Πού παγιδεύονται τα μικρόβια στην κουζίνα και πώς να τα εξολοθρεύσετε
Η κουζίνα είναι ένα από τα δωμάτια του σπιτιού που απαιτεί σχεδόν καθημερινά καθαριότητα, τουλάχιστον σε κάποια σημεία. Πώς θα μειώσετε την παρουσία μικροβίων στο χώρο; Μερικά tips για τη σωστή απολύμανση στο άρθρο που ακολουθεί.
Γενικές οδηγίες για την κουζίνα. Όταν το νήπιο αρχίσει να περπατάει η κουζίνα είναι ένας χώρος με πολλές δυνατότητες εξερεύνησης. Κι επειδή τα μικροσκοπικά χεράκια τρυπώνουν παντού και μεταφέρουν τα μικρόβια, όχι μόνο στο υπόλοιπο σπίτι, αλλά και στο στοματάκι, την μυτούλα και τα αυτάκια του πάμε να δούμε ποια σημεία της απαιτούν την διαρκή προσοχή σας!
- Νεροχύτης. Ποιο είναι το δεύτερο αγαπημένο μέρος του σπιτιού για τα μικρόβια μετά την τουαλέτα; Ναι, σωστά μαντέψατε. Ο νεροχύτης. Για να προφυλαχτείτε αποφύγετε να φάτε ή να δώσετε στο μικρό σας να φάει κάποιο κομμάτι τροφής που έπεσε στο νεροχύτη, ακόμα και αν το έχετε ξεπλύνει με νερό. Επίσης μην τοποθετήσετε μαχαιροπήρουνα ή άλλα σκεύη στο νεροχύτη ενώ τα χρησιμοποιείτε, π.χ. ενώ μαγειρεύετε. Όταν καθαρίζετε, βεβαιωθείτε ότι έχετε απολυμάνει τόσο τη βρύση με τις λαβές, όσο και τον νεροχύτη και τα πλακάκια ή το μάρμαρο που βρίσκεται γύρω από αυτό. Εννοείται, φυσικά, πως καλό είναι να μην παραμένουν μέσα του υπολείμματα τροφής.
- Σφουγγάρι. Το σφουγγάρι αποτελεί φωλιά για εκατομμύρια βακτήρια, αφού μένοντας βρεγμένο παρέχει στους διάφορους μικροοργανισμούς το ιδανικό περιβάλλον αναπαραγωγής. Συνεπώς, είναι σημαντικό να αποφεύγετε να το δίνετε στο μικρό σας για παιχνίδι, ενώ καλό θα ήταν να είστε βέβαιοι για την καθαρότητά του πριν το χρησιμοποιήσετε για να καθαρίσετε το τραπέζι ή το καρεκλάκι του μικρού σας. Να θυμάστε να πλένετε συχνά τα σφουγγάρια σας, να τα στραγγίζετε και να τα τοποθετείτε κάπου όπου είναι εύκολο να στεγνώσουν. Φυσικά, μην ξεχνάτε να το αντικαθιστάτε με ένα καινούργιο κάθε μήνα. Οποιαδήποτε άλλα πανάκι χρησιμοποιείτε φροντίστε, όχι μόνο να το ξεπλένετε μετά από κάθε χρήση, αλλά και να το πλένετε τακτικά στο πλυντήριο και να το απλώνετε να στεγνώσει εντελώς πριν το ξαναχρησιμοποιήσετε.
- Επιφάνειες κοπής. Πόσες επιφάνειες κοπής νομίζετε πως χρειάζεστε; Σύμφωνα με το Συμβούλιο Υγιεινής της Βρετανίας τρεις: μία για κρέατα, μία για τα λαχανικά και φρούτα και μία για το ψωμί. Ο λόγος είναι για να μην μεταφερθούν μικροοργανισμοί από το ένα τρόφιμο στο άλλο, ειδικά εάν κάποιο από αυτά δεν πρόκειται να μαγειρευτεί. Εάν φυσικά το παραπάνω σας φαίνεται πολυτέλεια, μην ξεχνάτε κατά την αλλαγή να την πλένετε επιμελώς με απορρυπαντικό και σφουγγάρι σαγρέ. Ακόμα, προτιμήστε τις ξύλινες επιφάνειες κοπής από τις πλαστικές, αφού οι ρωγμές και τα κοψίματα στο ξύλο είναι μεγαλύτερα και επιτρέπουν καλύτερο πλύσιμο.
- Πετσέτες. Όπως με το σφουγγάρι έτσι και με τις πετσέτες η υγρασία ευνοεί την ανάπτυξη των μικροβίων. Γι’ αυτό καλό είναι να έχετε ξεχωριστή πετσέτα για τα χέρια και ξεχωριστή για τα πιάτα και να τις αντικαθιστάται με καινούργιες ανά 3-4 ημέρες.
Τα παραπάνω είναι οι πιο σημαντικές εστίες μικροβίων, χωρίς αυτό να σημαίνει πως και τα υπόλοιπα σημεία δεν χρήζουν της προσοχής σας. Καθημερινά φροντίστε να πλένετε τις επιφάνειες (τραπέζι, πάγκους, καρέκλες) με σαπούνι, ξύδι (το καλύτερο απολυμαντικό) και ζεστό νερό και κάθε φορά που αλλάζετε σακούλα μην αμελείτε να απολυμαίνετε το καλάθι απορριμμάτων. Επιπλέον, μην ξεχνάτε την απολύμανση στο πόμολο της πόρτας, των ντουλαπιών, της κουζίνας και του ψυγείου, καθώς και τις επιφάνειες των συρταριών. Καθαρίζετε συχνά το πάτωμα, και ειδικά την περιοχή μπροστά από το νεροχύτη, κάτω από το καρεκλάκι του μικρού σας και γύρω από τους πάγκους που προετοιμάζετε το φαγητό. Κάντε το όσο πιο απλό γίνεται. Αντί να χρησιμοποιείτε σφουγγαρίστρα, ψεκάστε με απολυμαντικό σπρέι στις περιοχές που χρειάζεται και σκουπίστε με ένα πανί.
Προσοχή! Μην χρησιμοποιείτε απορρυπαντικά ή μην ψεκάζετε από βαποριζατέρ όταν είναι δίπλα σας το παιδί σας.
Τα χεράκια του παντού
Το μικρό σας πιάνει τα πάντα, όπως το καλάθι των απορριμμάτων ή βάζει στο στόμα του τα παιχνίδια του σκύλου; Ακολουθήστε μερικά tips για να το προστατεύσετε.
- Αν παρατηρήσετε πως στο μικρό σας αρέσει το παιχνίδι με το δοχείο που περιέχει το νερό του σκύλου, τοποθετήστε στο κέντρο της κουζίνας μία λεκάνη με καθαρό νερό και αντικείμενα που επιπλέουν. Θα την προτιμήσει!
- Από την άλλη, αν επιμένει να πιάνει το καλάθι απορριμμάτων αποτρέψτε το με την απλή εντολή «όχι» ώστε να λάβει το μήνυμα ότι αυτό δεν επιτρέπεται. Εάν δεν καταφέρετε να το νουθετήσετε, απλώς μετακινήστε το μέσα σε ένα ντουλάπι.
- Το ίδιο «κόλπο» μεταχειριστείτε και με το φαγητό του σκύλου. Εάν το πειράζει πείτε «όχι» και αν δεν πιάσει μετά από μερικές προσπάθειες αποσύρετε το «μήλον της έριδος» και φροντίστε να το βγάζετε μόνο την ώρα του φαγητού.
- Εάν στο μικρό σας αρέσει να γλύφει το πάτωμα, είναι σημαντικό να το αποτρέψετε με την εντολή «όχι» μέχρι να μάθει. Μέχρι τότε φροντίστε να το καθαρίζετε με ζεστό νερό και ξύδι αρκετές φορές την ημέρα και, φυσικά, να μην πατάτε στην κουζίνα με τα παπούτσια και να μην αφήνετε το κατοικίδιο να μπαίνει μέσα.
Extra tip
Μην σας πιάσει υστερία με την καθαριότητα. Δεν είναι δυνατόν να εξολοθρεύσετε όλα τα μικρόβια που βρίσκονται στο σπίτι σας. Άλλωστε το παιδί σας εκτίθεται καθημερινά σε αμέτρητα βακτήρια και αυτό είναι, όχι μόνο φυσιολογικό, αλλά και απαραίτητο για την ανάπτυξη αντισωμάτων.