Προστασία από τις αλλεργίες

Προστασία από τις αλλεργίες

Δραστικές λύσεις για να μειώσετε την έκθεση στα αλλεργιογόνα μέσα στο σπίτι σας

Το σπίτι σας «φιλοξενεί» διάφορες ουσίες που μπορεί να λειτουργήσουν ως αλλεργιογόνα. Αν υποπτεύεστε ή διαπιστώσετε ότι το μικρό σας είναι αλλεργικό κάπου, αναλάβετε δράση. Ακολουθήστε τις παρακάτω πολύτιμες συμβουλές προκειμένου να μειώσετε την έκθεση του μικρού σας στα αλλεργιογόνα.

Ακάρεα σκόνης. Βρίσκονται παντού μέσα στο σπίτι – όπου υπάρχει σκόνη – αλλά περισσότερο το μικρό σας εκτίθεται σε αυτά στο υπνοδωμάτιο, από τα σεντόνια, το στρώμα και τα μαξιλάρια.

  • Καλύψτε το στρώμα του με ειδικές θήκες από ύφασμα με σφιχτή ύφανση το οποίο σε αντίθεση με τις πλαστικές θήκες αναπνέει και δεν ζαρώνει προσφέροντας προστασία. Αντί για ένα αφράτο πάπλωμα προτιμήστε την κουβέρτα, την οποία καλό είναι να αερίζετε και να τινάζετε καθημερινά όταν στρώνετε το κρεβάτι.
  • Πλένετε μια φορά την εβδομάδα τα σκεπάσματα με καυτό νερό για να εξολοθρεύσετε τα ακάρεα.
  • Αποφύγετε να συγκεντρώνετε στο δωμάτιο χνουδωτές κούκλες γιατί είναι μαγνήτες σκόνης. Αν το μικρό σας δεν μπορεί να ζήσει χωρίς κάποια από αυτά, φροντίστε να τα πλένετε με καυτό νερό μια φορά την εβδομάδα ή να τα βάζετε ένα βράδυ στην κατάψυξη. Η ψύξη είναι επίσης εχθρός των ακάρεων.
  • Σκουπίστε με ηλεκτρική σκούπα και ξεσκονίστε κάθε τρεις ή τέσσερεις ημέρες και στη συνέχεια περάστε με υγρό πανί τις επιφάνειες και σφουγγαρίστε. Φροντίστε όσο ξεσκονίζετε να μην βρίσκεται στον ίδιο χώρο το μικρό σας.
  • Επενδύστε σε μια καλή ηλεκτρική σκούπα με φίλτρο HEPA(φίλτρο σωματιδίων υψηλής απόδοσης) που να παγιδεύει και τους πιο μικροσκοπικούς κόκκους σκόνης.
  • Αν παρουσιάζει βαριά αλλεργική αντίδραση στα ακάρεα σκόνης, αφαιρέστε τη μοκέτα από το δωμάτιό του και επενδύστε σε πλαστικό ή ξύλινο δάπεδο.
  • Καθαρίστε τα φίλτρα στα κλιματιστικό σας κάθε μήνα την περίοδο που το χρησιμοποιείτε και αντικαταστήστε ανά τρεις μήνες.

Ζώα. Ο πιο δραστικός τρόπος για να το προστατέψετε αν έχει αλλεργία στο γατάκι ή στο σκυλάκι σας είναι να απομακρύνετε το κατοικίδιο από το σπίτι. Δεν πρόκειται για εύκολη απόφαση για αυτό και είναι κατανοητό αν είναι η τελευταία σας λύση. Εναλλακτικά πλένετε συχνά το ζωάκι σας (αναζητήστε ειδικά σαμπουάν), μην του επιτρέπετε να ανεβαίνει στα έπιπλα του σπιτιού και να μπαίνει στο υπνοδωμάτιο του παιδιού σας.

Γύρη. Δεν είναι δυνατόν να κλείσετε το παιδί σας στο σπίτι με κλειστά τα παράθυρα την περίοδο που η γύρη μεταφέρεται στον αέρα, ειδικά τις ημέρες που φυσάει. Όταν βγαίνει έξω φροντίστε να το κάνετε μπάνιο και να το λούζετε πριν τον ύπνο ώστε να απομακρύνετε υπολείμματα γύρης από τα μαλλιά του και προτιμήστε να στεγνώνετε τα ρούχα του μέσα στο σπίτι παρά να το απλώνετε έξω.

Μύκητες (μούχλα).Όταν ο καιρός είναι υγρός και ζεστός χρησιμοποιήστε έναν αφυγραντήρα ειδικά στα δωμάτια που υπάρχει μεγαλύτερο πρόβλημα και φροντίστε να τα αερίζετε συχνά. Αν το πρόβλημα υπάρχει στο μπάνιο φροντίστε να το καθαρίζετε τακτικά χρησιμοποιώντας μείγμα νερού με χλωρίνη ή μείγμα νερού με λάδι από τεϊόδεντρο. Μύκητες μπορούν να αναπτυχθούν σε μέρη, όπως ντουλάπια, αποθήκες, πατάρια, ψυγεία, σε καλάθια απορριμμάτων και κάτω από μοκέτες.