Πώς θα σταματήσει να πετάει πράγματα;

Πώς θα σταματήσει να πετάει πράγματα;

Tips για να κάνετε το μικρό σας να σταματήσει να πετάει πράγματα κάτω

Μια από τις συμπεριφορές του νηπίου που αποτελούν πρόκληση για τους γονείς, είναι και το πέταγμα των πραγμάτων κάτω ή πάνω σε άλλα άτομα. Φυσικά θα αναρωτιέστε τι είναι αυτό που ωθεί ένα ήσυχο παιδί, να αρχίσει ξαφνικά να πετάει το ποτήρι του, το νερό, το φαγητό κάτω ή τα παιχνίδια πάνω στο αδερφάκι του. Το νήπιο βρίσκεται αρχικά στη φάση που πειραματίζεται τόσο σε σχέση με τα διάφορα αντικείμενα όσο και σε σχέση με την αντίδραση που θα προκαλέσει μια πράξη του. Κύριο μέλημά σας είναι να βρείτε την βαθύτερη αιτία (βαρεμάρα, ζήλεια, θυμός, έλεγχος ορίων κοκ) ώστε να μπορέσετε να αντιδράσετε ανάλογα και να σταματήσετε μια και καλή αυτή τη νέα συνήθεια.

Ορίστε μερικές ακόμα συμβουλές θα σας βοηθήσουν.

Όπως προείπαμε η πρώτη σας κίνηση είναι η κατανόηση της συμπεριφοράς,αυτό το μεγάλο «γιατί;» που βασανίζει κάθε γονιό. Μπορεί να είναι ένας τρόπος να ζητήσει βοήθεια, την προσοχή σας ή οτιδήποτε άλλο, ίσως είναι η ανάγκη του να εξερευνήσει τα διάφορα αντικείμενα (τι θα συμβεί αν το πετάξω κάτω;) ή ένας τρόπος για να εκφράσει μπερδεμένα συναισθήματα (πολλές φορέα τα παιδιά δεν μπορούν να συγκεκριμενοποιήσουν αυτό που νιώθουν και απλώς ξεσπάνε).

Μην παίρνετε προσωπικά την πράξη του. Αν πάρετε προσωπικά την συμπεριφορά του είναι πιθανότερο να αντιδράσετε πιο συναισθηματικά, λέγοντας και κάνοντας πράγματα για τα οποία θα μετανιώσετε. Οποιαδήποτε υπερβολική αντίδραση από την πλευρά σας θα έχει ως αποτέλεσμα το μικρό σας να επαναλάβει αυτή τη συμπεριφορά με μεγαλύτερη ένταση γιατί αισθάνεται ότι μπορεί να προκαλέσει κάτι ισχυρό.

Φροντίστε να είστε ήρεμοι και να έχετε αυτοπεποίθηση (πιστέψτε ότι είστε ακόμα και αν δεν το πιστεύετε) καθώς αντιδράτε. Πάρτε μερικές βαθιές ανάσες, έχετε στο μυαλό σας ότι το μικρό σας με αυτό τον τρόπο θέλει κάτι να σας πει και μην αντιδράσετε αμέσως αν νιώθετε ότι χάνετε την ψυχραιμία σας.    

Επικοινωνήστε μαζί του και αφήστε το περιθώριο επιλογών. Χρησιμοποιήστε απλές λέξεις για να εξηγήσετε στο μικρό σας τι μπορεί να κάνει με το αντικείμενο που ρίχνει κάτω ή πετάει (προσφέρετε δηλαδή επιλογές) και ξεκαθαρίστε τι δεν πρέπει να κάνει. Για παράδειγμα το φαγητό είναι για να το τρώμε, ή τα τουβλάκια για να χτίζουμε πυργάκια. Αν επιμένει του λέτε πως αν συνεχίσει θα πρέπει να σηκωθεί από το τραπέζι ή του παίρνετε τα τουβλάκια. Με αυτόν τον τρόπο του ξεκαθαρίζετε τις συνέπειες και του δίνετε την ευκαιρία να αλλάξει συμπεριφορά και να κάνει μια πιο σωστή επιλογή.

Ακολουθήστε τις συνέπειες που έχετε ορίσει. Αν του έχετε δώσει διάφορες επιλογές και εκείνο συνεχίζει να πετάει τα πράγματα κάτω ή στο αδερφάκι του, απομακρύνετε τα αντικείμενα ή το ίδιο από το χώρο, λέγοντάς του πως θα επιστρέψετε στη συνέχεια όταν αισθάνεται καλύτερα.

Επιτρέψτε τη συναισθηματική αντίδραση από την πλευρά του.Το πιθανότερο είναι το μικρό σας να αντιδράσει έντονα αν το απομακρύνετε από τον χώρο ή του πάρετε το αντικείμενο. Δεδομένου ότι δεν κινδυνεύει ή δεν μπορεί να χτυπήσει κάποιον (π.χ. το αδερφάκι του) αφήστε το να εκφραστεί.

Αναγνωρίστε τα συναισθήματά του μετά την έντονη αντίδρασή του. Η αποδοχή των συναισθημάτων του, με τη βοήθειά σας (π.χ. λέγοντάς του «το καταλαβαίνω ότι έχει νευριάσει ή θυμώσει»), θα το βοηθήσει να αποβάλλει την ένταση και να κατανοήσει ότι δεν είναι κακό να έχει έντονα συναισθήματα.

Δώστε του επιλογές για το τι μπορεί να κάνει. Αφού περάσει το ξέσπασμα, συζητήστε ποια είναι αυτά τα πράγματα που μπορεί να πετάει, όπως π.χ. οι μπάλες. Αντί να εστιάσετε στο τι δεν μπορεί να κάνει (γιατί έτσι δεν θα μάθει κάτι) εστιάστε στο τι μπορεί να κάνει. Αν η συμπεριφορά του οφείλεται στην ανάγκη του για προσοχή από την πλευρά σας, τότε χρησιμοποιήστε το παιχνίδι ρόλων για να του εξηγήσετε πώς μπορεί να σας πει αυτό που σκέφτεται, π.χ. «θέλω να παίξουμε», «πάρε με αγκαλιά». 

Έχετε υπομονή. Γενικά θα πρέπει να έχετε υπομονή, γιατί αυτού του είδους οι συμπεριφορές δεν αλλάζουν από τη μια ημέρα στην άλλη. θυμηθείτε ότι το νήπιο πειραματίζεται και αυτή την περίοδο εσείς πρέπει να είστε σταθεροί, ήρεμοι και να δείχνετε ότι έχετε τον έλεγχο της κατάστασης.