Αν στα τρυφερά δαχτυλάκια του μικρού σας «εισβάλλει» κάποιο μικροσκοπικό κομμάτι ξύλου, γυαλιού ή μετάλλου δείτε τον καταλληλότερο τρόπο για την απομάκρυνσή του.
Πώς αντιμετωπίζετε τους μικρούς εισβολείς στα δάχτυλα του μικρού σας από ξύλο, γυαλί ή μέταλλο; Καταρχήν χωρίς πανικό και κατά δεύτερον ακολουθώντας διαφορετική μέθοδο ανάλογα με το υλικό. Πάμε να δούμε ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να απομακρύνετε αποτελεσματικά μια ακίδα.
- Καταρχάς, ξεπλύνετε την περιοχή με νερό και δείτε πόσο βαθειά στο δέρμα έχει εισχωρήσει.
- Αντί να σπεύσετε να αφαιρέσετε μια ακίδα από ξύλο με τσιμπιδάκι, δοκιμάστε πρώτα να αφήσετε τον οργανισμό σας να την αποβάλλει μόνος του, χωρίς να ασκήσετε πίεση στο σημείο. Μαλακώσετε την περιοχή που έχει μπει η ακίδα, μουλιάζοντάς την για 15 λεπτά. Εάν το μικρό σας δεν κάθεται γεμίστε τη μπανιέρα νερό και αφήστε το να ξεχαστεί πλατσουρίζοντας. Στη συνέχεια εφαρμόστε αντιβιοτική κρέμα για να αποφύγετε τη μόλυνση και περιμένετε.
- Αν η ακίδα είναι μεγάλη, είναι από μέταλλο, (όπου υπάρχουν μεγαλύτερες πιθανότητες μόλυνσης σε σχέση με το ξύλο) ή από γυαλί, (που προκαλεί περισσότερο πόνο), μουλιάστε το σημείο στο νερό και προσπαθήστε να την απομακρύνετε με ένα τσιμπιδάκι, το οποίο πριν καλό είναι να έχετε αποστειρώσει. Δοκιμάστε να την τραβήξετε ακολουθώντας την γωνία με την οποία μπήκε για να μην σπάσει μέσα στο δέρμα.
- Μετά την αφαίρεση της ακίδας καθαρίστε καλά την περιοχή με νερό και αντισηπτικό σαπούνι και καλύψτε την.
- Καλέστε τον παιδίατρο σε περίπτωση που η ακίδα σπάσει ή έχει χωθεί πολύ βαθειά μέσα στο δέρμα, το σημείο πονάει, είναι κόκκινο, πρησμένο και φαίνεται να έχει μολυνθεί. Ίσως χρειαστεί να κάνει αντιτετανικό ορό και να πάρει αντιβίωση.
- Αν το μικρούλι σας έχει τρυπηθεί από αχινό και τα αγκάθια έχουν μπει βαθειά στο δέρμα του, μην προσπαθήσετε να τα αφαιρέσετε τρυπώντας το δέρμα με καρφίτσα. Μουλιάστε την περιοχή και στην συνέχεια απλώστε πάνω της λάδι. Τα αγκαθάκια σιγά σιγά θα αρχίσουν να σκάνε μύτη και θα είναι ευκολότερη η αφαίρεσή τους. Φυσικά, εάν το παιδί σας έχει πατήσει τον αχινό, θα πρέπει να μην ασκεί πίεση στο επίμαχο πέλμα για να μην σπρώξει τα αγκάθια πιο βαθειά.
SOS Tip: Πριν από οποιαδήποτε δική σας επέμβαση φροντίστε να έχετε πλύνει καλά τα χέρια σας αλλά και να έχετε αποστειρώσει σε βραστό νερό οποιοδήποτε εργαλείο πρόκειται να μεταχειριστείτε.