Φροντίζοντας τα αυτιά του

Φροντίζοντας τα αυτάκια του

Πώς να καθαρίσετε και να φροντίσετε τα αυτάκια του νηπίου με ασφάλεια

Το κυνηγάτε κάθε φορά για να του καθαρίσετε τα αυτιά; Αναμενόμενο! Δεν είναι και η αγαπημένη του δραστηριότητα, αλλά υπάρχουν περιπτώσεις που πρέπει να το υποστεί τόσο για αισθητικούς λόγους (εξωτερικά) όσο και για λόγους υγείας σε περίπτωση υπερβολικής συγκέντρωσης.

Σε μικρές ποσότητες η κηρώδης ουσίας που υπάρχει μέσα στα αυτιά προστατεύει από τα βακτήρια, το νερό (κατά τη διάρκεια του μπάνιου) και από οτιδήποτε άλλο μπορεί να εισέλθει στο αυτί. Όμως η μεγάλη ποσότητα κεριού ενδέχεται να ασκήσει πίεση στο τύμπανο ή να φράξει το ακουστικό κανάλι, μειώνοντας την δυνατότητα ακοής, προκαλόντας ένα αίσθημα πληρότητας στο αυτί και, σε σπανιότερες περιπτώσεις, επιφέροντας πόνο, φαγούρα, βουητά, ακόμα και ιλίγγους.

Ας δούμε ποιος είναι ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος για την φροντίδα των αυτιών του νηπίου ώστε να έχετε να αντιμετωπίσετε τη λιγότερη δυνατή αντίσταση και γκρίνια.

Καταρχάς, επειδή όπως είπαμε το κερί, ή αλλιώς κυψελίδα,είναι προορισμένο για την προστασία του αυτιού, δεν είναι αναγκαίο να παρεμβαίνουμε συνεχώς με σκοπό την απομάκρυνσή του. Μπορούμε, απλώς, να καθαρίζουμε το αυτί εξωτερικά κάθε φορά μετά το μπάνιο με μία πετσέτα.

Για να απομακρύνετε το κερί από τα αυτιά τουχρησιμοποιήστε σταγόνες και όχι μπατονέτες. Όσον αφορά στη χρήση της μπατονέτας, δεν συνίσταται καθώς αντί να αφαιρέσει το κερί μπορεί να το σπρώξει βαθύτερα ή να προκαλέσει διάτρηση τυμπάνου. Το ίδιο συμβαίνει και όταν χρησιμοποιούμε το δάχτυλό μας. Εναλλακτικά χρησιμοποιήστε σταγόνες ορού ή μερικές σταγόνες βρεφικού λαδιού (περίπου μια φορά την εβδομάδα) για να καθαρίσετε με ασφάλεια τα αυτάκια του. Αν επίσης διαπιστώσετε πως η κηρώδης ουσία είναι αρκετή και δεν μπορείτε να την αφαιρέσετε, αφήστε το να το κάνει ο γιατρός σας.

Διαβάστε ακόμα το άρθρο μας «Πόσο “αθώες” είναι οι μπατονέτες».

Ρίξτε μια ματιά στο εσωτερικό τους πριν τα καθαρίσετε. Επειδή ποτέ δεν ξέρετε τι μπορείτε να βρείτε μέσα στα αυτιά του μικρού σας (και φροντίστε να μην ξαφνιαστείτε ακόμα και αν βρείτε ένα από τα μικροσκοπικά παιχνίδια του) κάντε έναν έλεγχο πριν τα καθαρίσετε. Σε περίπτωση που ανακαλύψετε εκεί μέσα κάτι ασυνήθιστο, μην επιχειρήσετε να το αφαιρέσετε με το χέρι σας γιατί μπορείτε να του κάνετε μεγαλύτερη ζημιά. Η μόνη λύση είναι να επισκεφθείτε τον γιατρό σας για να αναλάβει εκείνος δράση.

Καθαρίστε τα αυτιά του εξωτερικά.Επειδή έχουν πολλές και μάλιστα μικρές πτυχές, τα αυτάκια του χρειάζονται καθάρισμα και εξωτερικά. Κατά τη διάρκεια του μπάνιου του χρησιμοποιήστε ένα πανάκι ή ένα κομμάτι χαρτί τουαλέτας για να αφαιρέσετε από τις εσωτερικές και εξωτερικές πτυχές του αυτιού όλες τις βρωμίτσες που έχουν εγκατασταθεί. Όμως να θυμάστε πάντα πως δεν πρέπει να βάζετε μέσα στο αυτί τίποτα μικρότερο από τον αγκώνα σας.

Ελέγχετε συχνά για την πιθανότητα μόλυνσης. Δεν είναι εύκολο να καταλάβετε με γυμνό μάτι ότι το μικρό σας έχει κάποια μόλυνση στα αυτιά, αν δεν λάβετε υπόψη σας διάφορα άλλα συμπτώματα, αλλά πιθανόν να παρατηρήσετε παράξενη οσμή, ερεθισμό ή κοκκινίλα που δείχνουν την ύπαρξη μόλυνσης στο εξωτερικό αυτί. Φυσικά αν έχετε αμφιβολίες, δεν έχετε παρά να συμβουλευτείτε τον παιδίατρο.

Διαβάστε σχετικά: «Ωτίτιδα» και «Τα σημάδια της ωτίτιδας»

 

 

biogreen-oto-spray

 

Αγόρασέ το! Στα φαρμακεία κυκλοφορεί ένα φυτικό σπρέι το οποίο έχει λάβει βραβείο ευρεσιτεχνίας. Ονομάζεται BiogreenOto Spray και μέσα σε 15 λεπτά μπορεί και απομακρύνει χωρίς καμία άλλη παρέμβαση το αυτί του παιδιού σας (6 μηνών και πάνω). Ακόμα μπορεί και αντιμετωπίζει την ξηρότητα και τον κνησμό του εξωακουστικού πόρου του αυτιού. Αγοράστε το εδώ