Πώς θα το πείσετε να πλύνει τα δόντια του;

Πώς θα το πείσετε να πλύνει τα δόντια του;

Τρόποι για να πείσετε εύκολα το μικρό σας να βουρτσίζει τα δόντια του

Δεν είναι παράξενο ένα νήπιο να αντιστέκεται στο πλύσιμο των δοντιών αφενός γιατί δεν καταλαβαίνει ότι πρέπει να το κάνει για λόγους υγείας και αφετέρου γιατί δεν είναι και το πιο ευχάριστο πράγμα να του σκαλίζει κάποιος το στόμα με ένα περίεργο εργαλείο που ακούει στο όνομα οδοντόβουρτσα. Για να το πείσετε να συνεργαστεί δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να το κρατάτε με το ζόρι ακίνητο γιατί έτσι θα μισήσει το πλύσιμο των δοντιών και θα δημιουργήσετε πρόβλημα στη σχέση σας. Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να παρατήσετε τις προσπάθειες, αλλά να ανακαλύψετε τρόπους για να κάνετε πιο ευχάριστο το βούρτσισμα των δοντιών.    

Εντάξτε το πλύσιμο των δοντιών στην καθημερινή του ρουτίνα. Δοκιμάστε λόγου χάρη να το εντάξετε πριν το μπάνιο του για να είναι πιο ξεκούραστο ή κατά τη διάρκεια του μπάνιου για να μοιάζει με παιχνίδι.
Δοκιμάστε χωρίς οδοντόκρεμα. Αν αποφεύγει το πλύσιμο των δοντιών επειδή δεν του αρέσει η γεύση της οδοντόκρεμας, δοκιμάστε να κάνετε εξάσκηση χωρίς να τη χρησιμοποιείτε. Εναλλακτικά αγοράστε μερικές παιδικές οδοντόκρεμες με διάφορες γεύσεις και δώστε του το ελεύθερο να επιλέγει κάθε φορά μια από αυτές. Είναι πιθανό να βρει μια που να του αρέσει αρκετά ώστε να τη χρησιμοποιεί. 

Παίξτε «πλύσιμο δοντιών» κατά τη διάρκεια της ημέρας. Έτσι θα το βοηθήσετε να συνηθίσει στην ιδέα και να εκφράσει τα συναισθήματά του για τη διαδικασία. Προτείνετε του, για παράδειγμα, να βουρτσίσει τα δόντια στις κούκλες του ή να σας βοηθήσει για να βουρτσίσετε τα δικά σας δόντια.

Χρησιμοποιήστε τους ήχους. Προτείνετε στο μικρό σας να κάνει «ιιι» για να βουρτσίσετε τα μπροστινά δόντια και «ααα» για τους τραπεζίτες. Για μεγαλύτερο ενδιαφέρον ζητήστε του να γρυλίζει σαν άγριο ζώο σφίγγοντας τα μπροστινά δόντια και ανασηκώνοντας τα χείλη ή να βρυχάται σαν λιοντάρι ανοίγοντας ολόκληρο το στόμα.

Τραγουδήστε.Βρείτε ένα τραγούδι που θα συνοδεύει το βούρτσισμα των δοντιών και τραγουδήστε το κάθε φορά που τα βουρτσίζετε. Αφενός κάνετε τη διαδικασία πιο διασκεδαστική και αφετέρου της δίνετε συγκεκριμένη χρονική διάρκεια, αυτή του τραγουδιού.  

Μειώστε τον χρόνο όσο είναι δυνατόν. Το στοίχημα που πρέπει να κερδίσετε σε πρώτη φάση είναι να συνηθίσει την ιδέα να βουρτσίζει τα δόντια του. Επομένως, αποφύγετε η διαδικασία να διαρκεί πολύ. Όσο μεγαλώνει αυξήστε τη διάρκεια του βουρτσίσματος χρησιμοποιώντας τραγουδάκια με μεγαλύτερη διάρκεια ή ένα χρονόμετρο.

Πλύνετε τα δόντια σας ταυτόχρονα. Επειδή τα περισσότερα παιδιά μαθαίνουν αντιγράφοντας τους άλλους αλλά ταυτόχρονα θέλοντας να κάνουν μόνα τους αυτό που βλέπουν, βουρτσίστε ταυτόχρονα τα δόντια σας κοιτάζοντας τον καθρέφτη. Ζητήστε του να αντιγράψει τις κινήσεις σας, χωρίς ωστόσο να έχετε υπερβολικές απαιτήσεις. Αυτή η τεχνική είναι ιδανική τις περιόδους που αρνείται να του βουρτσίσετε εσείς τα δικά του δόντια.

Βοηθήστε το να ολοκληρώσει το βούρτσισμα.Καθώς δεν είναι ικανό ακόμα να πλύνει τα δόντια μόνο του τέλεια, θα χρειαστεί να βάλετε ένα χεράκι. Αλλά επειδή αυτό είναι το δύσκολο κομμάτι, προσπαθήστε να το κάνετε γρήγορα και σε μορφή παιχνιδιού. Πείτε του, για παράδειγμα, ότι βλέπετε κάτι στο στόμα του και πρέπει να το κυνηγήσετε, όπως λόγου χάρη ρύζι που προσπαθεί να κρυφτεί, (ανάλογα και με το τι έχει φάει) ή κάτι πιο φανταστικό, όπως μια μικρή καμηλοπάρδαλη.   

Παρέχετε επιλογές. Για να συνεργαστεί καθώς του βουρτσίζετε τα δόντια στο τελικό στάδιο, ρωτήστε το να διαλέξει μια από τις κούκλες του για να βουρτσίσει εκείνο τα δικά της δόντια.

Αν αντιστέκεται, αλλάξτε ρόλους.Ακόμα και αν με την παραπάνω τακτική, αρνείται να συνεργαστεί, προτείνετε να αλλάξετε «θέσεις», λέγοντας «είναι η σειρά σου να πλύνεις τα δόντια της κούκλας», «είναι η σειρά μου να πλύνω τα δικά σου» κ.ο.κ. 

Αποσπάστε του την προσοχή. Δώστε του να κρατάει μια δεύτερη οδοντόβουρτσα όσο του πλένετε τα δόντια και αφήστε το να επιλέξει εκείνο την οδοντόβουρτσα, την οδοντόκρεμά του, τη θέση που θα του βουρτσίζετε τα δόντια, το τραγούδι που θα συνοδεύει την διαδικασία κ.λπ. Μια καλή τακτική για να του αποσπάσετε την προσοχή είναι να βουρτσίζει ταυτόχρονα εκείνο τα δόντια σας όταν βουρτσίζετε τα δικά του.