Βοηθήστε το να μην εξαρτηθεί από το αγαπημένο αντικείμενο που το καθησυχάζει
Δεν κοιμάται παρά μόνο αν έχει στην αγκαλιά του το αρκουδάκι του ή την παιδική του κουβερτούλα, το μαντήλι σας ή την πάνινη κούκλα που είχε από μωρό; Το κοινό όλων των παραπάνω αντικειμένων είναι ότι το βοηθούν να διαχειρίζεται τα συναισθήματά του, να καθησυχάζει τον εαυτό του, να νιώθει ασφάλεια, να αποκοιμιέται μόνο του με ευκολία και να αισθάνεται σιγουριά σε διάφορες καταστάσεις που του προκαλούν άγχος ή πίεση, όπως , λόγου χάρη, η επίσκεψη στον παιδίατρο ή σε ένα άγνωστο σπίτι.
Τα περισσότερα παιδιά προτιμούν μαλακές κούκλες ή υφάσματα που είναι ευχάριστα στην υφή, ενώ άλλα μπορούν να «δεθούν» ακόμα και με αντικείμενα κοινής χρήσης, όπως για παράδειγμα ένα μαντηλάκι ή ένα κομμάτι χαρτί. Πώς όμως θα το μάθετε να μην εξαρτάται αποκλειστικά από αυτά τα «υποκατάστστα» ασφάλειας;
Αν το μικρό σας έχει την ανάγκη ενός αγαπημένου αντικείμενου, είναι σημαντικό από νωρίς να το μάθετε να αναπτύξει μια ιδιαίτερη σχέση με διάφορα παρόμοια αντικείμενα και όχι μόνο με ένα. Με αυτόν τον τρόπο θα του στείλετε το μήνυμα ότι πολλά πράγματα μπορούν να το κάνουν να νιώθει σιγουριά και ασφάλεια. Αυτή η στρατηγική θα αποτρέψει τα ξεσπάσματα σε περίπτωση που πρέπει να κοιμηθεί κάπου αλλού χωρίς το αγαπημένο του αντικείμενο ή αν πρέπει να πλύνετε λόγου χάρη την κουβέρτα ή την κούκλα που αγκαλιάζει όταν πέσει στο κρεβάτι.
Για να εξασφαλίσετε ότι δεν θα εξαρτάται αποκλειστικά από τη συντροφιά της αγαπημένης του κούκλας ή κουβερτούλας, θέστε όρια για το πότε και πού μπορεί να τα κρατάει. Για παράδειγμα, μπορείτε να του επιτρέπετε να το παίρνει μαζί του όταν διανυκτερεύει στη γιαγιά του, αλλά δεν χρειάζεται να το έχει στην αγκαλιά του κατά τη διάρκεια του πρωινού ή όταν πηγαίνει στο νηπιαγωγείο.
Ωστόσο, δεν χρειάζεται να απομακρύνετε το αγαπημένο αντικείμενο από το μικρό σας εκτός και αν είναι πράγματι πολύ εξαρτημένο από αυτό και αυτή η ιδιόμορφη σχέση επηρεάζει αρνητικά την καθημερινότητά του. Καθώς αρχίζει να αναπτύσσει σχέσεις με άτομα της ηλικίας σου, είναι λιγότερο πιθανό να έχει ανάγκη διαρκώς από το αγαπημένο αντικείμενο. Σε περίπτωση δε που κλαίει ή διαμαρτύρεται όταν δεν έχει κοντά του το αντικείμενο, προσπαθήστε να του δείξετε ότι θα είναι μια χαρά και χωρίς αυτό (πηγαίνοντας μια βόλτα ή αφήνοντάς το στο δωμάτιο και προτείνοντάς του να το επισκέπτεται όταν νιώθει έντονη την ανάγκη).
Αν χαθεί το αγαπημένο αντικείμενο και δεν έχετε κάτι εναλλακτικό για να το αντικαταστήσετε, προετοιμαστείτε για έντονες αντιδράσεις ειδικά τις πρώτες ημέρες. Μην ανησυχείτε, όμως, αφού σύντομα θα κατορθώσει να ξεπεράσει την απώλεια. Για να το βοηθήσετε προτείνετε να κλείσει τα μάτια και να φανταστεί το αγαπημένο αντικείμενο ή ζωγραφίστε το παρέα σε ένα κομμάτι χαρτί.
Διαβάστε ακόμα: «Υποκατάστατα γονέων» και «Σχέση εξάρτησης με το αγαπημένο του αντικείμενο»