Στρατηγικές για να μην κακομάθετε το νήπιο
Τα μικρά δωράκια και οι υποχωρήσεις είναι ένας τρόπος για να αποφύγετε τα ξεσπάσματα του νηπίου αλλά έτσι προωθείτε ένα συγκεκριμένο μοτίβο και τακτικές που αν επαναλαμβάνονται θα κακομάθουν το μικρό σας. Και μάλιστα όλα τα παραπάνω μπορούν να ξεκινήσουν πριν από τα πρώτα του γενέθλια. Αντιθέτως ποιες στρατηγικές πρέπει να ακολουθήσετε για να μην μεγαλώσετε ένα παιδί που δεν θα είναι κακομαθημένο;
Παραμείνετε πιστοί στους κανόνες. Το παιδί σας θα προσπαθήσει να τεστάρει τα όριά σας για αυτό και είναι σημαντικό να μην λυγίσετε στα παρακάλια του ή στο κλάμα του όταν σας ζητάει να κοιμηθεί πιο αργά ή να φάει κι άλλο γλυκό. Ένα παιδί μαθαίνει από μικρό αν θα είστε αυστηροί ή όχι με τα όρια που έχετε θέσει ή αν θα μπορεί να πάρει αυτό που θέλει με τη γκρίνια ή το ξέσπασμα σε κλάματα. Επομένως φροντίστε να του δείξετε ότι είστε πιστοί στους κανόνες που έχετε θέσει και ότι αυτοί θα τηρηθούν.
Δώστε του την ευκαιρία να βοηθήσει. Προτείνετε στο μικρό σας να αναλάβει κάποιες δουλειές του σπιτιού που είναι κατάλληλες για την ηλικία του, όπως να βάζει τα ρούχα στα άπλυτα ή τα παιχνίδια του στο καλάθι. Αυτό θα το βοηθήσει να αποκτήσει ένα αίσθημα υπευθυνότητας και να μην περιμένει ότι θα τα κάνουν όλα οι άλλοι. Ειδικά αν του αναθέσετε μια καθημερινή δουλειά που θα αφορά και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας (π.χ. να βοηθάει στο στρώσιμο του τραπεζιού), θα αρχίσει να σκέφτεται και τις ανάγκες των άλλων ανθρώπων και όχι μόνο τον εαυτό του μιας και τα νήπια είναι από τη φύση τους εγωκεντρικά.
Αφήστε το να απογοητευτεί. Παρορμητικά σαφώς και θέλετε να προστατεύσετε το μικρό σας από τον «κακό» αυτό κόσμο, προσπαθώντας να το σώζετε πάντα από κάθε δυσκολία και αναποδιά, αλλά το αποτέλεσμα θα είναι να το κακομάθετε. Μπορεί να στενοχωρηθεί όταν ακυρωθεί ένα ραντεβού για παιχνίδι ή όταν δεν γίνει αυτό που περιμένει, αλλά με τον καιρό θα μάθει να διαχειρίζεται την απογοήτευσή του αποκτώντας αυτοέλεγχο.
Μην δίνετε δεκάδες ευκαιρίες. Όταν πρόκειται για ζητήματα πειθαρχίας, εφαρμόστε τις επιπτώσεις που έχετε ορίσει από πριν, χωρίς να κάνετε εκπτώσεις και να δίνετε πολλές ευκαιρίες. Διαφορετικά θα θεωρήσει ότι με τον ίδιο τρόπο μπορεί να χειρίζεται εσάς αλλά και άλλους ανθρώπους στη ζωή του.
Μην δίνετε ανταλλάγματα. Μπορεί προσωρινά να αποφύγετε μια διαμάχη ή έναν τσακωμό αν δώσετε ένα αντάλλαγμα στο μικρό σας για να κάνει κάτι αυτονόητο που του λέτε (π.χ. του υπόσχεστε παγωτό για να καθίσει στο κάθισμα του αυτοκινήτου), αλλά αυτό θα το μάθει να περιμένει πάντα κάποιο «δώρο» για να κάνει κάτι.
Μην λέτε όχι σε όλα. Μπορεί να ακούγεται παράξενο αλλά το να μην του αφήνετε περιθώριο να «αναπνεύσει», λέγοντάς του διαρκώς όχι, μπορεί να το κακομάθει. Ένα παιδί που ακούει διαρκώς «όχι» μπορεί να σκεφτεί ότι «η μαμά μου λέει σε όλα όχι, άρα θα δοκιμάσω αυτό που θέλω» ή μπορεί να σκεφτεί ότι ούτως ή άλλως είναι κακό παιδί άρα δεν υπάρχει πρόβλημα να παραφερθεί. Όταν σας ζητάει κάτι λογικό και παράλληλα έχει επιδείξει καλή συμπεριφορά, δεχτείτε το και ενθαρρύνετε τους καλούς τρόπους.