Διδάξτε την υπομονή

Διδάξτε την υπομονή

Μάθετε στο μικρό σας πώς να είναι υπομονετικό, διδάσκοντάς του ότι δεν μπορεί να γίνουν όλα τη στιγμή που θέλει

Σχεδόν όλα τα νήπια θεωρούν ότι καθετί πρέπει να συμβαίνει τη στιγμή που θέλουν, καθώς δεν μπορούν να συνειδητοποιήσουν ακόμα την έννοια του χρόνου. Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι εσείς θα σταματήσετε ό,τι κάνετε για να ικανοποιήσετε την επιθυμία του παιδιού σας. Στην πραγματικότητα με αυτόν τον τρόπο δεν θα μάθει ποτέ να περιμένει. Δείτε μερικά tips που θα σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε τα πιο συχνά παράπονα και απαιτήσεις.

  • «Είναι η σειρά μου». Το μικρό πιστεύει ότι πάντα έρχεται η σειρά του, ακόμα και όταν αυτό δεν ισχύει; Η ικανότητα να μοιράζεται δεν υφίσταται παρά από τα 4 και μετά, συνεπώς μην περιμένετε ότι το παιδί σας θα παίξει δίκαια μέχρι τότε. Δοκιμάστε, όμως, να του μάθετε τι σημαίνει «σειρά μου», «σειρά σου» μέσα από το παιχνίδι ή όταν το ταΐζετε. Αν το μικρό σας αρνείται να περιμένει τη σειρά του, εξηγήστε του ότι ένα άλλο παιδάκι έχει τώρα το παιχνίδι και στη συνέχεια αποσπάστε του την προσοχή με ένα άλλο παιχνίδι ή δραστηριότητα.
  • «Θέλω να παίξω τώρα». Καθώς η ώρα και τα λεπτά δεν λένε τίποτα σε ένα νήπιο, εξηγήστε του ακριβώς τι πράγματα χρειάζεται να γίνουν ή τι δουλειές έχετε να κάνετε πριν παίξετε. Βάλτε χρόνο σε ένα χρονόμετρο ή ξυπνητήρι ώστε το μικρό σας να μπορεί να δει τη διάρκεια. Κρατήστε την υπόσχεσή σας και σταματήστε τις δουλειές όταν περάσει ο χρόνος που έχετε θέσει.
  • «Πάμε να φύγουμε!». Σε περίπτωση που έχετε πάει στο σουπερμάρκετ και το μικρό σας μετά από 5 λεπτά ζητάει επίμονα να φύγετε, προσπαθήστε να δείξετε ότι συμπάσχετε και να το ηρεμήσετε. Δοκιμάστε να παίξετε παιχνίδια ώστε να του αποσπάσετε την προσοχή. Αν η γκρίνια φαίνεται ότι θα μετατραπεί σε ξέσπασμα Υπομονή νήπιοπηγαίνετε σε μια ήσυχη γωνία ώστε να χαλαρώσει. Θυμηθείτε ότι πριν φύγετε από το σπίτι για ψώνια ή δουλειές πρέπει να υπενθυμίζετε στο μικρό σας τους κανόνες καλής συμπεριφοράς που έχετε θέσει.
  • «Μα γιατί δεν μπορώ να το κάνω;». Αν το μικρό σας επιμένει ότι θέλει να κουμπώσει τη ζακέτα του μόνο του και συνειδητοποιώντας ότι δεν μπορεί ξεσπάει σε κλάματα, καλύτερα να οπλιστείτε με υπομονή. Αφήστε το να κάνει το καλύτερο δυνατό και αν δείτε ότι δυσκολεύεται, ρωτήστε το μήπως χρειάζεται βοήθεια. Μη του πείτε ότι δεν θα τα καταφέρει. Αν δεν σας αφήσει να το βοηθήσετε, ενθαρρύνετέ το με τα λόγια. Χρειάζεται υπομονή, ενθάρρυνση και εξάσκηση για να αποκτήσει δεξιότητες.
  • «Θέλω να φύγω από το τραπέζι». Έχει τελειώσει το φαγητό του και σας παρακαλάει να φύγει από το τραπέζι για να παίξει ενώ εσείς ακόμα δεν έχετε αρχίσει να τρώτε. Καταρχάς έχετε κατά νου ότι ένα νήπιο δεν μπορεί να καθίσει ήσυχο κάπου για πολλή ώρα. Όταν τρώτε όλοι μαζί σερβίρετε το φαγητό στα πιάτα την ίδια ώρα και βοηθήστε το να φάει αργά παίζοντας το παιχνίδι «ποιος θα μασήσει καλύτερα την μπουκιά του». Μπορείτε να του ζητήσετε να μείνει στο τραπέζι μέχρι να τελειώσετε όλοι το φαγητό αλλά πρέπει να το κρατάτε απασχολημένο, ζητώντας του να σας μιλήσει για το πώς πέρασε την ημέρα του ή να του δώσετε να ασχοληθεί με κάτι. Μην ανοίγετε την τηλεόραση καθώς εμποδίσει τη συζήτηση.

Δίνετε το καλό παράδειγμα;

Παρόλο που ένα νήπιο είναι πολύ μικρό για να μάθει να έχει υπομονή, ένας από τους καλύτερους τρόπους είναι να αποτελέσετε εσείς το καλό παράδειγμα. Αν είστε αγχωμένοι ή τρέχετε διαρκώς να προλάβετε τις υποχρεώσεις σας, το μικρό σας θα μάθει να αντιμετωπίζει τις καταστάσεις με βιασύνη. Επιπλέον, μην παραφορτώνετε το πρόγραμμα του παιδιού σας. αφιερώστε τουλάχιστον δύο μέρες της εβδομάδας για να χαλαρώσετε κάνοντας πιο ήρεμες δραστηριότητες.


Διαβάστε ακόμα: «Κάντε υπομονή»-για να μάθετε πως μπορείτε να αντιμετωπίσετε εσείς τα πάντα πιο χαλαρά.