Πειθαρχώντας ένα ξένο παιδί

Πειθαρχώντας ένα ξένο παιδί

Υπάρχουν φορές που απλά πρέπει να επέμβετε για το καλό όλων; Ποιες είναι αυτές και πως να τις αντιμετωπίσετε. Πότε να κάνετε τα "στραβά" μάτια;

Αν βρεθείτε στη δύσκολη θέση να επιβάλλετε την πειθαρχία σε ένα ξένο παιδί, όταν η συμπεριφορά του είναι επιθετική ή άσχημη, με ποιο τρόπο είναι καλύτερο να αντιδράσετε; Διαβάστε μερικές περιπτώσεις με τις ιδανικότερες λύσεις και ακολουθήστε 6 στρατηγικές πειθαρχίας για να καταφέρετε να αντεπεξέλθετε σε ανάλογες καταστάσεις.


Στον παιδότοπο

Πώς πρέπει να αντιδράσετε αν έχετε να αντιμετωπίσετε ένα ή περισσότερα παιδάκια που αρπάζουν με επιθετικό τρόπο τα παιχνίδια του μικρού σας; Καταρχάς κάντε αισθητή την παρουσία σας. Συνήθως αυτό είναι αρκετό για να σταματήσει μια επιθετική συμπεριφορά από ένα άλλο παιδί. Αν αυτό δεν γίνει πείτε στα παιδιά ότι δεν αρπάζουμε πράγματα από άλλους καθώς μπορεί κάποιος να χτυπήσει. Πείτε ότι το παιδί σας θέλει να μοιράζεται αλλά ότι και εκείνα πρέπει να μοιράζονται και όχι να αρπάζουν με τέτοιο τρόπο τα παιχνίδια των άλλων. Αν η επιθετική συμπεριφορά συνεχιστεί απομακρυνθείτε και πηγαίνετε σε άλλο σημείο για να παίξετε.

Άσχημο ραντεβού για παιχνίδι

Αν το μικρό του φίλου σας κρατάει όλα τα παιχνίδια για τον εαυτό του και αρνείται στο τέλος να βοηθήσει να τα τακτοποιήσει όπως κάνουν και τα υπόλοιπα παιδιά, φροντίστε αρχικά να υπενθυμίσετε τους κανόνες (σε αυτό το σπίτι όλοι μαζί βοηθούμε στην τακτοποίηση) και προσφέρετε μια επιβράβευση. Αν συνεχίζει να συμπεριφέρεται άσχημα στο παιχνίδι, δοκιμάστε να χωρίσετε για λίγο τα παιδιά για να δείτε αν αυτό θα έχει αποτέλεσμα. Αν έχετε πάρει το πράσινο φως από τη μαμά του παιδιού εφαρμόστε την τακτική του time-out, αν το μικρό παρεκτρέπεται όπως να πετάει παιχνίδια ή όταν είναι πολύ επιθετικό και αρνητικό. Αν χρειαστεί, ρωτήστε το αν θέλει να πάρετε τηλέφωνο τη μαμά του μήπως εκείνη έχει να προτείνει κάτι. Πάντως τις περισσότερες περιπτώσεις ένα παιδάκι που επισκέπτεται το σπίτι σας θα θέλει να κερδίσει την αποδοχή σας.

Δάγκωμα

Το μικρό σας επιστρέφει από το νηπιαγωγείο με ένα δάγκωμα στο χέρι. Τα τσιμπήματα και τα δαγκώματα είναι συνηθισμένα σε αυτή την ηλικία χωρίς να σημαίνει φυσικά ότι είναι και αποδεκτά. Η καλύτερη λύση είναι να επικοινωνήσετε με τη/τον δασκάλα/λο του παιδιού σας καθώς αυτή/ος είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να διαχειριστεί την κατάσταση. Βεβαιωθείτε επίσης ότι η/ο δασκάλα/ος θα μιλήσει με τους γονείς του παιδιού. Δεν χρειάζεται να επικοινωνήσετε απευθείας εσείς μαζί τους εκτός και αν τους γνωρίζετε καλά και θεωρείτε πως δεν θα επηρεάσει αρνητικά τις σχέσεις σας η αναφορά του εν λόγω περιστατικού.

Άσχημοι τρόποι στο τραπέζι

Το παιδάκι του φίλου σας ενώ τρώτε όλοι μαζί πιάνει το φαγητό με τα χέρια του, παρόλο που είναι αρκετά μεγάλο για να χρησιμοποιήσει πιρούνι. Είναι καλύτερο να μην αναφερθείτε στο περιστατικό καθώς χρειάζεται να είστε πιο επιεικείς όσον αφορά στους καλούς τρόπους στο τραπέζι, καθώς αυτοί διαφέρουν από κουλτούρα σε κουλτούρα ή από οικογένεια σε οικογένεια. Φυσικά αν το ξένο παιδί αρχίζει και πετάει φαγητό ή έχει πράγματι άσχημη συμπεριφορά, τότε είναι θεμιτό να το διορθώσετε. Αργότερα επιβραβεύστε το δικό σας παιδί που έφαγε, για παράδειγμα, με το πιρούνι (αν έτσι του έχετε μάθει ότι πρέπει να κάνει) για να μην του προκαλέσει σύγχυση το γεγονός ότι επιτρέπεται σε κάποιον άλλο να τρώει με τα χέρια ενώ σε εκείνο όχι. Επιβραβεύστε το παιδί σας εάν τρώει σωστά

Άσχημες λέξεις

Το μεγαλύτερο ξαδερφάκι του παιδιού σας του μαθαίνει άσχημες λέξεις. Ήρεμα ζητήστε από το παιδί να σταματήσει, επισημαίνοντας ότι είναι μεγαλύτερο και ότι δεν είναι σωστό να χρησιμοποιεί αυτές τις λέξεις μπροστά στο παιδί σας. Πιθανόν αυτό θα κάνει τόσο το ξαδερφάκι όσο και τον γονιό του (αν βρίσκεται στο χώρο) να κατανοήσουν το πρόβλημα. Αργότερα εξηγήστε στο μικρό σας ότι δεν χρησιμοποιείτε αυτές τις λέξεις γιατί μπορεί να ενοχλήσουν άλλους ανθρώπους.

Παθητικός γονιός

Το παιδί της φίλης σας διαρκώς σας διακόπτει αλλά η μαμά του αγνοεί την αγενή συμπεριφορά. Μιλήστε στη φίλη σας και όχι στο παιδί. Πείτε για παράδειγμα αν μπορεί να βοηθήσει το μικρό της καθώς πρέπει να ολοκληρώσετε την συζήτησή σας. Με αυτόν τον τρόπο περνάτε το μήνυμα ότι ενοχλείστε από αυτή την συμπεριφορά και ότι η φίλη σας θα πρέπει να τη διορθώσει με κάποιον τρόπο.

Όταν χάνετε την ψυχραιμία σας

Έχετε οργανώσει συνάντηση για παιχνίδι και ξαφνικά τα παιδιά αρχίζουν και πετάνε τα παιχνίδια και τα ροφήματα που τους έχετε προσφέρει, τσακώνονται και κυνηγιούνται κινδυνεύοντας να χτυπήσουν. Εσείς τους φωνάζετε και αν δεν σας ακούνε τους στέλνετε σε διαφορετικά δωμάτια. Ακόμα και αν χάσατε την ψυχραιμία σας το επόμενο βήμα είναι να καλέσετε το γονιό του παιδιού και να του περιγράψετε το περιστατικό, επισημαίνοντας ότι φοβηθήκατε μήπως χτυπήσουν. Παραδεχτείτε ότι χάσατε την ψυχραιμία σας φωνάζοντας και ότι θέλατε να ενημερώσετε για αυτόν τον λόγο τους γονείς του παιδιού. Το πιθανότερο είναι ότι ο άλλος γονιός θα κατανοήσει την αντίδρασή σας. Χάσατε την ψυχραιμία σας;

6 στρατηγικές πειθαρχίας για ξένα παιδιά

1.Αντιδράστε ήρεμα. Μην χτυπήσετε ή φωνάξετε στο άλλο παιδί ακόμα και αν κάνει κάτι επικίνδυνο. Στόχος σας είναι να διορθώσετε τη συμπεριφορά και όχι να το τιμωρήσετε.

2.Προνοήστε. Συζητήστε από πριν τους κανόνες με τους γονείς του άλλου παιδιού (αν λόγου χάρη επισκεφθεί το σπίτι σας για να παίξει με το μικρό σας) και συμφωνήστε εκ των προτέρων για το ποιες θα είναι οι επιπτώσεις.

3.Εξηγήστε ποιες είναι οι προσδοκίες σας. Πρέπει να θέσετε κανόνες, ειδικά αν είστε στο σπίτι σας. Για παράδειγμα, ενημερώστε τα παιδιά εξ αρχής ότι σε αυτό το σπίτι δεν τρέχουμε, μοιραζόμαστε όλοι τα παιχνίδια και τα μαζεύουμε μαζί όταν τελειώσει το παιχνίδι.

4.Μη δίνετε σημασία σε λεπτομέρειες. Αν για παράδειγμα ένα παιδάκι δεν σας πει ευχαριστώ όταν του προσφέρετε μπισκότα μην σπεύσετε να το διορθώσετε. Θυμηθείτε ότι κάθε γονιός έχει διαφορετικές απαιτήσεις από το παιδί του σχετικά με το ποια είναι αποδεκτή συμπεριφορά.

5.Μην το προσβάλλετε. Μην προσπαθήσετε να πειθαρχήσετε ένα παιδί μπροστά στους φίλους του. Αντιμετωπίστε το σαν να είναι μέρος της ομάδας.

6.Εστιάστε στα θετικά. Όταν πρέπει να υπενθυμίσετε σε ένα άλλο παιδί να μοιράζεται, να καθαρίζει και να σταματήσει να πετάει πράγματα, βρείτε ευκαιρία για να επιβραβεύετε το δικό σας παιδί (όταν είστε οι δύο σας) για τη σωστή του συμπεριφορά.