11 tips ειδικά για ζωηρά νήπια

Ζωηρό νήπιο

Τρόπους για να διαχειριστείτε την καθημερινότητά σας αν το μικρό σας ανήκει στα ζωηρά παιδιά

Η ζωή με ένα νήπιο είναι αναμφισβήτητα γεμάτη εκπλήξεις και φυσικά καθόλου βαρετή. Όταν δεν το μικρό σας είναι ένα τσακ παραπάνω ζωηρό από άλλα παιδάκια τότε η καθημερινότητά σας μπορεί να γίνει περιπετειώδης και γεμάτη προκλήσεις, από το πώς θα καταφέρετε να το ηρεμήσετε και να το βάλετε για ύπνο μέχρι πώς θα αποφύγετε τις μεταξύ σας διαμάχες.

Τι σημαίνει όμως ζωηρό παιδί; Όλα τα νήπια είναι δραστήρια και θέλουν να βρίσκονται διαρκώς σε κίνηση αλλά το ζωηρό παιδί είναι αυτό που θα βάλει στόχο κάτι ακραίο και ίσως επικίνδυνο. Οι αρνήσεις του είναι πολύ πιο έντονες και συχνές, από άλλα παιδάκια της ηλικίας του, τα ξεσπάσματά του διαρκούν περισσότερο και χαρακτηρίζονται από μεγαλύτερη ένταση ενώ διαθέτει παραπάνω δόσεις επιμονής και πείσματος. Αν η παραπάνω περιγραφή ταιριάζει κατά πολύ με το αγγελούδι σας, ακολουθήστε μερικές στρατηγικές διαχείρισης ζωηρών νηπίων, έτοιμες για εφαρμογή!

Ενημερώστε το για όσα θα ακολουθήσουν. Όλα τα παιδιά αγχώνονται αν δεν γνωρίζουν τι θα συμβεί στη συνέχεια (π.χ. πού θα πάνε όταν φύγετε από το σπίτι), αλλά ένα ζωηρό παιδί έχει ανάγκη να ακούσει με περισσότερες λεπτομέρειες το πρόγραμμα που ακολουθεί. Αν θέλετε να φύγετε λόγου χάρη από την παιδική χαρά, θα χρειαστεί να του εξηγήσετε αναλυτικά πώς θα περάσουν οι επόμενες ώρες («θα μπούμε στο αυτοκίνητο, θα πάμε σπίτι, θα συναντήσουμε τον μπαμπά και θα φάμε μακαρόνια όλοι μαζί»). Φροντίστε να υπενθυμίσετε κάποια δραστηριότητα ή υποχρέωση κατά τη διάρκεια της ημέρας γιατί δεν σημαίνει ότι το νήπιο θα θυμάται τι πρέπει να κάνετε το βράδυ αν του το ανακοινώσετε το πρωί. Βοηθητικές μπορεί να είναι και οι εικόνες ή οι φωτογραφίες, όπως φωτογραφίες της γιαγιάς και του παππού που πρόκειται να σας επισκεφθούν, ζωγραφιές με όσα πρέπει να κάνει για να πέσει για ύπνο κ.λπ.  
Φροντίστε να είστε ξεκάθαροι και συνεπείς.Τα ζωηρά παιδιά έχουν ανάγκη από ξεκάθαρους κανόνες και από συγκεκριμένα όρια, από τα οποία φροντίστε να μην αποκλίνετε καμία φορά.

Διατηρήστε τη φυσική επαφή. Μπορεί τα νήπια να προχωρούν με γοργά βήματα προς την ανεξαρτησία, αλλά έχουν μεγάλη ανάγκη να νιώθουν ότι βρίσκεστε εκεί για αυτά, να σας εμπιστεύονται και να απολαμβάνουν την αγκαλιά σας πριν κοιμηθούν ή την παρέα σας όσο παίζουν.

Δημιουργήστε ένα θετικό περιβάλλον. Το ζωηρό παιδί σας πιθανόν να θέλει να τα κάνει όλα μόνο του. Εσείς δώστε του την ευκαιρία να βάλει τα παπούτσια του, να βάλει το χυμό στο ποτηράκι του ή να χρησιμοποιήσει πιρούνι για να φάει και μην προβληματίζεστε τόσο για το αν θα λερώσει το τραπεζομάντηλο ή τα ρούχα του. Είναι πιο σημαντικό να καλλιεργήσετε την ανεξαρτησία και τη συνεργασία. Μετατρέψτε, ακόμα το σπίτι σας σε ένα χώρο φιλικό για παιδιά. Αυτό σημαίνει να του παρέχεται τη δυνατότητα να έχει εύκολη πρόσβαση στα παιχνίδια, τα βιβλία του, και τα ρούχα του, αλλά και σε μπολ και μικρά κατσαρολάκια για να παίζει στην κουζίνα.

Ζωηρό νήπιο

Αποφύγετε τα επικίνδυνα μέρη. Αν το ζωηρό μικρό σας δεν μπορεί να κάτσει ήσυχα στο τραπέζι, επιλέξτε με προσοχή το εστιατόριο που θα πάτε ή προτιμήστε ένα πικνικ όσο το επιτρέπει ακόμα ο καιρός έξω. Αν θέλει χρόνο για να γνωρίσει νέους ανθρώπους αποφύγετε να το πιέζετε να είναι κατευθείαν φιλικό μαζί τους. Και αν βρεθείτε σε μια κατάσταση που μπορεί να το διεγείρει, όπως ένα μεγάλο παιδικό πάρτι, μην ντραπείτε να φύγετε εγκαίρως πριν το μικρό σας τα χάσει.

Ηρεμήστε το. Όταν αντιλαμβάνεστε ότι η ένταση έχει καταβάλλει το μικρό σας, προσπαθήστε να το ηρεμήσετε. Το νερό είναι μια καλή λύση: δοκιμάστε να του κάνετε ένα ζεστό μπάνιο ή να το βάλετε να παίξει με τα πλαστικά παπάκια του στο νεροχύτη ενώ εσείς μαγειρεύετε.

Αναγνωρίστε τα συναισθήματά του.Εξηγήστε στο μικρό σας ποιοι είναι οι λόγοι που το κάνουν να ξεσπάει και ότι δεν είναι ο μόνος άνθρωπος που καταβάλλεται από δύσκολα συναισθήματα. Ακόμα και αν λόγω της ηλικίας δεν μπορεί να μάθει όσα του λέτε, συνεχίστε να του εξηγείτε. Παρόλο που είναι δύσκολο να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους βάσει λογικών εξηγήσεων, το να αναγνωρίσετε τα συναισθήματά του και να μιλήσετε για αυτά θα σας μάθει, αν όχι να ταυτίζεστε μαζί του, να το κατανοείτε.

Επιβραβεύστε την καλή συμπεριφορά. Ενθαρρύνετε τις προσπάθειές του στέλνοντας θετικά μηνύματα.

Προσπαθήστε να θέσετε ρεαλιστικές προσδοκίες.Οι αλλαγές που φαίνονται σε έναν ενήλικα αυτονόητες και απλές, όπως να φύγετε από το σπίτι ή να πέσετε για ύπνο, μπορεί να είναι δύσκολες για ένα ζωηρό παιδί. Έχοντας αυτό κατά νου φροντίστε να μην έχετε υπερβολικές απαιτήσεις από το μικρό σας.

Μην βάζετε ταμπέλες.Είναι πολύ σημαντικό να είστε προσεκτικοί στο πώς περιγράφετε το μικρό σας. Το μικρό σας δεν απλά ένα άγριο, πεισματάρικο και κλαψιάρικο παιδί, που σε εξουθενώνει αλλά ένα παιδί ζωηρό, γεμάτο ενέργεια, επίμονο και ευαίσθητο. Συνεπώς προτιμήστε τους θετικούς χαρακτηρισμούς όταν μιλάτε για το μικρό σας σε τρίτους. Με αυτόν τον τρόπο, εστιάζοντας τα θετικά, το μικρό σας θα θέλει να μάθει να συμπεριφέρεται σωστά. Υπάρχει μεγάλη διαφορά να λέει «είχα πολύ ενέργεια σήμερα» αντί «ήμουν πολύ καλό παιδί».

Φροντίστε τον εαυτό σας. Ίσως σας φαίνεται εξωπραγματικό να κερδίσετε παραπάνω χρόνο για τον εαυτό σας, αλλά είναι σημαντικό να επωφεληθείτε από τη στιγμή που το μικρό σας θα κοιμηθεί για να χαλαρώσετε, να μιλήσετε με τον σύντροφό σας ή με φίλους σας. Επίσης σημαντικό είναι να δημιουργήσετε ένα δίκτυο υποστήριξης από ανθρώπους που εμπιστεύεται το μικρό σας.