το πάρτυ του μικρού σας;

Αν έχετε φτιάξει προσκλήσεις σιγουρευτείτε ότι έχετε γράψει την ώρα που ξεκινάει το πάρτυ αλλά και την ώρα που τελειώνει. Ευγενικά υπενθυμίστε στους γονείς πότε πρέπει να έρθουν να πάρουν τα παιδιά τους.

 

Box tip: Τέλος μια καλή ιδέα είναι να δώσετε ένα μικρό δωράκι στο τέλος του πάρτυ για τους καλεσμένους του μικρού σας. Αυτό μπορεί να είναι από κάτι που έχετε φτιάξει εσείς, όπως κάποιο γλύκισμα ή κάποιο μικρό παιχνιδάκι. Με λίγη φαντασία και δημιουργικότητα μπορείτε να δωρίσετε πραγματάκια που δεν κοστίζουν πολύ.