Να του δώσω μαξιλάρι;

Να του δώσω μαξιλάρι;

Ποιο μαξιλάρι είναι κατάλληλο για το μικρό σας και από ποια ηλικία μπορεί να το χρησιμοποιεί;

Μπορεί να σας είναι αδύνατον να κοιμηθείτε χωρίς το μαξιλάρι σας, αλλά ενδεχομένως το παιδί σας είναι ακόμα πολύ μικρό για να ονειρεύεται με υπερυψωμένο το κεφαλάκι του. Αν αναρωτιέστε από ποια ηλικία και μετά μπορεί να χρησιμοποιεί μαξιλάρι στον ύπνο, ξεκινήστε να μετράτε από τα 2 έτη και μετά.

Μέχρι την ηλικία των δύο δεν συνίσταται η χρήση μαξιλαριού γιατί αυξάνει τον κίνδυνο ασφυξίας αν το μικρό σας εγκλωβίσει το προσωπάκι του στο ύφασμα αλλά και τον κίνδυνο του αιφνίδιου βρεφικού θανάτου.

Πέρα από τον κίνδυνο ασφυξίας τα μωρά τους πρώτους μήνες κοιμούνται πολλές ώρες και επειδή δεν έχουν καλό έλεγχο του σώματος και του κεφαλιού τους είναι πιθανόν να παραμείνουν σε μια κακή στάση κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Στην πραγματικότητα το μικρό σας δεν ενοχλείται που κοιμάται χωρίς μαξιλάρι και ο ύπνος του είναι εξίσου άνετος. 

Αφού έχει κλείσει τα δύο έτη, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσει μαξιλάρι όταν γίνει η μετάβαση από την κούνια στο παιδικό κρεβάτι.

Φροντίστε να το εφοδιάσετε με ένα μαξιλάρι μικρό σε μέγεθος (30-40 εκατ. μήκος και πάχος 5-7 εκατ.), επίπεδο και όχι πολύ μαλακό μειώνοντας όσο το δυνατόν τον κίνδυνο να εγκλωβιστεί το προσωπάκι του.

Ελέγξτε επίσης τα υλικά από τα οποία είναι φτιαγμένο το μαξιλάρι. Προτιμήστε τα βαμβακερά και όχι αυτά που περιέχουν πούπουλα γιατί είναι πιθανό να προκαλέσουν αλλεργία. Αναζητήστε γενικά μαξιλάρια που δεν ευνοούν την ανάπτυξη αλλεργιογόνων (για παράδειγμα αυτά που δεν φυλακίζουν τη σκόνη).  

Μην αφήνετε στο κρεβάτι ή την κούνια του ένα δεύτερο μαξιλάρι.

Τα ανατομικά μαξιλάρια δεν συνίστανται για παιδιά κάτω των 5 ετών.