Συνεργαστείτε στο βούρτσισμα των δοντιών

Βούρτσισμα δοντιών

Tips για να του πλένετε τα δόντια χωρίς να αντιστέκεται

Μην απογοητεύεστε αν το μικρό σας αρνείται να χρησιμοποιήσει την οδοντόβουρτσα, αντιστέκεται και φωνάζει κάθε φορά που έρχεται η ώρα να του πλύνετε τα δόντια. Δοκιμάσετε μερικά tricks που θα του αλλάξουν γνώμη, έχοντας πάντα υπόψη σας ότι θα χρειαστεί να πειραματιστείτε μιας και κάθε παιδί ανταποκρίνεται σε διαφορετικές τακτικές. Να θυμάστε πως δεν πρόκειται για μια εύκολη διαδικασία και πως πρέπει να επιστρατεύεται υπομονή, επιμονή, φαντασία και μπόλικο ταλέντο στην πειθώ!

Επιστρατεύστε τη δύναμη της μίμησης. Τα περισσότερα νήπια αρέσκονται να αντιγράφουν αυτό που κάνουν οι γονείς τους, άρα αξίζει τον κόπο να το προτρέψετε να μιμηθεί το πλύσιμο των δοντιών.

  • Ξεκινήστε αγοράζοντας χρωματιστές οδοντόβουρτσες και για τους δυο σας. Καθίστε στο πάτωμα του μπάνιου σας ο ένας απέναντι από τον άλλον για να βλέπει τι κάνετε και παροτρύνετέ το να σας μιμηθεί.
  • Χρησιμοποιείστε μια κούπα για να ξεπλύνετε το στόμα σας και ένα μπολ ή την μπανιέρα για να φτύσετε το νερό. Κάθε φορά που το μικρό σας θα φέρνει την οδοντόβουρτσα στο στόμα του θα έχει το δικαίωμα να φτύνει, καθώς είναι το αγαπημένο του κομμάτι της διαδικασίας.
  • Από τη στιγμή που το μικρό σας θα δεχτεί να βάλει την οδοντόβουρτσα στο στόμα του, προχωρήστε στο επόμενο βήμα. Αφήστε το να πάρει τη δική σας οδοντόβουρτσα και να σας πλύνει τα δόντια όσο κάνετε ακριβώς το ίδιο και σε εκείνο – με τη διαφορά φυσικά ότι εσείς δεν παίζεται αλλά του βουρτσίζετε τα δόντια ενδελεχώς.Αφήστε το να σας βουρτσίσει τα δόντια

SOS tip: Φυσικά μην ανταλλάξετε οδοντόβουρτσες για να αποφύγετε να μεταδώσετε τα βλαβερά για τα δόντια βακτήρια.  

  • Αν το παραπάνω κόλπο δεν λειτουργήσει μην το πιέσετε. Δοκιμάστε κάτι άλλο.


Δώστε ονόματα στα δοντάκια του και επικαλεστείτε το αίσθημα της δικαιοσύνης.

  • Ανεβάστε το μικρό σας σε ένα σκαμνάκι μπροστά από το νιπτήρα ώστε να βλέπει τον εαυτό του στον καθρέφτη. Εσείς παραμείνετε ακριβώς από πίσω του και μετρήστε τα δοντάκια του και τα δικά σας.
  • Στη συνέχεια ακουμπήστε την οδοντόβουρτσα σε κάθε δόντι για να δώσετε το μερίδιο οδοντόκρεμας που του αναλογεί.
  • Αγοράστε την παιδική οδοντόκρεμα της αρεσκείας του (ωστόσο μην χρησιμοποιείτε φθοριούχο οδοντόκρεμα μέχρι να γίνει 2 ετών) έχοντας υπόψη σας ότι πιθανόν να προτιμήσει τις εικόνες στο σωληνάριο παρά το εσωτερικό.
  • Δοκιμάστε να δώσετε ονόματα στα δόντια έτσι ώστε να μην ξεχνάει να περιποιείται κανένα από αυτά.Βούρτσισμα δοντιών
  • Εάν διαθέτετε τέτοιο ταλέντο, φτιάξτε ένα τραγουδάκι με τα ονόματα των δοντιών ώστε να σας δίνει ρυθμό και να κάνει το βούρτσισμα πιο διασκεδαστικό. Διαφορετικά, τραγουδήστε απλώς το αγαπημένο του τραγουδάκι! Μεγαλώνοντας, θα μπορεί να το τραγουδάει και εκείνο και δεν θα ξεχνάει κανένα δοντάκι.

Τα tips της μαμάς

Δείτε ακόμα μερικά tips που ήδη τα έχουν εφαρμόσει μαμάδες με επιτυχία!

  • Χρησιμοποιήστε ηλεκτρική οδοντόβουρτσα. Έχει πιο πολύ πλάκα αλλά και διαφορετική αίσθηση.
  • Διηγηθείτε του το αγαπημένο του παραμύθι όσο του βουρτσίζετε τα δόντια. Όταν κλείνει το στόμα του σταματήστε και ξεκινήστε πάλι τη διήγηση όταν το ανοίξει για να συνεχίσει το βούρτσισμα. Μπορείτε με τον ίδιο τρόπο να του τραγουδήσετε το αγαπημένο του τραγούδι.
  • Συμφωνήστε να σας αφήσει να του πλύνετε τα δόντια αν τα πλύνετε και στο αγαπημένο του ζωάκι ή κούκλα.
  • Εξηγήστε στο μικρό σας ότι πρέπει να βγάλετε το φαγητό που έφαγε σήμερα από τα δοντάκια του. Ξεκινήστε εσείς και αφήστε το να συνεχίσει αφού τα έχετε βουρτσίσει καλά.
  • Έχετε δύο οδοντόβουρτσες για το μικρό σας. Αφήστε το να διαλέξει τη μια για να πλύνει μόνο του τα δόντια και χρησιμοποιήστε την άλλη για να του τα βουρτσίσετε εσείς.  

SOS Tip: Εάν επιμένει να τα πλένει μόνο του, μην περιμένετε ότι θα κάνει τέλεια δουλειά, καθώς δεν διαθέτει ακόμα την απαιτούμενη δεξιοτεχνία. Μείνετε κοντά για να το επιβλέπετε και προσφέρετε βοήθεια για να φτάσει και τα πίσω πίσω.