Πώς να αντιμετωπίσετε το μικρό σας αγγελούδι όταν μετατρέπεται σε αντιδραστικό «διαολάκι».
Όταν το μικρό σας συνειδητοποιήσει ότι έχει τις δικές του επιθυμίες, καταρχήν εξασκείται στην άρνηση. Έτσι ξαφνικά εισέρχεται στον κόσμο του «όχι», και κάποια στιγμή το ίδιο ξαφνικά αφήνει την άρνηση πίσω του -καθώς γίνεται πιο διαλλακτικό- προτιμώντας την απάντηση «μμμ, δεν ξέρω». Για να ξεπεράσετε το στάδιο της άρνησης, όπως μπορούμε να το ονομάσουμε, όσο πιο αναίμακτα γίνεται ακολουθήστε μερικές στρατηγικές και φυσικά πάρτε πολλές … βαθιές ανάσες!
- Προσφέρετε επιλογές. Το κλειδί είναι να παρέχετε στο μικρό σας δύο επιλογές έτσι ώστε να αποφύγετε την αντίσταση. Αντί να το ρωτήσετε «θέλεις να φορέσεις τα άσπρα παπούτσια σήμερα;» δοκιμάστε «προτιμάς τα άσπρα ή τα κόκκινα;», «θέλεις γάλα ή χυμό;» «προτιμάς να μαζέψεις τα τουβλάκια ή τις κούκλες σου;». Οι διπλές επιλογές μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κάθε ζήτημα ακόμα και τις διαφορές στα ραντεβού για παιχνίδια, όπως για παράδειγμα «θα παίξεις όμορφα με τα υπόλοιπα παιδάκια ή θα παίξεις μόνη σου;». Αν το μικρό σας είναι πολύ αντιδραστικό πείτε του ότι θα μετρήσετε μέχρι το 10 έως ότου πάρει μια απόφαση, διαφορετικά θα επιλέξετε εσείς για λογαριασμό του. Κρατήστε όμως αυτή την τεχνική για τις τελευταίες σας προσπάθειες γιατί θα χάσει τη δυναμική της αν τη χρησιμοποιείτε συνέχεια.
- Προσφέρετε πλασματικές επιλογές. Για να λειτουργήσει κάτι τέτοιο έχετε στο μυαλό σας ότι εσείς γνωρίζετε περισσότερα από το μικρό σας και ότι καθετί μπορεί να αποτελέσει μέρος μιας επιλογής. Για παράδειγμα, αν προσπαθείτε να βγάλετε το μικρό σας από το αυτοκίνητο για να πάτε μαζί στο σούπερ μάρκετ ρωτήστε το «θέλεις να βγεις από το αυτοκίνητο τώρα ή να παίξεις για δύο λεπτά και μετά να βγεις;». Όπως και να έχει το μικρό σας θα βγει από το αυτοκίνητο, του δίνεται όμως η εντύπωση ότι έχει δύο επιλογές και την ελευθερία να επιλέξει ανάμεσα σε αυτές τις δύο. Άλλο παράδειγμα, όταν το ντύνετε είναι η ερώτηση «θέλεις να φορέσεις την μπλούζα από την καλή ή από την ανάποδη;». Παρόλο που και οι δύο σας γνωρίζετε ότι δεν πρόκειται να φορέσει την μπλούζα από την ανάποδη, αυτό που κάνετε με τη μικρή μπλόφα είναι να χρησιμοποιείτε χιούμορ για να μειώσετε την ένταση. Φυσικά πάντα υπάρχει το ενδεχόμενο να επιλέξει να φορέσει την μπλούζα ανάποδα – και σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να το επιτρέψετε – αλλά όπως και να έχει εκείνο σκέφτεται ότι έχει επιλογές.
- Διδάξτε στο μικρό σας και άλλες απαντήσεις. Ένας από τους λόγους που τα νήπια απαντούν συνεχώς με ένα «όχι» είναι γιατί δεν γνωρίζουν πολλές λέξεις. Εμπλουτίστε το λεξιλόγιό του έτσι ώστε να δίνει διαφορετικές απαντήσεις. Ξεκινήστε από τα εύκολα, όπως «ποιο είναι το αντίθετο του όχι», συνεχίστε με «το τι υπάρχει ανάμεσα στο ναι και στο όχι» (ίσως, πιθανόν, μπορεί, ενδεχομένως κ.λπ.) και μάθετέ του πιο ευγενικούς τρόπους για να αρνηθεί κάτι, όπως για παράδειγμα «όχι, ευχαριστώ». Επειδή πολλές φορές η αρνητική απάντηση δίνεται αυτόματα, τραβήξτε του την προσοχή με μια υποθετική ερώτηση. Για παράδειγμα αν πρέπει να φάει κάτι, λόγου χάρη ένα σάντουιτς, ρωτήστε το πρώτα τι θα έλεγε ένα πουλάκι αν κάποιος του έδινε να φάει σποράκια. Όταν το μικρό σας απαντήσει θετικά, συνεχίστε ρωτώντας το τι θα έλεγε εκείνο αν του προσφέρατε ένα σάντουιτς. Με λίγη τύχη έχετε πιθανότητες να πάρετε θετική απάντηση.
- Ελαττώστε από την πλευρά σας τη χρήση του «όχι». Αν το μικρό σας ακούει συνεχώς από εσάς τη λέξη «όχι» έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να την επαναλαμβάνει όταν το ρωτάτε κάτι. Σε αυτή την περίπτωση προσπαθήστε να βρείτε εναλλακτικούς τρόπους στα όχι και να μην είστε αρνητικοί μαζί του. Πάρτε ιδέες διαβάζοντας το «Εναλλακτικές στα όχι και στα μη!».
- Σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων. Σίγουρα θα υπάρξουν στιγμές που παρόλες τις προσπάθειές σας, καταλήγετε σε σύγκρουση με το μικρό σας. Εκεί δεν μπορείτε να του αφήσετε επιλογές αλλά πρέπει να δράσετε άμεσα. Για παράδειγμα, αν το μικρό σας σταματήσει στη μέση του δρόμου και αρνείται να μετακινηθεί, φυσικά και θα το πάρετε επιτόπου σηκωτό ή τραβώντας το από το χέρι. Φυσικά η ασφάλεια δεν είναι ο μόνος λόγος για να είστε πιο αυστηροί. Είναι επίσης πολλές φορές θεμιτό να λέτε στο παιδί σας ότι δεν είναι ώρα για επιλογές, ότι γνωρίζετε ότι αυτό δεν του αρέσει καθόλου αλλά ότι πρέπει να γίνει όπως το θέλετε εσείς.