Κοινό υπνοδωμάτιο

Μοίρασμα παιδικού δωματίου

Tips για να διευκολύνετε τη μετακόμιση του μωρού σας στο δωμάτιο που κοιμάται το αδερφάκι του

Το μοίρασμα του δωματίου μπορεί να μην είναι το πιο απλό πράγμα αρχικά, αλλά είναι πολύ σημαντικό για τις σχέσεις ανάμεσα στα αδέρφια. Το να έχετε κοινό δωμάτιο για το νήπιο και το μωρό σας σημαίνει ότι θα χτίσουν έναν ιδιαίτερο δεσμό μεταξύ τους που δεν θα υπήρχε αν κοιμόντουσαν σε διαφορετικά δωμάτια. Πάρτε μερικές ιδέες για το πώς θα κάνετε ευκολότερη την αλλαγή για το μικρό σας αλλά και για εσάς.

Διευκολύνετε τον «ένοικο» του δωματίου. Είναι πιθανόν να έχετε το μωρό σας σε ένα καλάθι λίγες εβδομάδες πριν το βάλετε στην κούνια του στο νέο του δωμάτιο. Έτσι μπορείτε να τοποθετήσετε την κούνια του από πριν στο δωμάτιο του μικρού σας και να το προετοιμάσετε λέγοντάς του ότι σε λίγο το μωρό θα κοιμάται στο ίδιο δωμάτιο μαζί του. Βάλτε αν θέλετε μια κούκλα στην κούνια λέγοντας πως το μωρό σε λίγο θα πάρει τη θέση της.

Απομακρύνετε παιχνίδια ακατάλληλα για το μωρό. Το νήπιο μπορεί ήδη να παίζει με παιχνίδια που είναι επικίνδυνα για ένα μωράκι. Απομακρύνετε οτιδήποτε μπορεί να είναι επικίνδυνο ή ακατάλληλο για το μωρό πριν ακόμα το μεταφέρετε στο καινούργιο του δωμάτιο. Έτσι δεν θα νιώθει το αδερφάκι του ότι είναι ευθύνη του μωρού που δεν έχει πια τα παιχνίδια του στο δωμάτιο.

Προετοιμάστε το για τον θόρυβο. Προετοιμάστε το νήπιο για τους ενδεχόμενους θορύβους, όπως για παράδειγμα το κλάμα του μωρού, βάζοντας του απαλή μουσική πριν κοιμηθεί.

Αγαπημένα αδελφάκια

Αλλαγές στις συνήθειες του ύπνου. Όταν το μωράκι σας μετακομίσει στο καινούργιο δωμάτιο θα χρειαστεί να αλλάξετε ξανά τις συνήθειες του ύπνου. Βάλτε πρώτα το μωρό σας για ύπνο στην κούνια του και λίγο αργότερα βάλτε στο κρεβατάκι του και το νήπιο. Με αυτόν τον τρόπο θα έχετε προσωπικό χρόνο ξεχωριστά και με τα δύο παιδιά σας, ενώ το νήπιο δεν θα αισθανθεί ότι παραμελείται.

Παραμείνετε συνεπής. Το νήπιο στην αρχή θα ξυπνάει όταν το μωρό κλαίει, αλλά στη συνέχεια θα το συνηθίσει. Όπως τα περισσότερα πράγματα στη μητρότητα, έτσι κι εδώ η επιμονή ανταμείβεται. Μην ενδώσετε στον πειρασμό να φέρετε το μικρό σας στο δωμάτιο σας γιατί οι νέες συνήθειες σε σχέση με τον ύπνο που προσπαθείτε να καθιερώσετε, θα είναι δύσκολο να αλλάξουν αργότερα αν τις διαφοροποιήσετε τώρα.

Θηλασμός τη νύχτα.Αφήστε το νήπιο να συνηθίσει σε όλες τις αλλαγές που φέρνει το μωρό σας από την πρώτη στιγμή. Αν χρειαστεί να ταΐσετε το μωρό τη νύχτα μην το παίρνετε από το δωμάτιο. Το νήπιο σιγά σιγά θα συνηθίσει να μπαίνετε στο δωμάτιο και να μένετε εκεί και όσο δεν κάνετε πολλή φασαρία θα καταφέρνει να ξανακοιμάται.

SOS Tip: Να θυμάστε πως για τους πρώτους 6 μήνες οι γιατροί συστήνουν να κρατάτε το μωρό στο δωμάτιό σας. Κατόπιν μπορείτε να το μεταφέρετε στο παιδίκό δωμάτιο αξιολογώντας, ωστόσο, την ηλικία του πρωτότοκού σας και την σχέση που έχει με το αδελφάκι του. Αν το παιδί είναι ακόμα πολύ μικρό ή εάν ζηλεύει υπερβολικά, καλό θα ήταν να καθυστερήσετε μερικούς μήνες την μεταφορά.