Γιατί το βούρτσισμα μόνο δεν φτάνει!

Σωστή διατροφή και υγιείς συνήθειες για γερά δόντια

Σωστή διατροφή και υγιείς συνήθειες για γερά δόντια

Το καλό βούρτσισμα των δοντιών είναι σημαντικό αλλά δεν αρκεί για την καλή στοματική υγιεινή. Κομβικό ρόλο παίζει η διατροφή αλλά και οι υγιείς συνήθειες για να έχει το μικρό σας γερά δόντια. Πού να εστιάσετε την προσοχή σας για την φροντίδα των δοντιών του;

Πρόσληψη βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων.Για να χτίσει γερά δόντια, χρειάζεται και γερά υλικά. Και αυτά δεν είναι άλλα από σημαντικές βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία, μεταξύ των οποίων το ασβέστιο, το φώσφορο και η βιταμίνη Cπου είναι σημαντική για τα ούλα που θα απορροφά από τις τροφές.

Μειώστε την κατανάλωση ζάχαρης.Είναι μάλλον αδύνατον να αποκλείσετε από τη διατροφή του τα αγαπημένα του γλυκίσματα. Ωστόσο προσπαθήστε να περιορίσετε την κατανάλωση γλυκών, μπισκότων, γλειφιτζουριών και άλλων σκευασμάτων με επεξεργασμένη ζάχαρη αλλά και προϊόντων με φυσική ζάχαρη που κολλάει στα δόντια, όπως τα αποξηραμένα φρούτα.

Προσφέρετε τυρί. Αν δεν έχετε τη δυνατότητα να βουρτσίσετε τα δόντια του αφού έχει φάει ένα γλυκό, προσφέρετε ένα κομμάτι σκληρό τυρί. Εκτός από την περιεκτικότητά του σε ασβέστιο, το τυρί απελευθερώνει ουσίες που προστατεύουν τα δόντια από τα οξέα, αυξάνοντας τα επίπεδα pH της στοματικής κοιλότητας (όσο πιο υψηλά είναι αυτά τόσο λιγότερος είναι ο κίνδυνος διάβρωσης των δοντιών, σύμφωνα τους ειδικούς της Ακαδημίας Γενικής Οδοντιατρικής των ΗΠΑ οι οποίοι διεξήγαγαν σχετική έρευνα).
 
Αντικαταστήστε το μπιμπερό με ποτηράκι. Η χρήση μπιμπερό για να πίνει γάλα ή χυμό συνδέεται με την εμφάνιση τερηδόνας, ειδικά αν αποκοιμιέται με αυτό. Εάν χρησιμοποιείτε μπιμπερό, φροντίστε μετά τον 1 χρόνο να το αντικαταστήσετε με ένα εκπαιδευτικό ποτηράκι (επειδή είναι ελαφρύ, με μελετημένες λαβές και τα περισσότερα πλέον διαθέτουν ειδικό στόμιο για να μη χύνεται το υγρό) ή με ένα απλό παιδικό ποτήρι με καλαμάκι. Επιπλέον, αποφύγετε να δίνετε μπιμπερό ενώ είναι ξαπλωμένο για να κοιμηθεί. Υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να αποκοιμηθεί με την πιπίλα στο στόμα, κάτι που, μεταξύ άλλω προβλημάτων υγείας, είναι εξαιρετικά βλαβερό για τα δόντια του, καθώς τα υπολείμματα του υγρού που περιέχει το μπιμπερό παραμένουν στα δόντια του για ώρες αυξάνοντας τον κίνδυνο για εμφάνιση τερηδόνας.

Μειώστε την κατανάλωση χυμών. Για να περιορίσετε την επίδραση της ζάχαρης, προσφέρετε φρεσκοστυμμένο φυσικό χυμό αραιωμένο με νερό και όχι φρουτοποτά του εμπορίου και πάντα μαζί με κάποιο γεύμα ή snack