Μαθαίνοντάς το να περιμένει!

Μαθαίνοντάς το να περιμένει!

Tips για να τα βγάζει πέρα χωρίς ξεσπάσματα σε καταστάσεις αναμονής

Νήπιο και αναμονή δεν πάνε μαζί. Θα χρειαστεί, λοιπόν, να μάθετε το μικρό σας να έχει υπομονή μέχρι να φύγετε από το σπίτι ,μέχρι να έρθει η σειρά του στο παιχνίδι ή όταν, λόγου χάρη, περιμένει να σερβιριστεί στο εστιατόριο. Με λίγα λόγια θα χρειαστεί να του μάθετε να αντέχει χωρίς διαμαρτυρίες την αναμονή. Πώς θα γίνει αυτό; Ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές.

Εκφράστε με λέξεις αυτό που ενδεχομένως σκέφτεται και νιώθει. Αν, για παράδειγμα, δυσφορεί ή είναι έτοιμο να ξεσπάσει καθώς περιμένει να έρθει η σειρά του στο παιχνίδι, εξηγήστε του ότι γνωρίζετε ότι αυτό το ενοχλεί, ότι πράγματι η αναμονή είναι δύσκολη, αλλά ότι πρέπει να περιμένει και σύντομα θα έρθει και η δική του σειρά. Με τον τρόπο αυτό δείχνετε πως αναγνωρίζετε και συμμερίζεστε τα συναισθήματά του, ενώ παράλληλα του ανακοινώνετε τι περιμένετε από εκείνο.

Κάντε ορατή την ροή του χρόνου.Ένα νήπιο δεν μπορεί να κατανοήσει τι σημαίνει «σε 5 ή 10 λεπτά». Επομένως για να του δώσετε να καταλάβει πόση ώρα ακόμα θα περιμένει, είτε χρησιμοποιήστε κάποιο χρονομετρητή είτε τη διάρκεια ενός τραγουδιού. Εξηγήστε του ότι όταν η άμμος της κλεψύδρας πέσει στην μια πλευρά ή όταν τελειώσει το τραγούδι θα φύγετε, θα έρθει η σειρά του κ.λπ.

Προετοιμαστείτε κατάλληλα. Ειδικά όταν πρέπει να περιμένει κάτι εκτός σπιτιού, π.χ. σε ένα εστιατόριο ή στην αίθουσα αναμονής του γιατρού, φροντίστε να έχετε στην τσάντα σας μικρά, διασκεδαστικά παιχνίδια, όπως π.χ. ένα μπλοκ όπου θα μπορεί να κολλάει αυτοκόλλητα ή να μετριάσετε τον εκνευρισμό της αναμονής λέγοντας τραγουδάκια και ιστορίες. Όταν τα καταφέρνει χωρίς διαμαρτυρίες, ενθαρρύνετέ το για να καταλάβει ότι αυτή είναι η επιθυμητή συμπεριφορά.