Είναι η αντιβίωση η σωστή επιλογή;

Είναι η αντιβίωση σωστή επιλογή;

Τι ακριβώς θεραπεύει η αντιβίωση και πώς θα τη χρησιμοποιήσετε με σύνεση

Η φράση «δώσε αντιβίωση» είναι από τις πιο συχνές συμβουλές που ενδεχομένως ακούτε από το περιβάλλον σας όταν το μικρό σας αρρωστήσει. Μπορεί τα αντιβιοτικά να είναι δημοφιλή φαρμακευτικά σκευάσματα στη χώρα μας και δυστυχώς να καταναλώνονται σε μεγάλους βαθμούς και μάλιστα χωρίς τη συνταγή γιατρού, αλλά δεν είναι πάντα κατάλληλα ή δεν θεραπεύουν πάντα όλες τις ασθένειες. Πριν τα προσφέρετε στο άρρωστο μικρό σας, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας και ενημερωθείτε τι ακριβώς θεραπεύουν αλλά και πώς να τα χρησιμοποιείτε υπεύθυνα.  

Οι διάφορες μολύνσεις του οργανισμού προκαλούνται από μικρόβια, τα οποία μεταδίδονται με την επαφή στη μύτη, το στόμα και τα μάτια. Υπάρχουν δύο τύποι μικροβίων, οι ιοί και τα βακτήρια. Συνήθως οι μολύνσεις προκαλούνται από ιούς, όπως το κρυολόγημα, η γρίπη και κάποιες από τις μολύνσεις των αυτιών. Στις μολύνσεις από βακτήρια περιλαμβάνονται οι δερματικές μολύνσεις, οι μολύνσεις της ουροδόχου κύστης και κάποιες μολύνσεις των αυτιών. Ο διαχωρισμός αυτός είναι σημαντικός καθώς τα αντιβιοτικά «σκοτώνουν» τα βακτήρια και όχι τους ιούς. Επομένως η λήψη αντιβίωσης όταν το μικρό σας έχει κάποιον ιό δεν θα το βοηθήσει να θεραπευτεί. 

Πώς ακριβώς θεραπεύουν τα αντιβιοτικά; Η αντιβίωση σκοτώνει τα βακτήρια ή τα εμποδίζει να αναπαραχθούν και να εξαπλωθούν. Επειδή υπάρχουν διάφορα είδη βακτηριδίων, αντίστοιχα υπάρχουν και διάφοροι τύποι αντιβιοτικών, τα οποία ο γιατρός θα σας συστήσει ανά περίπτωση. Ωστόσο κάποια βακτήρια έχουν καταλήξει να γίνονται ανθεκτικά στην αντιβίωση, λόγω υπερκατανάλωσης. Με ποιον τρόπο, λοιπόν, θα κάνετε ορθή χρήση των αντιβιοτικών;   

  • Τα παιδιά πρέπει να λαμβάνουν αντιβίωση μόνο για τη θεραπεία μόλυνσης που έχει προκληθεί από βακτήρια. Με λίγα λόγια, το κρυολόγημα και η γρίπη δεν καταπολεμούνται με τη χρήση αντιβιοτικών.
  • Όταν το μικρό σας αρρωστήσει είναι καλύτερα να επισκεφθείτε τον παιδίατρό σας, ο οποίος θα γνωρίζει το ιστορικό του και ποια φάρμακα έχουν χορηγηθεί στο παρελθόν.
  • Αν ο γιατρός συστήσει αντιβίωση, ακολουθήστε με προσοχή τις οδηγίες και ρωτήστε τον για πόσο καιρό θα χρειαστεί να παίρνει το φάρμακο αλλά και ποια είναι η συνιστώμενη ποσότητα.
  • Ποτέ μην χρησιμοποιείται κάποιο αντιβιοτικό που ο γιατρός έχει συστήσει σε άλλο άτομο και φυσικά ποτέ μην αγοράζετε αντιβιοτικά χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού.
  • Μην χρησιμοποιείτε αντιβιοτικά που έχετε κρατήσει στο σπίτι από προηγούμενη ασθένεια και μην αποφασίζετε μόνοι σας να του δώσετε την αντιβίωση που είχατε χορηγήσει την τελευταία φορά που αρρώστησε επειδή θεωρείτε πως τα συμπτώματα είναι ίδια.
  • Φροντίστε να εμβολιάζετε το παιδί σας προκειμένου να προληφθούν ασθένειες, για τις οποίες απαιτείται χορήγηση αντιβίωσης.