Επιπτώσεις με αποτέλεσμα

Επιπτώσεις με αποτέλεσμα

10 ιδέες για επιπτώσεις που πειθαρχούν μικρά και μεγάλα παιδιά

Για να πειθαρχήσει ένας γονιός του παιδί του χρειάζεται υπομονή, επιμονή, μπόλικη φαντασία και δημιουργικότητα. Φυσικά στόχος δεν είναι η τιμωρία αλλά να κατανοήσει ότι κάθε πράξη έχει και κάποιες επιπτώσεις, που θα είναι αρνητικές αν οι πράξεις του δεν συμβαδίζουν με τους κανόνες που έχετε θέσει. Εμείς σας δίνουμε μερικές ιδέες από επιπτώσεις που έχουν αποτέλεσμα. Εσείς μπορείτε να εφαρμόσετε όποιες ταιριάζουν στο στυλ ανατροφής του παιδιού σας ή να εμπνευστείτε για ακόμα περισσότερες.

  1. Έχουμε και κατά το παρελθόν μιλήσει για το πόσο βασανιστικά είναι τα time-out για τα παιδιά και τον λόγο για τον οποίο καλό θα ήταν να αποφεύγονται (δείτε εδώ). Μια ιδέα για να το πειθαρχήσετε είναι να δοκιμάσετε να κάνετε ακριβώς το αντίθετο. Στείλτε το παιδί σας σε ένα συγκεκριμένο σημείο στο σπίτι και ζητήστε του να ολοκληρώσει μια δραστηριότητα που έχει αρχή και τέλος. Για παράδειγμα να φτιάξει ένα πάζλ, να περάσει χάντρες από ένα κορδόνι, να σκεφτεί και να γράψει δέκα λέξεις που να αρχίζουν από Κ. Με αυτόν τον τρόπο το ενθαρρύνετε να διοχετεύσει την ενέργειά του θετικά. 
  2. Μέσα σε ένα βάζο βάλτε κομμάτια από χαρτί στο καθένα από τα οποία θα αναγράφεται και μια επίπτωση. Αντί λοιπόν να στείλετε το μικρό σας για ένα time-out όταν δεν συμμορφώνεται, δώστε του το βάζο για να επιλέξει στην τύχη μια από τις επιπτώσεις. Μερικές ιδέες είναι να μην δει τηλεόραση για μία μέρα, να πάει μισή ώρα νωρίτερα για ύπνο, να κάνει μια παραπάνω δουλειά. Φροντίστε οι επιπτώσεις να μην έχουν μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ τους γιατί αν δεν έχει κάνει κάτι πολύ σοβαρό θα είναι άδικο να επιλέξει μια σκληρή επίπτωση.
  3. Προσαρμόστε τις ώρες που πηγαίνει για ύπνο, ανάλογα με τη συμπεριφορά του. Για κάθε ζαβολιά λόγου χάρη θα πρέπει να πηγαίνει 5 λεπτά νωρίτερα για ύπνο. Αντιθέτως η καλή συμπεριφορά επιβραβεύεται με τη δυνατότητα να καθυστερήσει για 5 λεπτά να πάει στο κρεβάτι. 
  4. Όποιος καταφθάνει τελευταίος για το γεύμα στο τραπέζι θα είναι εκείνος που σερβίρει. Ωστόσο θα πρέπει να έχει φτάσει στο τραπέζι με πλυμένα χέρια. Διαφορετικά και πρώτος να είναι θα πρέπει και πάλι να σερβίρει (αφού πλύνει τα χέρια του!).
  5. Την επόμενη φορά που το μικρό σας «ξεχάσει» να βάλει κάτι στη θέση του, φυλάξτε το εσείς για χάρη του αλλά σε διαφορετικό σημείο. Όταν αναρωτηθεί πού είναι εξηγήστε του πως πρέπει να το ψάξει. Έτσι θα καταλάβει πως είναι καλύτερα να τακτοποιεί τα πράγματα στο σημείο που γνωρίζει παρά να τα ψάχνει σε όλο το σπίτι.
  6. Αν το μικρό σας κάνει φασαρία ασταμάτητα τότε βάλτε του μια μουσική που αγαπάτε και πείτε του πως όσο εξελίσσεται η μελωδία μπορεί να χορεύει αλλά υπό έναν όρο: χωρίς να μιλάει.
  7. Αν το μικρό σας είναι υπερδραστήριο ή αρχίσει να παρεκτρέπεται σε δημόσιο χώρο, εφεύρετε έναν κωδικό για να του στείλετε το μήνυμα ότι πρέπει να ηρεμήσει πριν λάβετε πιο δραστικά μέτρα. Ο κωδικός μπορεί να είναι μια συγκεκριμένη φράση ή λέξη.paidi pou fwnazei
  8. Αν το παιδί σας έχει αποκτήσει το συνήθειο να κοπανάει τα πόδια του κάτω όταν θυμώνει, στείλτε το σε κάποιο άλλο δωμάτιο και πείτε του πως εκεί μπορεί να τα χτυπάει για ένα ολόκληρο λεπτό. Το πιο πιθανό είναι να βαρεθεί μετά από 15 δευτερόλεπτα και  να επιστρέψει μέσα.
  9. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε όταν είναι υπερβολικά θυμωμένο και ξεσπάει. Ζητήστε του να πάει στο δωμάτιό του για να ξεσπάσει εκεί όσο θέλει. Παράλληλα πείτε του ότι μπορεί να κλάψει συνεχόμενα για τα επόμενα 10 λεπτά, τα οποία πράγματι θα του φανούν τραγικά πολλά. Πείτε του πώς όταν τελειώσει με τις φωνές και τα κλάματα μπορεί να επιστρέψει. Κάτι τέτοιο μπορεί να λειτουργήσει αφού στην πραγματικότητα ένα ξέσπασμα χωρίς θεατές δεν έχει και πολύ νόημα.
  10. Αν μια δουλειά δεν έχει γίνει σωστά, ζητήστε από το παιδί σας να εξασκηθεί σε αυτή. Να πλύνει λόγου χάρη καλύτερα τα πιάτα που δεν έχουν πλυθεί καλά ή να τακτοποιήσει με άλλο τρόπο τα παιχνίδια του ώστε να χωρούν στο μπαουλάκι που τα φυλάει. Φροντίστε να μην είστε υπερβολικοί, όπως π.χ. να του λέτε να σφουγγαρίσει 3 φορές το πάτωμα για να το κάνει τέλειο. Για επιπτώσεις μιλάμε, όχι για καψόνια!