10 Μεγάλα Don’ts της Διαπαιδαγώγησης

10 Μεγάλα Don’ts στην Πειθαρχία

Ποια 10 λάθη διαπαιδαγώγησης νηπίων και παιδιών θα πρέπει να αποφύγετε

Τα νήπια δεν γνωρίζουν πως πρέπει να συμπεριφέρονται. Κινούνται βάση των επιθυμιών και των παρορμήσεων, οπότε και χρειάζονται την δική σας καθοδήγηση ώστε να δρουν πρώτα πρώτα με ασφάλεια και ύστερα με ευγένεια.

Στις προσπάθειες πειθάρχησης συμμετέχουν τα όρια, οι κανόνες, οι επιπτώσεις και οι ανταμοιβές καλής συμπεριφοράς. Ωστόσο, υπάρχουν 10 μεγάλα donts που καλό είναι να προσέξετε.

  1. Μη δίνετε το κακό παράδειγμα. Τα παιδιά δεν μαθαίνουν από λόγια αλλά από συμπεριφορές. Δεν μπορείτε να του λέτε να μην φωνάζει όταν εσείς υψώνετε την φωνή σας διαρκώς.
  2. Μην το χτυπάτε. Η σωματική βία δεν βοηθάει στην πειθαρχία ενός παιδιού, αντίθετα το κάνει πιο επιθετικό.
  3. Μην ξεχνάτε να υπενθυμίζετε τους κανόνες. Θέστε μερικούς σημαντικούς κανόνες και φροντίστε να τους καταλάβει το παιδί σας. Όταν πρόκειται να τους παραβεί ρωτήστε το να σας πει τον κανόνα. Για παράδειγμα, εάν έχετε πει ότι δεν επιτρέπεται να σκαρφαλώνει στα έπιπλα και το δείτε πάνω στο τραπέζι, ρωτήστε το «τι έχουμε πει για σκαρφάλωμα στα έπιπλα;».
  4. Μην προστρέχετε σε κούφιες απειλές. Εάν το παιδί καταλάβει πως δεν σκοπεύετε να υλοποιήσετε τις απειλές σας, δεν θα σας πάρει στα σοβαρά.
  5. Μην το δωροδοκείτε. Μπορεί, αρχικά, να φανεί αποτελεσματικό αλλά στη συνέχεια το παιδί θα περιμένει ανταμοιβή για ό,τι κάνει. Μην πείτε, λοιπόν, φάε το φαγητό σου και θα σου δώσω σοκολάτα γιατί μετά το παιδί θα περιμένει γλυκό μετά από κάθε γεύμα.
  6. Μην διαφωνείτε με τον σύντροφό σας σε θέματα πειθαρχίας. Συζητήστε την μέθοδο πειθαρχίας, ξεκαθαρίστε τους κανόνες και ποτέ μα ποτέ μη διαφωνείτε ως προς αυτούς μπροστά στα παιδιά σας γιατί θα τα μπερδέψετε.
  7. Μην φωνάζετε. Οι φωνές δεν έχουν καμία επίδραση στην συμπεριφορά. Αντίθετα, μαθαίνουν στο παιδί πως είναι αποδεκτό να ξεσπάει και εκείνο σε φωνές όταν κάτι δεν του αρέσει.
  8. Μην διαπραγματεύεστε τις επιπτώσεις. Όταν οι κανόνες σπάνε ακολουθεί μια προσυμφωνημένη επίπτωση, η οποία και δεν χωρά διαπραγματεύσεις. Θυμίστε στο παιδί σας τον κανόνα, αναφέρατε την επίπτωση και εάν η ανεπιθύμητη συμπεριφορά συνεχίσει τότε έρχεται η επίπτωση. Για παράδειγμα, εάν το παιδί παίζει μπάλα μέσα στο σπίτι, ρωτήστε το «τι έχουμε πει για την μπάλα μέσα στο σπίτι;». Εάν συνεχίσει, προειδοποιήστε το πώς «εάν συνεχίσεις θα πρέπει να σου πάρω την μπάλα». Εάν συνεχίσει, πραγματοποιήστε την απειλή σας και πείτε του «σου παίρνω την μπάλα γιατί συνεχίζεις να παίζεις μέσα στο σπίτι ενώ ξέρεις ότι δεν επιτρέπεται».
  9. Μην ενδίδετε σε παρακάλια και κλαψουρίσματα. Το να κρατήσετε μια σταθερή θέση, μειώνει τις πιθανότητες να ξανακούσετε σύντομα αυτήν την –μεταξύ μας- ενοχλητική φωνούλα.
  10. Μην κάνετε συγκρίσεις. Αποφύγετε να λέτε στο παιδί «γιατί να μην είσαι λίγο σαν την αδελφή σου» γιατί το μόνο που κάνετε είναι να μειώνετε την αυτοεκτίμησή του.