Πώς να διδάξετε το μικρό σας να μην εκθέτει τον εαυτό του σε κινδύνους
Μπορεί να έχετε μετατρέψει το καθιστικό σας, την κουζίνα σας και το υπνοδωμάτιο του μικρού σας σε απόλυτα ασφαλείς χώρους, απομακρύνοντας τα επικίνδυνα αντικείμενα και υλικά, καλύπτοντας τις πρίζες και ασφαλίζοντας ντουλάπια αλλά είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσετε ότι δεν μπορείτε να το περικλείσετε μέσα σε μια προστατευτική φούσκα και να το βγάλετε στον έξω κόσμο. Άρα αυτό που πρέπει να μάθει το μικρό σας είναι πώς να χειρίζεται το ίδιο του το σώμα και πώς να αναπτύξει την αίσθηση της προσοχής και να κρίνει τις καταστάσεις αναλόγως, ώστε να μπορεί στο μέλλον να παίρνει τις δικές του ασφαλείς αποφάσεις. Ακολουθήστε τα παρακάτω tips για να εμφυσήσετε στο μικρό σας από νωρίς το αίσθημα της ασφάλειας.
Ξεκινήστε νωρίς.Ακόμα και το μωρό σας όταν είναι 6 μηνών καταλαβαίνει κάποιες λέξεις και σίγουρα τον τόνο της φωνής σας. Με το να μιλάτε στο μικρό σας για το τι επιτρέπεται και τι όχι κάνετε μια καλή αρχή. Βασιστείτε στην ξεκάθαρη, άμεση επικοινωνία και διδάξτε μέρα με τη μέρα ποια είναι τα ασφαλή όρια μέσα στα οποία μπορεί να κινείται. Για παράδειγμα αν έχει στα χέρια του ένα αντικείμενο που είναι επικίνδυνο αντί να του το πάρετε απλά εξηγήστε του, σαν να μιλάτε σε ένα μεγαλύτερο παιδί, γιατί δεν πρέπει να το κρατάει στα χέρια του ή γιατί δεν πρέπει να το βάζει στο στόμα του. Η συνεχής επανάληψη μέρα με την ημέρα και βδομάδα ανά βδομάδα θα το βοηθήσουν να καταλάβει.
Κάντε ερωτήσεις. Για νήπια ή μεγαλύτερα παιδιά είναι καλύτερο να επιλέξετε μια ερώτηση αντί να φωνάζετε «κατέβα αμέσως κάτω» σε περίπτωση που εκείνο σκαρφαλώνει στον καναπέ. Η ερώτηση μπορεί να είναι του τύπου «έχεις ανέβει αρκετά ψηλά. Νιώθεις ασφαλής εκεί;». Πιθανόν αυτό να το παρακινήσει να κοιτάξει κάτω ή να αντιληφθεί αν έχει ή όχι ισορροπία και στηριζόμενο στις δικές του αισθήσεις να μπορεί να αποφασίσει αν είναι τελικά ασφαλή.
Επιστρατεύστε την αυστηρότητα. Αν πρόκειται να μεταφέρετε τους κανόνες ασφαλείας στο μικρό σας κάντε του με σοβαρότητα και αυστηρότητα. Δεν χρειάζεται να φωνάζετε, απλά να χαμηλώσετε στο ύψος του, να το κοιτάξετε στα μάτια και να του μιλήσετε με καθαρή φωνή, με αυτοπεποίθηση με σύντομες εξηγήσεις.
Χρησιμοποιήστε το «όχι» με σύνεση. Η άρνηση είναι χρήσιμη και σημαντική. Η υπερβολική χρήση της είναι που την κάνει να χάνει το πραγματικό της νόημα. Δοκιμάστε να αντικαταστήσετε τα «όχι» με σύντομες εξηγήσεις, όπως για παράδειγμα αν πλησιάσει το φούρνο ότι ο φούρνος είναι ζεστός και θα καεί. Αν το μικρό σας χτυπήσει το κεφάλι του ή καεί, εξηγήστε του γιατί έγινε αυτό και τι πρέπει να αποφεύγει συνδέοντας έτσι την πράξη του με το αποτέλεσμα. Αφιερώστε χρόνο για να του εξηγήσετε ποια είναι τα όρια που θέτετε. Πείτε του λόγου χάρη ότι τα μαχαίρια είναι κοφτερά και μπορεί να κοπεί. Όσο περισσότερο κατανοεί και εσωτερικεύει όσα του διδάσκετε τόσο λιγότερα αντικείμενα προστασίας για το σπίτι σας θα χρειάζεστε.