Ώρα για μελέτη!

Βοηθήστε το να διαβάζει αποδοτικά

Πολύτιμες συμβουλές για τη μελέτη στο σπίτι

Το πιάνει πανικός και μόνο στην ερώτηση αν διάβασε για το σχολείο; Δυσκολεύεται να ξεκινήσει τη μελέτη στο σπίτι και πολύ περισσότερο να ολοκληρώσει τα μαθήματά του; Ε, δεν γεννιούνται όλα τα παιδιά με έμφυτο το πάθος για μάθηση! Επομένως σε αυτή την περίπτωση θα χρειαστεί να βάλετε και εσείς λίγο το χεράκι σας.

Μετά το άρθρο μας «Αποδοτικό διάβασμα» συνεχίζουμε να σας παρέχουμε πολύτιμες συμβουλές για να πηγαίνει πανέτοιμο στο σχολείο και να είναι… ξεφτέρι! Δείτε τις:

Μην βασίζεστε μόνο στη μνήμη.Μπορεί να υπερηφανεύεται για το ισχυρό μνημονικό του αλλά η αλήθεια είναι πως δεν είναι δύσκολο να του ξεφύγει κάτι και τότε η οργάνωση πάει περίπατο. Μάθετέ το από μικρό να κρατά σημειώσεις για όσα έχει να κάνει και δη για τις ασκήσεις που έχει για το σπίτι. Και δεν είναι κακό να ρίχνετε και εσείς καμιά ματιά στο πρόγραμμά του.

Προτιμήστε τη ρουτίνα.Το ίδιο δωμάτιο, η ίδια καρέκλα, το ίδιο τραπέζι καθημερινά. Η ρουτίνα εδώ και το ίδιο περιβάλλον λειτουργούν ευεργετικά στην μελέτη και στη συγκέντρωση. Οι ώρες μελέτης ενδεχομένως να διαφοροποιούνται από παιδί σε παιδί, αλλά η καλύτερη στιγμή είναι μετά το σχολείο, αφού όμως πρώτα έχει προηγηθεί μια δραστηριότητα που θα ευχαριστήσει το παιδί και θα το χαλαρώσει.

Προσφέρετε βοήθεια.Είναι σημαντικό να έχετε στο πίσω μέρος του μυαλού σας ποιος είναι ο στόχος των ασκήσεων που βάζει ο δάσκαλος για το σπίτι (προετοιμασία για τεστ, εξοικείωση με νέες γνώσεις κ.λπ.). Η βασική σας δουλειά φυσικά είναι να καθοδηγείτε το παιδί σας εκεί που βλέπετε πως δυσκολεύεται και όχι να του προσφέρετε τις λύσεις για να πετύχει το τέλειο αποτέλεσμα.

Επικοινωνήστε με τον δάσκαλό του. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε πού δυσκολεύεται το παιδί σας μέσα στην τάξη και αντίστοιχα ο δάσκαλός του να ενημερώνεται για το ποιες είναι οι δυσκολίες ή τα κενά που παρατηρείτε κατά τη μελέτη στο σπίτι.

Υπενθυμίστε του να βάζει τα τετράδιά τουστη σάκα του αφού τελειώσει τη μελέτη. Ένα απλό σημείωμα στο σακίδιο ή στο γραφείο του μπορεί να το βγάλει από τη δύσκολη θέση να ανοίξει την επόμενη μέρα την τσάντα του στην τάξη και τα τετράδιά του να έχουν κάνει φτερά!