Δυνατή, αδερφική αγάπη

Δυνατή, αδερφική αγάπη

Πώς να ενισχύσετε το δεσμό ανάμεσα στα αδέρφια

Έχετε αναμνήσεις από συνομωσίες που κάνατε με την αδερφή ή τον αδερφό σας, από παιχνίδια που είχατε εφεύρει, από πλάκες και συζητήσεις που κάνατε πριν κοιμηθείτε, από στιγμές αξέχαστες που περνούσατε μαζί; Η σχέση με τα αδέρφια είναι μοναδική και αναντικατάστατη. Για να ενισχύσετε το δεσμό ανάμεσα στα παιδιά σας, φροντίστε να τα φέρετε κοντά από πολύ μικρά, χτίζοντας αναμνήσεις και μια σχέση που θα διατηρηθεί σταθερή και δυνατή όσα χρόνια και αν περάσουν.

  1. Μιλήστε τους για τα δικά σας αδέρφια. Διηγηθείτε τους τις δικές σας αναμνήσεις από τα παιδικά σας χρόνια, πείτε τους πόσο τα αγαπάτε και πόσο σημαντικός είναι αυτός ο δεσμός.
  2. Βρείτε κοινά ενδιαφέροντα. Μπορεί κάθε σας παιδί να αγαπάει διαφορετικά πράγματα αλλά αν ενδιαφέρονται για κάτι και τα δύο, ενθαρρύνετέ τα να κάνουν μαζί την ίδια δραστηριότητα.
  3. Ενθαρρύνετε την επαφή. Αν όταν φέρετε το νεογέννητο στο σπίτι, λέτε στο πρωτότοκό σας συνεχώς να μην το πιάνει, να προσέχει, να το αφήσει να κοιμηθεί, το αποθαρρύνετε από να το νιώσει κοντά του κι έτσι να δεθεί μαζί του. Αντιθέτως, αφήστε το ελεύθερο να το αγκαλιάσει και να το φιλήσει προσφέροντας την καθοδήγησή σας. Όταν μεγαλώσουν ενθαρρύνετέ τα να πιάνονται χέρι με χέρι, μια κίνηση που αντιπροσωπεύει φροντίδα και τρυφερότητα.
  4. Ζητήστε στο πρωτότοκο να σας βοηθήσει με το μωρό. Προτείνετε λόγου χάρη να του κρατάει το χέρι όταν το αλλάζετε, να σας φέρει την καθαρή πάνα ή να του βάλει τα καλτσάκια του. Έτσι θα νιώσει ότι το προσέχει και ότι το φροντίζει.
  5. Αναγνωρίστε το θαυμασμό που τρέφει το ένα για το άλλο.Όταν δείτε πως τα μικρότερο παιδί σας θαυμάζει το μεγαλύτερο, πείτε του πόσο φαίνεται ότι το αγαπάει, δίνοντας την ευκαιρία στο πρωτότοκο να ανταποδώσει την αγάπη του με μια αγκαλιά.
  6. Βεβαιώστε με λέξεις το πρωτότοκο ότι μοιράζετε την προσοχή σας. Αν για παράδειγμα παίζετε με το πρωτότοκο και το μωρό σας αρχίσει να κλαίει, πριν τρέξετε στο μωρό πείτε στο αδερφάκι του να σας επιτρέψει για λίγα λεπτά να παίξει με το μωρό και ότι αμέσως θα επιστρέψετε σε εκείνο για να συνεχίσετε το παιχνίδι.
  7. Ενθαρρύνετε την φροντίδα. Όταν τα παιδιά σας φροντίζουν το ένα το άλλο, σχολιάστε το με θετικό τρόπο, τονίζοντας πόσο σημαντικό είναι για τη σχέση τους.
  8. Γεφυρώστε τη διαφορά ηλικίας.Αν τα παιδιά σας έχουν μεγάλη διαφορά ηλικίας είναι πιο δύσκολο να αναπτύξουν από νωρίς έναν ισχυρό δεσμό. Για να γεφυρώσετε τις διαφορές προσπαθήστε να εντάξετε το πρωτότοκο στην ρουτίνα του μωρού ή του νηπίου, ενθαρρύνοντάς το να του διαβάζει βιβλία, να συζητάει μαζί του ή να το πηγαίνει βόλτες.
  9. Επιτρέψτε τους να κοιμηθούν μαζί.Αφήστε μια στο τόσο τα παιδιά σας να κοιμηθούν στο ίδιο κρεβάτι, μεταφέροντας το ένα αργότερα στο δικό του. Θα ισχυροποιήσετε έτσι το δεσμό τους, δίνοντας την ευκαιρία για κουβεντούλα και παιχνίδι πριν τον ύπνο.
  10. Δώστε ευκαιρίες στο πρωτότοκο να μάθει κάτι στο αδερφάκι του. Ένας άλλος τρόπος για να ενισχύσετε το δεσμό των παιδιών σας είναι να δώσετε ευκαιρίες στο πρωτότοκο να μάθει διάφορα πράγματα στο μικρό του αδερφάκι, από το πώς να φτιάχνει πυργάκια μέχρι πώς να κάνει ποδήλατο.
  11. Στολίστε τα έργα τέχνης τους. Όταν το ένα ζωγραφίζει στο άλλο κάτι, στολίστε τα έργα τους στον τοίχο του δωματίου τους, δίνοντας έτσι αξία στην πράξη τους και χρησιμοποιώντας τις ζωγραφιές για να τους υπενθυμίζετε πόσο αγαπά το ένα το άλλο.  
  12. Αφήστε το ένα παιδί να βοηθήσει το άλλο σε ένα πρόβλημα. Αν το ένα παιδί σας για κάποιο λόγο είναι στενοχωρημένο, αφήστε το άλλο να το βοηθήσει πριν σπεύσετε να λύσετε εσείς το πρόβλημα. Έτσι θα τα μάθετε από μικρά να προσφέρουν το ένα στο άλλο τη βοήθειά τους. 
  13. Ζητήστε από το πρωτότοκο να προσέχει το μωρό.Αναθέστε στο μεγαλύτερο παιδί την φροντίδα του μωρού (π.χ. να το φυλάει όταν κοιμάται ή να παίξει μαζί του όσο μαγειρεύετε), λέγοντάς του πως θα είναι η νταντά του για το απόγευμα.
  14. Φτιάξτε ένα ειδικό άλμπουμ.Συγκεντρώστε φωτογραφίες από τα παιδιά σας και φτιάξτε δύο άλμπουμ, ένα για το καθένα, φροντίζοντας να τα κοιτάτε και να τα ανανεώνετε με νέες φωτογραφίες παρέα.
  15. Υπενθυμίστε τους ότι θα έχουν πάντα το ένα το άλλο. Μην ξεχνάτε να τους λέτε πόσο σημαντικό είναι να έχουν το ένα το άλλο στις χαρές και στις λύπες και πως αυτό θα ισχύει για όλη τους τη ζωή. 

Διαβάστε ακόμα: