Νιώθει την ανάγκη να επιστρέψει στις συνήθειες που είχε σαν μωρό; Δείτε πώς θα ξεπεράσετε το εν λόγω στάδιο!
*Με την συνεργασία της συμβούλου ψυχικής υγείας- ψυχοθεραπεύτριας, Μίνας Κάνταρου.
Παρόλο που έχει μάθει να ντύνεται και να τρώει μόνο του αλλά και να είναι ανεξάρτητο όντας νήπιο ξαφνικά αρχίζει να υιοθετεί τη συμπεριφορά μωρού. Δεν πρόκειται για κάτι ασυνήθιστο ειδικά αν υπάρχει μια αλλαγή στην καθημερινότητά του ή νιώσει άγχος καθώς στο σπίτι πλέον ζει και το νεογέννητο αδερφάκι του. Φυσικά μπορεί να είναι ενοχλητικό για εσάς καθώς ο χρόνος μοιάζει να γυρνάει πίσω αλλά όσο η συμπεριφορά του δεν είναι καταστροφική και δεν χρειάζεται να ξεκινήσετε από την αρχή την εκπαίδευση για τη χρήση του γιογιό, το να παριστάνει το μωρό δεν είναι και τόσο ανησυχητικό. Το μυστικό είναι να του επιτρέψετε να εξερευνήσει αυτή την ανάγκη, βοηθώντας το ταυτόχρονα να ξεπεράσει την εν λόγω φάση.
Αποκαλύψτε την παρόρμηση
Στην πραγματικότητα η εν λόγω παρόρμηση για επιστροφή στις συνήθειες που είχε το μικρό σας σαν μωρό δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια έκκληση για προσοχή και αυτό συμβαίνει πολύ συχνά όταν εμφανίζεται το νεογέννητο αδερφάκι του. Το πρωτότοκο συνειδητοποιεί πως η προσοχή είναι στραμμένη στο αδερφάκι του γιατί είναι ανίκανο να κάνει κάποια πράγματα και σκέφτεται πως θα δοκιμάσει και εκείνο να υιοθετήσει τις ίδιες αντιδράσεις προκειμένου να κερδίσει αυτό που θέλει. Εκτός από την προσοχή αποζητά την αγάπη, την ασφάλεια και την προστασία καθώς μπορεί να του φαίνεται δύσκολο να αναλάβει πλέον το ρόλο του μεγαλύτερου παιδιού.
«Διαβάστε» τις πράξεις του
Η συμπεριφορά είναι το μέσο επικοινωνίας ενός νηπίου, είναι ο τρόπος για να σας πει αυτό που νιώθει και σκέφτεται. Για παράδειγμα αν μιλάει σαν να είναι μωρό, πιθανόν να θέλει να σας πει ότι έχει ανάγκη την αγκαλιά σας για να νιώσει καλύτερα. Αν εσείς το αποθαρρύνετε διαρκώς παροτρύνοντάς το να μην μιλάει σαν μωρό γιατί έχει πλέον μεγαλώσει, θα το κάνετε να νιώσει άσχημα και θα έχετε αποτύχει να αποκαλύψετε τον πραγματικό λόγο που το οδηγεί να αντιδρά έτσι. Από την άλλη αν δώσετε μεγάλο βάρος στη συγκεκριμένη αντίδραση θα το ενθαρρύνετε να συνεχίσει, μιας και αντιλαμβάνεται ότι προκαλεί κάποιο ενδιαφέρον – έστω και αρνητικό. Την επόμενη φορά που θα σας ζητήσει κάτι μιλώντας σαν μωρό, δοκιμάστε με ήρεμο τρόπο να του πείτε ότι αν σας το ζητήσει με την κανονική του φωνή θα χαρείτε πολύ να το κάνετε.
Προγραμματίστε την «ώρα του μωρού»
Αναγνωρίστε την ανάγκη του νηπίου να επιστρέψει σε κάποιες «παλιές» συνήθειες επιτρέποντάς του κάτι τέτοιο συγκεκριμένες στιγμές. Για παράδειγμα αφιερώστε κάποιο καθορισμένο χρονικό διάστημα μέσα στην ημέρα όπου θα του επιτρέψετε να συμπεριφέρεται σαν μωρό, να μιλάει τη γλώσσα του, να το ταΐζετε εσείς και να το αφήσετε να μπουσουλάει γύρω από το αδερφάκι του. Φυσικά ενημερώστε το πως όταν τελειώσει η «ώρα του μωρού» θα πρέπει να γίνει πάλι το 3χρονο παιδί σας.
Επισημαίνετε τις ικανότητες του
Παράλληλα ενθαρρύνετε τη συμπεριφορά του μικρού σας που σας αρέσει. Αν το μικρό σας θέλει να το ντύσετε εσείς παρόλο που τα καταφέρνει τέλεια και μόνο του, προσπαθήστε να μην το διώξετε επισημαίνοντας πως έχει τη δυνατότητα να ντυθεί μόνο του. αντιθέτως πείτε του ότι γνωρίζετε πολύ καλά ότι μπορεί να ντυθεί και μόνο του αλλά ότι θα του κάνετε παρέα. Στη συνέχεια επιβραβεύστε το για το πόσο καλά βάζει την μπλούζα του ή συνδυάζει τα χρώματα. Έτσι θα μάθει πως μπορεί να κερδίσει την προσοχή σας με τις ικανότητές του.
Αναπολήστε παρέα το παρελθόν
Κοιτάξτε τις φωτογραφίες του μικρού σας όταν ήταν μωρό και μιλήστε του για όσα κάνατε μαζί εκείνη την περίοδο. Με αυτόν τον τρόπο δείχνετε στο παιδί σας ότι έχετε ωραίες αναμνήσεις από εκείνη την περίοδο, ότι είναι σημαντικό για εσάς και ότι το αγαπάτε, πράγματα που τα παιδιά έχουν ανάγκη να ακούν καθημερινά. Μην διστάσετε να κρατήσετε κάποια βιβλία και παιχνίδια από τότε που ήταν μωρό. Θα ζωντανέψουν τις αναμνήσεις σας και θα δείξουν στο μικρό σας ότι πλέον έχει μεγαλώσει και έχει ξεπεράσει αυτό το στάδιο.