Στριφογυρίζει τα μαλλιά του;

Στριφογυρίζει τα μαλλιά του;

Γιατί υιοθετεί αυτή τη συνήθεια και πώς να την ξεπεράσει

Κάποια παιδιά πιπιλούν το δάχτυλό τους, άλλα μασουλάνε τα νύχια τους και άλλα στριφογυρίζουν τα μαλλιά τους. Όλα τα παραπάνω έχουν ένα κοινό στόχο: να ηρεμήσει το παιδί τον εαυτό του. Έτσι το στριφογύρισμα των μαλλιών του, στο 99% των περιπτώσεων, δεν αποτελεί λόγο για να ανησυχείτε. Αποφύγετε να του κόψετε τα μακριά του μαλλιά ή τις χαριτωμένες του μπούκλες για να τερματίσετε έτσι τη συνήθεια αυτή, καθώς είναι πολύ πιθανόν να τη … μεταφέρει στα κεφάλια των φίλων του ή ακόμα και στα δικά σας! Κι εκεί το πρόβλημα μπορεί να γίνει πράγματι ενοχλητικό.

Εναλλακτικά, ακολουθήστε τα παρακάτω tipsγια να το βοηθήσετε:

  • Παρατηρήστε αν στριφογυρίζει τα μαλλιά του μετά από ένα συγκεκριμένο γεγονός. Για παράδειγμα, μπορεί να ακολουθεί αυτή τη συνήθεια σε διάφορες περιπτώσεις, όπως μετά από μια έντονη ημέρα ή μετά από μια αλληλεπίδραση που το έκανε να νιώθει ένταση ή δυσφορία, ή όταν αρχίσει να χαλαρώνει.
  • Επειδή τέτοιου είδους συνήθειες δεν αποτελούν προϊόν σκέψης, βοηθήστε το να συνειδητοποιήσει τι είναι αυτό που κάνει και γιατί το κάνει.
  • Προσπαθήστε να κατανοήσετε τα συναισθήματά του και να τα εκφράσετε με λέξεις. Όσο περισσότερο νιώθει ότι μπορεί να βασιστεί σε εσάς για να καθησυχαστεί τόσο λιγότερο θα καταφεύγει σε αυτή την συνήθεια.  
  • Φροντίστε να είστε ευγενικοί, να μην το πιέζετε και φυσικά να μην το τιμωρείτε για αυτή του τη συνήθεια.
  • Το ζητούμενο είναι να το προσανατολίσετε προς άλλες εναλλακτικές λύσεις που θα το βοηθούν να ηρεμεί, όπως ένα παιχνίδι με κομμάτια που κινούνται και συνδυάζονται μεταξύ τους ή μια μαλακή μπάλα. Πολύ βοηθητικές είναι και οι κουβέρτες που έχουν πολλές ταπελίτσες σε διάφορες υφές.