Αποκρυπτογραφώντας τη σχέση του μικρού σας με το αγαπημένο του αντικείμενο
Δεν το αποχωρίζεται ποτέ, το παίρνει μαζί του όπου και να πάτε, κοιμάται μαζί του τα βράδια και το έχει μονίμως στην αγκαλιά του. Ο λόγος για το αγαπημένο αντικείμενο του μικρού σας (π.χ. μια κούκλα, ένα αρκουδάκι, μια κουβέρτα), το οποίο μοιάζει να έχει μαζί του μια …παθιασμένη σχέση, σχεδόν στα όρια της εξάρτησης.
Συγχαρητήρια! Το παιδάκι σας έχει βρει ένα μέσο για να διαχειρίζεται τα συναισθήματά του (λύπη, δυσφορία, θυμό, μοναξιά), να ανταπεξέρχεται στις αλλαγές και για να νιώθει ασφάλεια. Είναι ένα πολύ συνηθισμένο φαινόμενο σε νήπια και μεγαλύτερα παιδιά και δεν σχετίζεται με την σχέση αγάπης και εμπιστοσύνης που έχει μαζί σας. Στην ουσία, είναι ένας ακόμα τρόπος για να αισθανθεί σταθερότητα, ηρεμία και σιγουριά, συναισθήματα που έχει ανάγκη το μικρό σας, αφού διαρκώς από νέες πληροφορίες. Έχει, με άλλα λόγια, παρόμοιο ρόλο με την καθημερινή ρουτίνα που τόσο έχουν ανάγκη τα παιδιά. Επίσης, συχνά λειτουργεί σας υποκατάστατο της μαμάς και του μπαμπά για τις ώρες που εκείνοι αναγκαστικά δεν μπορούν να βρίσκονται δίπλα του.
Ενδεχομένως να ανησυχείτε ότι το αγαπημένο αντικείμενο θα το σταθεί εμπόδιο στην ανεξαρτησία του, αλλά κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί. Καθώς το μικρό σας έχει μάθει να καθησυχάζει τον εαυτό του χρησιμοποιώντας το, αντί να βασίζεται διαρκώς στους γονείς του, μαθαίνει πώς να είναι ανεξάρτητο και πώς να αντλεί δύναμη από μια πηγή ασφάλειας κάθε φορά που αισθάνεται πιεσμένο.
Επειδή το παιδί σας είναι πιθανό να βρεθεί κάπου χωρίς τη δυνατότητα να έχει μαζί του το αγαπημένο του αντικείμενο, φροντίστε να έχετε κάποιο εφεδρικό σε μικρότερο μέγεθος, όπως ένα μπρελόκ, μια φωτογραφία, ένα μαντίλι, που θα μπορεί να έχει στην τσέπη του και να το κοιτάζει, να το αγκαλιάζει ή να το μυρίζει όταν χρειάζεται.
Η ιδιόμορφη αυτή σχέση κάποια στιγμή θα λάβει τέλος, χωρίς όμως να υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο όριο ηλικίας για τον αποχωρισμό. Κάποια παιδιά συνεχίζουν να εξαρτώνται από αυτό μέχρι τα 3 ή 4 έτη, ενώ άλλα το διατηρούν και τα επόμενα χρόνια, κυρίως όταν αισθάνονται στενοχώρια, φόβο ή όταν είναι άρρωστα.
Διαβάστε ακόμα: «Υποκατάστατα γονέων»