Αντιμετωπίζοντας τις μεταμεσονύχτιες επισκέψεις

Νήπιο που κοιμάται στο κρεβάτι του

Το μικρό σας νυχτοπερπατεί και επιμένει να σας ξυπνάει τα βράδια παρακαλώντας σας να κοιμηθεί στο κρεβάτι σας;

Οι λόγοι που το μικρό σας νυχτοπερπατεί και επιμένει να σας ξυπνάει τα βράδια παρακαλώντας σας να κοιμηθεί στο κρεβάτι σας ενδέχεται να είναι πολλοί: από το γεγονός ότι δυσκολεύεται να ηρεμήσει και να ξανακοιμηθεί από μόνο του, μέχρι εφιάλτες ή φόβος για φαντάσματα. Ακολουθήστε κάποιους τρόπους για να μειώσετε τις νυχτερινές επισκέψεις και να βοηθήσετε το παιδί σας να κοιμάται ποιοτικά και φυσικά χωρίς διακοπές.

  1. Παραμείνετε συνεπείς. Δημιουργήστε ένα πλάνο και παραμείνετε πιστοί σε αυτό. Αν υποκύψετε στα παρακάλια του μικρού σας να κοιμηθεί μαζί σας, τότε του έχετε δώσει το πράσινο φως να συνεχίζει τις προσπάθειες για πολλά ακόμα βράδια. Οπότε οπλιστείτε με υπομονή, συνοδέψτε το στο δωμάτιό του, δώστε του ένα γρήγορο φιλί και φύγετε. Αν το μικρό σας είναι άρρωστο ή έχει δει εφιάλτη μπορείτε να σπάσετε τους κανόνες. Αλλά και σε αυτή την περίπτωση είναι καλύτερο να μείνετε εσείς στο δωμάτιό του από το να έρθει εκείνο στο δικό σας.
  2. Αντιμετωπίστε τους φόβους του. Είναι φυσιολογικό το παιδί σας να φοβάται το σκοτάδι. Για να αντιμετωπίσετε αυτόν τον φόβο φροντίστε να αφήνετε ένα φως ανοιχτό τα βράδια ή να έχετε κάπου κοντά ένα φωτάκι νυκτός για να το ανάβει όταν ξυπνά. Αν φοβάται τα φαντάσματα, κάντε μια έρευνα κάτω από το κρεβάτι του ή μέσα στην ντουλάπα και εφοδιάστε το με ένα «μαγικό» σπρέι (ένα μπουκαλάκι με νερό) που μπορεί να τα εξολοθρεύσει αν εμφανιστούν. Πάρτε ακόμα μερικές ιδέες στο «Φόβος για τα φαντάσματα και τα νυχτερινά τέρατα».
  3. Προσφέρετε κίνητρα. Επειδή το να μάθει ένα παιδί να μένει στο κρεβάτι του είναι δύσκολη υπόθεση το να χρησιμοποιήσετε την επιβράβευση ως κίνητρο είναι Αντιμετωπίζοντας τις μεταμεσονύχτιες επισκέψειςθεμιτό. Μπορείτε να του χαρίζετε ένα αυτοκόλλητο κάθε φορά που παραμένει στο κρεβάτι του ή να του διαβάζετε ακόμα ένα παραμύθι.
  4. Ορίστε κάποια άλλη ώρα για χουζούρεμα και αγκαλιές. Το βλαστάρι σας ενδέχεται να παραμείνει στο κρεβάτι του το βράδυ αν γνωρίζει ότι θα μπορεί να χουζουρέψει μαζί σας το πρωί. Εσείς μπορείτε να του πείτε ότι μπορεί να έρθει να σας βρει όταν ξημερώσει ή αν είναι λίγο πιο μεγάλο και μπορεί να διαβάζει την ώρα, ότι μπορεί να βγει από το δωμάτιό του μετά από την ώρα που θα του πείτε.
  5. Αποτυπώστε την προσωπική του ταυτότητα. Αφήστε το παιδί σας να διαλέξει εκείνο το κρεβάτι του, τα σεντόνια που θέλει και το μαξιλάρι. Δημιουργήστε το όνομά του με ξύλινα γράμματα και κολλήστε τα πάνω στο κρεβάτι. Με αυτόν τον τρόπο θα νιώσει ότι είναι δικό του και πιθανόν να αρνείται να κοιμηθεί οπουδήποτε αλλού.  
  6. Συμβιβαστείτε εν μέρει. Σκεφτείτε να μοιραστείτε το δωμάτιό σας αλλά όχι το κρεβάτι σας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα στρώμα ή ένα sleeping bag. Μετά από κάποια βράδια στο πάτωμα, το μαλακό στρώμα του κρεβατιού του θα φαντάζει πιο δελεαστικό στο μικρό σας.

 

Διαβάστε ακόμα: «Ώρα να πας στο κρεβάτι σου»