7 tricks για να απασχολήσετε το νήπιο ενώ κάνετε δουλειές στο σπίτι
Όταν το νήπιο κυκλοφορεί ασταμάτητα μέσα στο σπίτι, αναζητώντας διαρκώς την προσοχή σας αλλά και την παρέα σας για παιχνίδι, πόσο εύκολο είναι να κάνετε δουλειές, ειδικά αν δεν έχετε κάποιον να σας το κρατήσει; Λίγη οργάνωση και μερικά tricks που θα το απασχολήσουν θα σας βοηθήσουν να τα κάνετε όλα ενώ στριφογυρίζει στα πόδια σας!
Αναθέστε του μια δουλειά. Όποτε είναι δυνατόν, αναθέστε του να σας βοηθήσει, όπως για παράδειγμα να σας δίνει τα ρούχα για να τα απλώσετε, να ξεδιαλέξει τις κάλτσες μέσα από τη λεκάνη με τα πλυμμένα, να «ξεσκονίσει» μαζί σας κρατώντας το δικό του ξεσκονόπανο. Έτσι θα το απασχολήσετε τουλάχιστον για μερικά λεπτά μέχρι να ολοκληρώσετε τη δουλειά σας.
Παιχνίδια ειδικά για την περίσταση. Πώς θα αποσπάσετε την προσοχή του ώστε να εστιάσει σε κάτι για αρκετά λεπτά χωρίς να σας κυνηγάει; Εμφανίστε του ένα ξεχασμένο παιχνίδι ή ένα παιχνίδι που έχετε για τέτοιες περιπτώσεις και αφήστε το να το εξερευνήσει.
Οργανωθείτε σύμφωνα με τη ρουτίνα του μικρού σας. Ποιες ώρες της ημέρας είναι πιο κεφάτο; Φροντίστε να οργανώσετε τις δουλειές κατά τη διάρκεια αυτού του χρονικού διαστήματος αφενός γιατί δεν θα έχει τόσο πρόβλημα να παίξει μόνο του αφετέρου γιατί θα αποφύγετε τα ξεσπάσματα που ίσως προκληθούν επειδή είναι κουρασμένο και εσείς είστε απασχολημένη για να το φροντίσετε όπως θα ήθελε.
Ρίξτε το στο χορό και το τραγούδι. Μπορεί να μην ακούγεται και τόσο δελεαστικό να χορεύετε, να τραγουδάτε, να κάνετε αστείες γκριμάτσες και περίεργους βηματισμούς κάνοντας ταυτόχρονα τις δουλειές του σπιτιού αλλά αν άλλοι τρόποι έχουν αποτύχει, δοκιμάστε να του αποσπάσετε την προσοχή διασκεδάζοντάς το.
Μην αγχωθείτε. Αποδεχτείτε ότι κάποιες φορές δεν θα καταφέρνετε να κάνετε όλα όσα έχετε προγραμματίσει καθώς η καθημερινότητα με ένα νήπιο είναι συχνά απρόβλεπτη. Κάποιες φορές το μικρό σας ίσως χρειάζεται παραπάνω προσοχή ή περισσότερο παιχνίδι και καμιά φορά είναι καλύτερο να σταματήσετε για λίγο και να παίξετε μαζί του.
Συνεργαστείτε με κάποια άλλη μαμά.Αν οι δουλειές πρέπει να γίνουν και να τελειώσουν άμεσα, ζητήστε από κάποια άλλη μαμά με συνομήλικο παιδάκι να προσέχει και το δικό σας και προσφερθείτε να κάνετε κάτι σντίστοιχο σε ανάλογη περίπτωση.
Βάλτε χρονικό όριο. Ορίστε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα για τελειώσετε κάποιες δουλειές (π.χ. 20λεπτα) και ενδιάμεσα κάντε διαλείμματα για να ασχοληθείτε με το μικρό σας. Οργανώνοντας έτσι τον χρόνο σας αφενός θα γνωρίζετε τι μπορείτε να κάνετε μέσα στην ημέρα (και να προλαβαίνετε) αφετέρου το μικρό σας δεν θα μείνει σε καμία περίπτωση παραπονεμένο.